Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ένας υπέροχος χημικός κόσμος

Εκπομπή: Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα
Συνεντεύξεις: Γιώργος Ζουπάνος (Δρ. ουρολόγος)

Κύριε Ζουπάνο θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε συναντήσει ανάμεσα στους ασθενείς σας επιπτώσεις από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Ειδικά στα γεννητικά τους όργανα, γιατί οι ασθενείς σας είναι παιδιά, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι δεν είναι;

Το περιβάλλον μολύνεται με διαφόρους τρόπους και από διάφορες ουσίες. Τα πυρηνικά, τα διάφορα χημικά απόβλητα, τα λιπάσματα και πολλές ουσίες οι οποίες μπορούν να στραφούν εναντίον του ανθρωπίνου είδους.

Εκείνο που αφορά την δική μου ειδικότητα σαν Παιδοουρολόγου είναι αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος. Υπάρχουν ορισμένες ουσίες οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον θηλυκοποιόντας το. Οι ουσίες αυτές εκλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό σαν οιστρογόνα, σαν γυναικείες ορμόνες, διότι η χημική τους σύσταση έχει κάποια συγγένεια με τη χημική σύσταση των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών. Οι ουσίες αυτές εκλαμβάνονται λοιπόν από τον ανθρώπινο οργανισμό σαν οιστρογόνα με αποτέλεσμα ο άνδρας να θηλυκοποιείται και στην γυναίκα να υπάρχει μια δράση τύπου αντισύλληψης.

Μάλιστα. Δηλαδή αυτό που στην γυναίκα δρα ως αντισυλληπτικό κατά κάποιο τρόπο στον άνδρα δρα φτιάχνοντας ανωμαλίες. Έτσι δεν είναι; Εξηγήστε μας λίγο αυτό.

Ακριβώς. Θα λέγαμε ότι υπάρχουν νέες στατιστικές του τελευταίου έτους, οι οποίες ανακοινώθηκαν και στο πρόσφατο Γαλλικό Ουρολογικό Συνέδριο, όπου έχουμε ορισμένες ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων του νεογέννητου άρρενος να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Οι ουσίες αυτές για τις οποίες μιλήσαμε πριν μπορούν να αρχίσουν μια θηλυκοποίηση από την αρχή της εμβρυϊκής ζωής με αποτέλεσμα το νεογέννητο άρρεν να γεννιέται με περισσότερες και σοβαρότερες ανωμαλίες συγγενείς που αφορούν τα γεννητικά του όργανα. Οι ανωμαλίες αυτές είναι δύο ειδών ως επί το πλείστον οι πιο συνηθισμένες.
Πρώτον είναι η κρυψορχία. Οι όρχεις δηλαδή οι οποίοι δεν καταφέρνουν να κατέβουν στην τελειωτική τους θέση μέσα στο σακούλι του όσχεου και παραμένουν υψηλά, είτε στους βουβωνικούς χώρους, είτε ακόμα και μέσα στην κοιλιά του νεογέννητου. Μια δεύτερη ανωμαλία η οποία αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια είναι ο υποσπαδίας. Ο υποσπαδίας είναι όταν η τρυπίτσα από την οποία ουρούμε δεν βρίσκεται στην κορυφή του πέους, αλλά σε κάποιο σημείο στην κάτω επιφάνεια αυτού.

Και οι κρυψορχίες και οι υποσπαδίες έχουν πολλαπλασιαστεί επί ένα συντελεστή της τάξης του 3,3 μέσα στην τελευταία 10ετία σε μετρήσεις που έχουν γίνει στην Βόρεια Ευρώπη. Μιλάμε δηλαδή για μια ταχύτατη αύξηση των ανωμαλιών αυτών, η οποία τείνει να πάρει ανησυχητική μορφή.

Τι νομίζετε ακριβώς από τη μόλυνση του περιβάλλοντος ότι ευθύνεται για όλες αυτές τις ανωμαλίες;

Οι ουσίες οι οποίες περιγράφονται σαν γυναικεία οιστρογόνα είναι τριών κατηγοριών, τριών κυρίων κατηγοριών. Πρώτα από όλα είναι τα εντομοκτόνα τα οποία έχουν μια πραγματική χημική συγγένεια με τα οιστρογόνα. Τα εντομοκτόνα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον μόνο σήμερα επί των φυτών και των καρπών, αλλά ακόμα και ψεκαζόμενα από αεροσκάφη τα οποία υπερίπτανται των αγροτικών περιοχών ώστε να έχουμε ψεκασμούς πληρέστερους και ταχύτερους.
Δεύτερη ουσία η οποία ενοχοποιείται για αυτού του είδους τη θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος και κατά επέκταση τη θηλυκοποίηση του ανδρός είναι τα πλαστικά. Ποιος από εμάς δεν τρώει και δεν πίνει σήμερα καθημερινά μέσα σε πλαστικά σκεύη ή ποτήρια τα οποία δημιουργούν αυτή την κατάσταση. Και τρίτον, είναι μια επίσης κατηγορία λιπασμάτων τα οποία όπως ξέρετε και αυτά χρησιμοποιούνται πλέον στην χημικά ελεγχόμενη αγροτική παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες.

Και επομένως θέλω να μου αναπτύξετε λίγο την σχέση που έχουν αυτές οι τρεις κατηγορίες των βλαπτικών ουσιών με τις ανωμαλίες τελικά. Δηλαδή πως εγώ θα μολύνω ενδεχομένως το παιδί που έχω στην κοιλιά μου και θα γεννηθεί με ανωμαλίες στα γεννητικά του όργανα; Λίγο την αλυσίδα θα ήθελα να μου περιγράψετε.

Δεν ξεχνάμε ότι η μητέρα με το έμβρυο έχει ένα κοινό αίμα. Το αίμα της μητέρας κυκλοφορεί μέσα στο σώμα του εμβρύου από πολύ μικρή ηλικία, με την δημιουργία του, με αποτέλεσμα ότι περνάει στο αίμα της μητέρας, είτε με την διατροφική αλυσίδα, είτε με την αναπνοή της, να δρα και επί του εμβρύου εφόσον το αίμα του εμβρύου και της μητέρας είναι κοινό. Οι ουσίες αυτές μπαίνουν στον οργανισμό μας, όπως είπαμε, είτε από την αναπνοή, είτε από την τροφή και καταλήγουν σε όλο το σώμα μας, μεταξύ των οποίων ένα μέρος του σώματος της γυναίκας είναι και το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μάλιστα. Εσείς εργάζεστε στην Ελλάδα, άρα οι ασθενείς σας προέρχονται από εδώ, ως επί το πλείστον τουλάχιστον. Εσείς έχετε παρατηρήσει αυτή την αύξηση που σημειώθηκε και στο Γαλλικό Συνέδριο;

Φυσικά! Και φυσικά στην καθημερινή μας δραστηριότητα βλέπουμε τόσο τους υποσπαδίες, όσο και τις κρυψορχίες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και μάλιστα έχουμε τέτοιου είδους ανωμαλίες θα έλεγα πολύ πιο συνηθισμένες στις αγροτικές περιοχές όπου τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον από όλους τους ανθρώπους και αναπνέονται από όλους τους ανθρώπους, παρά στα κέντρα των μεγαλουπόλεων όπου ζούμε, όπου η επαφή με τέτοιου είδους ουσίες περιορίζονται μόνο στην επαφή μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά φαντάζομαι, αλλά και στους μεγαλύτερους κατοίκους που ασχολούνται με φυτοφάρμακα, με λιπάσματα.

Οπωσδήποτε και εδώ θα αναφέρουμε μια γνώση η οποία δεν είναι της τελευταίας 10ετίας όπως η σωματική θηλυκοποίηση των ανδρών, μια γνώση η οποία είναι τουλάχιστον 30 ετών, λόγω του ότι ξέρουμε ότι δεκαετία με την δεκαετία φθίνει και η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Ξέρουμε από στατιστικές οι οποίες είναι ήδη 20 και 30 ετών ότι μειώνεται τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση, αλλά και η ποιότητα αυτών, δηλαδή η κινητικότητα, η δυνατότητα που έχουν να ανέβουν ψηλά μέσα στην μήτρα της γυναίκας και τις σάλπιγγες για να συναντήσουν τα ωάρια τα γυναικεία και να γίνει η σύλληψη. Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος φθίνει όπως αυξάνονται και οι ανωμαλίες οι συγγενείς για τις οποίες μιλήσαμε προηγουμένως.

Είναι συγγενείς ανωμαλίες, αυτό σημαίνει, θέλω να μου το εξηγήσετε αυτό, για να μην νομίζει κανένας ότι είναι κληρονομικό.

Συγγενής είναι η ανωμαλία εκείνη με την οποία γεννιόμαστε. Δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι και κληρονομική. Για να είναι κληρονομική μια πάθηση θα πρέπει να την είχαν οι γονείς ή οι παππούδες μας και να μεταφερθεί μέσω των χρωμοσωμάτων.

Συνεπώς αυτές οι ανωμαλίες είναι συγγενείς ή κληρονομικές;

Είναι συγγενείς ανωμαλίες και δεν θεωρούνται κληρονομικές.

Πάντως στον βαθμό που η μητέρα με το παιδί έχουν κοινό αίμα, μεταδίδονται μέσω της κύησης. Έτσι δεν είναι;

Ακριβώς.

Σας ρωτάω για να είναι πιο σαφή τα πράγματα. Τώρα, η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος οδηγεί μαθηματικά σε θηλυκοποίηση του άνδρα;

Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι ο άνδρας θηλυκοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και εάν συνεχιστεί η ίδια αλόγιστη χρησιμοποίηση όλων αυτών των φαρμάκων, των χημικών, τα οποία μπορεί να είναι απαραίτητα στις καλλιέργειες, αλλά ο άνδρας θηλυκοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα 100 με 200 χρόνια το ανδρικό σπέρμα θα αποτελεί πλέον ένα σπάνιο είδος το οποίο θα πωλείται μέσω ειδικών τραπεζών καταψύξεως, με ΦΠΑ και με απόδειξη πληρωμής.

Τι προτείνετε ως λύση; Μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των υπολοίπων φαρμάκων ή κάτι πρέπει να κάνουμε εμείς και δεν το κάνουμε ως άτομα;


Εδώ πέφτουμε στον γενικότερο τομέα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Όπως ξέρετε για την μόλυνση του περιβάλλοντος μιλάμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, αλλά δυστυχώς οι κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει για την προστασία της υγείας των ανθρώπων είναι ελάχιστες. Ο καθαρισμός του περιβάλλοντος αντικρούει σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα με αποτέλεσμα η μη χρήση αυτών των ουσιών να είναι σχεδόν αδύνατη.
Χρέος του ανθρώπου γενικά και των επιστημόνων είναι να βρουν κάποιες άλλες ουσίες οι οποίες να μπορούν να αντικαταστήσουν τις ουσίες αυτές, ώστε και ο αγρότης, αλλά και όλοι οι άλλοι επιτηδευματίες που ασχολούνται με διάφορους τομείς που μολύνουν να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν χημικά τα οποία να είναι λιγότερο βλαβερά για τον άνθρωπο.

Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να γιατρευτούν 100%.

Όλες οι ανωμαλίες αυτές που αφορούν τα παιδιά διορθώνονται χειρουργικά και διορθώνονται μπορώ να πω με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Φυσικά στον μεγαλύτερο άνδρα η ποιότητα του σπέρματος δεν μπορεί να διορθωθεί, ούτε χειρουργικά, ούτε με ειδικά φάρμακα με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στις μεθόδους της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλες οι οποίες βοηθούν τους άνδρες με προβληματικό σπέρμα να αποκτήσουν παιδιά.

Ποια είναι η θέση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για όλα αυτά; Έχει πάρει θέση και αν όχι δεν θα έπρεπε να πάρει;

Δυστυχώς θα έλεγα ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λάμπει δια της απουσίας της. Σπάνια εγώ βλέπω άρθρα κατευθείαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα οποία να φαίνονται στον τύπο ή ακόμα και από προσπάθειες που έχουν γίνει μέσω των Κυβερνήσεων ή των Υπουργών Υγείας ώστε να περιοριστεί η χρήση ορισμένων ουσιών. Θα έλεγα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιο πολύ λάμπει με την απουσία του παρά βοηθάει σε αυτού του είδους τα προβλήματα.
Θέλετε να πούμε κάτι άλλο; Νομίζω ότι τα είπαμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: