Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Χημεία: Η επιστήμη του έρωτα

Αναρτήθηκε από Blogημένος

Η Αμερικανίδα βιολόγος και ανθρωπολόγος Helen Fisher, έκανε μια πολυετή έρευνα για τη χημεία του σώματος και την σχέση της με τις ερωτικές επιλογές και με βάση αυτήν, δημιούργησε ένα τεστ προσωπικότητας. Υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χημική ανάλυση του αίματός μας μπορεί να βοηθήσει στο βρούμε το κατάλληλο ταίρι.
Δοκίμασε τη θεωρία της στο site γνωριμιών Match.com και βρήκε ότι υπάρχουν φυσικά πρότυπα έλξης σε τύπους προσωπικοτήτων.
Αυτοί που έχουν υψηλή ντοπαμίνη τείνουν να ρισκάρουν στις επιλογές τους και να είναι αυθόρμητοι και άμεσοι για αυτούς και τους ονομάζει "εξερευνητές" (explorers). Αυτοί που έχουν υψηλή σεροτονίνη αναφέρονται ως "χτίστες" (builders). Είναι παραδοσιακοί, συνετοί, δεμένοι με την κοινότητά τους και σέβονται την εξουσία. Αυτοί οι δύο τύποι λέει η Fisher τείνουν να έλκονται μεταξύ τους.
Υπάρχουν, επίσης, οι "διευθυντές" (directors) που έχουν υψηλή τεστοστερόνη και είναι αναλυτικοί, ανταγωνιστικοί, ρεαλιστές, με ικανότητες προσανατολισμού. Και υπάρχουν και οι "διαπραγματευτές" (negotiators) με περισσότερα οιστρογόνα και οξυτοκίνες είναι διαισθητικοί, συμπονετικοί, εκφραστικοί, με ολιστική νοοτροπία. Οι "διευθυντές" και οι "διαπραγματευτές" είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα και συμπληρωματικοί. Ο "διευθυντής" ζητάει τη ζεστασιά και τη συμπόνοια του "διαπραγματευτή", ενώ ο "διαπραγματευτής" χρειάζεται την αποφασιστικότητα των "διευθυντών".
Η Fisher ανακάλυψε ότι συχνά οι "χτίστες" και οι "διαπραγματευτές" έλκονται μεταξύ τους.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα δημιούργησε το "Match.com γαμήλιο τεστ προσωπικότητας" για να βοηθήσει τους ανθρώπους να... ζευγαρωθούν καλύτερα. Στο τεστ ζητούνται μεταξύ άλλων το μήκος των δακτύλων, το τι σχέδια κάνει κάποιος με το στυλό του όταν βαριέται και, επίσης, ζητείται να επιλέξεις την πιο επιθυμητή εικόνα, από μια σειρά εικόνων που σου παρουσιάζονται.
Λόγω της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που επισκέπτονται το site επειδή ο φόβος και η απειλή κάνουν τους ανθρώπους να επιστρέφουν σε πιο σίγουρες και ασφαλείς μεθόδους επιλογών ζωής. Ο έρωτας φαίνεται να είναι, τελικά, μια επιλογή ασφαλείας μέσα σε εποχές οικονομικής ανασφάλειας.

Περισσότερα:
http://search.japantimes.co.jp/print/nn20090624f1.html

Μου φαίνεται ότι το σύνθημα των αναρχικών και αντιεξουσιαστών "Ελεύθερη, δωρεάν Χημεία" αποκτάει πλέον μια ευρύτερη διάσταση!
Ενδιαφέρον θα έχει να μελετήσουμε τη σχέση αυτών των 4 τύπων προσωπικότητας με την παραδοσιακή προσέγγιση των 4 ιδιοσυγκρασιών του Ιπποκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: