Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Τηλεπαιχνίδια που στοχεύουν τα παιδικά μυαλά

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4888639&publDate=6/1/2009

Σκοτώνεις, κλέβεις, εκβιάζεις ... είσαι ο νικητής

Ανάμεσα στα χιλιάδες ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν κάποια που φαίνεται με την πρώτη ματιά πως χτυπούν κατευθείαν στη συνείδηση. Οι κυρίαρχες «αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο. Μπορείς να πλουτίσεις σε βάρος των υπολοίπων, μπορείς να είσαι μισθοφόρος, μπορείς να γίνεις κάποιος άλλος και να ζήσεις μια δεύτερη ζωή, μπορείς να εξοικειωθείς με τη βία.
Παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα τέτοιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών:

Ο μισθοφόρος

Είστε μισθοφόρος που πληρώνεται από την αμερικανική κυβέρνηση για να εκτελεί ανεπίσημες αποστολές υψηλής στρατηγικής σημασίας. Προσπαθείς να ανακαλύψεις κλεμμένα πυρηνικά όπλα και να εξοντώσεις τις υπεύθυνες τρομοκρατικές οργανώσεις. Για να ολοκληρώσεις τις αποστολές σου, θα μεταφέρεσαι από την Ιαπωνία μέχρι τη Σιβηρία και από την Αφρική μέχρι τη Σαουδική Αραβία. Ο μισθοφόρος που υποδύεται ο παίκτης δεν είναι φανταστικό πρόσωπο, αλλά ο J. F. Mullins, ένας πραγματικός μισθοφόρος, με δράση στο Βιετνάμ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός (σύμφωνα με ιστοσελίδα για ηλεκτρονικά παιχνίδια) ήταν και ο μοναδικός σύμβουλος της εταιρείας που κατασκεύασε το παιχνίδι.

Πλούσιος με κάθε μέσο

Κλέβεις, σκοτώνεις, εκβιάζεις για να βρεις το δρόμο προς την επιτυχία! Ο «ήρωας» διαθέτει συνολικά 96 κύριες αποστολές, μεταξύ αυτών δολοφονίες και ληστείες. Στόχος είναι «να διαπρέψετε ως εγκληματικό στοιχείο, να παραμείνετε ζωντανός και ασύλληπτος και να γίνετε πλούσιος».

Εγκληματίας, αλλά ...αξιοσέβαστος

Βρίσκεσαι στην πόλη του εγκλήματος που παίζεται στο διαδίκτυο. Διασκεδάζεις διαπράττοντας εγκλήματα. Προσπαθείς να πάρεις το βραβείο του πιο «αξιοσέβαστου εγκληματία». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο συμμετέχουν και το παιχνίδι είναι μεταφρασμένο σε 14 γλώσσες. Πώς γίνεσαι ο πιο «αξιοσέβαστος εγκληματίας»; Επιτίθεσαι στους εχθρούς σου, ληστεύεις, εξοπλίζεσαι, διακινείς ναρκωτικά, διευθύνεις επιχειρήσεις εγκλήματος και εργοστάσια παραγωγής ναρκωτικών ουσιών και άλλα τέτοια!

Επιχειρηματίας

Διαθέτεις ένα αρχικό κεφάλαιο αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και καλείσαι να επιλέξεις μια πόλη σε κάποια χώρα για να χτίσεις ένα αεροδρόμιο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η δημιουργία κερδών ώστε ο παίκτης να μετατρέψει το μικρό αεροδρόμιό σας σε μία γιγαντιαία επιχείρηση.

Επιστροφή στη Βαγδάτη

Ο τίτλος λέει πολλά: «Επιστροφή στη Βαγδάτη». Χρονικά δεν τοποθετείται στον τελευταίο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, αλλά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα στο 1991. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ περιγράφονται λίγο ...διαφορετικά: Ο παίκτης καλείται να φέρει σε πέρας δέκα σχετικά μεγάλες σε διάρκεια αποστολές ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εικονικός κόσμος
Το παιχνίδι με το όνομα «Second Life» (Δεύτερη Ζωή) στο διαδίκτυο. Οι παίκτες φτιάχνουν έναν εικονικό κόσμο, αλλά και έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα. Μπορείς να φτιάξεις έναν άλλο εαυτό και να ζήσεις μια άλλη ζωή, μια δεύτερη ζωή όπως είναι ο τίτλος. Αρκούν 10 δολάρια το μήνα για να ζήσεις σε μια πόλη όπου ζουν εκατομμύρια άλλοι «κάτοικοι». Μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσω διαδικτύου, ό,τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου ή ό,τι επιβάλλουν ότι θα ήθελες. Είσαι άνεργος; Μπορείς να βρεις δουλειά, να είσαι εργοδότης. Πρόκειται για μια προσομοίωση με την πραγματική ζωή. Αλλη ζωή στο διαδίκτυο, άλλη στη ζωή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: