Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Οι δύο 'Αι-Βασίληδες

του Θανάση Δρίτσα

Ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς του 22... στην πρωτεύουσα της Γραικίας Αθήνα. Η Γραικία ήταν μια πολύ γνωστή οθωμανική επαρχία της νότιας Ευρώπης που την επισκέπτονταν πάρα πολλοί τουρίστες. Οι κάτοικοι της Γραικίας είχαν πρόσφατα διαπιστώσει ότι η προ τετρακοσίων ετών υποτιθέμενη απελευθέρωση από τους Οθωμανούς παρέμενε καθαρή φαντασίωση, αφού οι πολίτες της Γραικίας στο μυαλό και στην ψυχή ήσαν ακόμη δέσμιοι του οθωμανικού νόμου.
Το κρύο και η παγωνιά έφτασαν στην άθεη πόλη μετά τις φωτιές και την καταστροφή που άφησε πίσω της η καθιερωμένη εξέγερση της νεολαίας, στις αρχές του Δεκέμβρη. Στην πλατεία Συντάγματος είχε ρίξει το προηγούμενο βράδυ κουβάδες χιόνι και το απόγευμα της παραμονής το χιόνι έμοιαζε καλοστρωμένο να έχει κιόλας ξεπεράσει το μισό μέτρο. Κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συναντιούνται εντελώς τυχαία δύο βιαστικές φιγούρες, δύο εντελώς διαφορετικοί αγιο-Βασίληδες.
Ο ένας είναι ο παχύσαρκος χοντρο-Σάντα και είναι ντυμένος με κόκκινη στολή, ζώνη, γυαλιστερές μπότες και μάλλινο σκούφο. Όλα τα ρούχα του έχουν πάνω τους τη σφραγίδα γνωστών οίκων μόδας -ακόμη και στη στολή του φέρνει χαραγμένα υποχρεωτικά τα λογότυπα των εταιρειών που είναι χορηγοί στο ταξίδι του.
Χρησιμοποιεί άψογα το internet, μπαίνει στο Google Earth με τον φορητό υπολογιστή του για να μαθαίνει συνέχεια τη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, στα ταξίδια του ακούει μουσική από το iPod του. Μετακινείται με όχημα που σχεδίασε ειδικά για εκείνον η NASA. Φέρνει δώρα στα παιδιά μόνο εφόσον οι γονείς τους είναι συνδρομητές στο πρόγραμμα «Santa», το οποίο προβλέπει ετήσια δόση του ύψους των 10,000 ευρώ. Αλλά αυτή τη λεπτομέρεια δεν τη μαθαίνουν ποτέ τα παιδιά.
Τα παιδιά δεν παίρνουν δώρο από τον χοντρο-Σάντα αν οι γονείς δεν είναι κάτοχοι της προ-πληρωμένης πιστωτικής κάρτας ACP (a christmas present). Ο Σάντα παίρνει ποσοστό 10% από τις κατασκευάστριες εταιρείες για το κάθε δώρο που δωρίζει και αποφεύγει συστηματικά να λέει τη λέξη «χαρίζω».
Όταν λέει «δωρίζει» εννοεί γενικά ότι πουλάει και αγοράζει σε καλή τιμή. Απόψε θα μοιράσει δώρα στα παιδιά και τους αρρώστους των νοσοκομείων «υγεία-marfin», «ιατρικό κέντρο Αθηνών» και «Ιασώ-general».
Την αποψινή βραδιά στο φιλανθρωπικό του έργο θα τον συνοδέψει ο ίδιος ο υπουργός υγείας της χώρας κ. Τίποτας -και όλες οι κάμερες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της πόλης θα είναι εκεί.
Ο άλλος 'Αι-Βασίλης ή απλά Βασίλης, έμοιαζε κουρελής και ρακένδυτος με όψη ζητιάνου και κρατούσε στα χέρια του ένα μπαλωμένο σάκο που είχε μέσα πολύ λίγα πράγματα: λάδι, αγιασμό, βασιλικό, ένα μπουκαλάκι με φάρμακο, ένα κερί για να βλέπει στα παγωμένα σκοτάδια και μια βασιλόπιτα με φλουρί.
Αυτός ο Βασίλης δεν επισκεπτόταν τις αγορές και τα παλάτια με τα μεγάλα φώτα, δεν προτιμούσε τις μεγάλες πόλεις με τους θορύβους και τα πολυτελή αυτοκίνητα.
Θα τον έβρισκες να ταξιδεύει συχνά (κανείς δεν ήξερε επίσης με τι μέσο ταξιδεύει) στην πεινασμένη Νότιο Αμερική, στις μίζερες γειτονιές του Μπαγκλαντές, στα ορυχεία διαμαντιών του Κονγκό. Εκεί που οι φιλότιμοι φτωχοί μοιράζουν το λίγο ψωμί τους, δηλαδή τα μικρά τίποτα.
Δεν μιλάει πολύ, είναι τόσο αδύνατος ώστε όταν περπατάει ακούγεται ο θόρυβος που κάνουν τα κόκαλά του. Οι λιγοστοί φίλοι του τον φώναζαν «ακτινογραφία» για να δείξουν πόσο αδύνατος ήταν. Απόψε είχε βάλει στο πρόγραμμά του να επισκεφτεί αρρώστους στο «γενικό κρατικό νοσοκομείο» της Νίκαιας και το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας.
Ο χοντρο-Σάντα κόντεψε να πάθει ανακοπή καρδιάς όταν κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησής τους του είπε ο κακόμοιρος ζητιάνος ότι είναι γιατρός, πως είναι ο 'Αγιος Βασίλης, που μοιράζει δώρα στα παιδιά και θεραπείες στους αρρώστους την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Ο Σάντα του απάντησε εκνευρισμένος ότι είναι ένας κοινός απατεώνας που προσπαθεί να τον μιμηθεί και είναι αδύνατον ένας γιατρός να έχει εμφάνιση ζητιάνου: πραγματικά ήταν κάτι απίστευτο, γιατί όλοι οι γιατροί της Γραικίας που ήξερε ο Σάντα είχαν τουλάχιστον ένα σκάφος αναψυχής και πολλά πολυτελή σπίτια στα βόρεια της Αθήνας. Του είπε ότι θα καλέσει την αστυνομία άμεσα για να τον συλλάβει. Ο Βασίλης τού απάντησε ότι θα καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο αν καθαρίσει το μυαλό και το σώμα του από τα πολλά λιπαρά.
Ο Σάντα προσπάθησε να τον σταματήσει με το σώμα του. Αδιάφορος ο Βασίλης προχώρησε χωρίς να χάνει τον χρόνο του σε περιττές κουβέντες -και χάθηκε σαν φάντασμα μέσα στη νύχτα και το χιόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: