Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Το κρυφό (πραγματικό) αίτιο της οικονομικής κρίσης

του Γιάννη Βελίκη

Η οικονομική κρίση συνεχίζει την εξάπλωση της και τα θύματα της (άνεργοι, φτωχοί, κοινωνικά αποκλεισμένοι) όλο και αυξάνονται. 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα ανά τον κόσμο από πείνα!!! Επίσης αυξάνονται οι κοινωνικές αναταραχές, τα αντάρτικα πόλεων, οι απαγωγές επιχειρηματιών, οι κλοπές και η καθημερινή βία.
Ως αίτια της κρίσης θεωρήθηκαν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια σε Αμερικανούς πολίτες και η αδηφαγής λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Για την ακρίβεια κατηγορήθηκαν τα golden boys, και όχι οι πραγματικοί μέτοχοι των εταιριών που ανεβάζαν και κατεβάζαν κατά βούληση τα χρηματιστήρια του κόσμου, και λειτουργούσαν το απάνθρωπο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, μία απλή σύμπτωση αριθμών μου έδειξε ότι μάλλον είμαστε "βαθιά νυχτωμένοι" ως προς την πραγματική αιτία της οικονομικής κρίσης. Ενδεχομένως τίποτε από τα παραπάνω να μην προκάλεσε το τσουνάμι των απολύσεων που σήμερα ζούμε.
Η σύμπτωση των αριθμών είναι η εξής απλή: το έλλειμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως γνωστόν, είναι 3 τρις δολλάρια. Αν υπήρχαν αυτά τα χρήματα όλες οι εταιρίες θα δανείζονταν κανονικά από τις υπάρχουσες τράπεζες.
Η διαβολοκή σύμπτωση είναι ότι τόσα χρήματα (3 τρις δολλάρια) κόστισε ως πέρσι ο πόλεμος στο Ιράκ. Είναι πολύ απλό το να σκεφτούμε, ότι η κρίση δεν είναι τίποτε άλλο από τη μαύρη τρύπα της Αμερικάνικης οικονομίας που δημιουργήθηκε από τον άδικο και εγκληματικό πόλεμο στο Ιράκ!
Έτσι και αλλιώς, χρόνια τώρα ο κόσμος όλος χρηματοδοτεί την οικονομία της Αμερικής. Γιατί να μην το κάνει και για τη μεγάλη μαύρη τρύπα που άφησε ένας πόλεμος που επιχειρηματικά "δεν τους βγήκε";
Το μόνο που φοβούνται είναι μήπως ο κόσμος σταματήσει να δανείζεται. Αλλά ευτυχώς γι' αυτούς αυτό δεν συμβαίνει και έτσι όλα συνεχίζουν κανονικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: