Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

Διατροφή του Εγκεφάλου

Αναρτήθηκε από: Βελίκης Ιωάννης, Ψυχολόγος PhD, τηλ. 6932683468

του Γιάννη Βελίκη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σίγουρα το εκπληκτικότερο δημιούργημα της φύσης. Έχει εκτιμηθεί ότι περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, όσα περίπου τα άστρα του γαλαξία μας. Κάθε κύτταρο συνδέεται με 10.000 – 40.000 άλλα κύτταρα. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια με τις 40.000 συνάψεις έχουμε ένα αριθμό συνδέσεων όσα περίπου και τα αστέρια του σύμπαντος. Όγκος εγκεφάλου όσο ένας κόκκος άμμου περιέχει 10.000 νευρικά κύτταρα και 1 δισεκατομμύριο συνάψεις που επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί, ακόμη και τη νύχτα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ονείρων. Για τη διατήρηση αυτού του εκπληκτικού και σημαντικότατου οργάνου απαιτούνται:
· Ο εγκέφαλος απαιτεί γλυκόζη για τη λειτουργία του. Επομένως τα συχνά μικρά γεύματα είναι προτιμότερα από τα λίγα μεγάλα όπου το στομάχι μένει για πολύ ώρα άδειο. Επίσης και για τον εγκέφαλο η ιδανική δίαιτα είναι η Μεσογειακή.
· Το λίπος των ψαριών και το λινέλαιο που δίνουν τα απαραίτητα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, ή τουλάχιστον 3 – 4 φορές εβδομαδιαίως. Τα πολυακόρεστα αυτά λιπαρά βοηθούν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάϊμερ, την άνοια και την κατάθλιψη.
· Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β δε θα πρέπει να αμελείται. Επίσης η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες και το αβοκάντο είναι ευεργετικά.
· Η καθημερινή ξεκούραση, ο απαραίτητος ύπνος και η καθιέρωση χρόνου ηρεμίας του εγκεφάλου είναι θεμέλια για τη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
· Η ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων και ασύρματο διαδίκτυο θα πρέπει να αποφεύγεται, το δυνατόν περισσότερο. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατό λιγότερο παρά το ότι δεν έχει αποδειχθεί η συμβολή τους στην καρκινογένεση. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν προκαλεί κούραση, πονοκέφαλο και ενδεχομένως επηρεάζει την ικανότητα να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, κάτι πολύ ζωτικό κατά την οδήγηση.
· Η εξάσκηση βοηθά τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Η εξάσκηση επιτυγχάνεται με τη λύση σταυρολέξων, ανάγνωση εφημερίδων και ποίησης, εκμάθηση ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων, καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων κ.α.
· Το περπάτημα προλαμβάνει τις εγκεφαλικές παθήσεις και διατηρεί τη μνήμη και γενικότερα την ψυχική υγεία σε καλά επίπεδα.
· Η υπέρταση προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον οδηγεί σε πρόωρη γήρανση (χειρότερη μνήμη, προβλήματα στην επεξεργασία δεδομένων κ.α.).
· Παρά του ότι γενικά θεωρούμε ότι η ηλικία των 18 είναι η ηλικία της ενηλικίωσης, οι έρευνες δείχνουν ότι στα 25 ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο προμετωπιαίος λοβός που είναι η έδρα της κριτικής μας ικανότητας, του ελέγχου των παρορμήσεων μας, της μάθησης από τα λάθη μας, ολοκληρώνει την ανάπτυξη του περίπου σε αυτή την ηλικία. Γι’ αυτό άλλωστε και στις Η.Π.Α. τα ασφάλιστρα ζωής είναι χαμηλότερα στα άτομα μετά τα 25 χρόνια. Έτσι, θεωρείται σκόπιμο, τα άτομα με ηλικία από 18 – 25 χρόνια, να δέχονται προστασία και διακριτική επιτήρηση από ενήλικες που τους νοιάζονται και τους αγαπούν, δεδομένου ότι μπορούν εύκολα να επηρεαστούν στο να υιοθετήσουν συμπεριφορές που θα προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο νευρικό τους σύστημα (όπως κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών, κατάχρηση αλκοόλ κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: