Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Γρίπη Α: να διασώσουμε τη δημοκρατία

των Μαρτίν Ομπρί, Νοέλ Μαμέρ, Σεσίλ Ντιφλό, Μισέλ Ριβαζί, Μαρί-Ζορζ Μπιφέ, Ολιβιέ Μπεζανσενό κ.ά

Πηγή: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμείς, πολιτικοί, συνδικαλιστές, ερευνητές, ιατροί, μέλη κοινωνικών οργανώσεων που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητάμε από τις δημόσιες αρχές να εγκαινιάσουν το ταχύτερο δυνατό μια δημόσια συζήτηση.

Η πάλη ενάντια στην πανδημία της γρίπης Α δεν είναι δυνατό να θεωρείται απλά τεχνικό ζήτημα, στο οποίο οι ατομικές συμπεριφορές παίζουν διακοσμητικό ρόλο. Θα πρέπει να θεωρείται συλλογικό ζήτημα. Η ετυμηγορία της ιστορίας στο ζήτημα αυτό είναι σαφής: καμία πανδημία δε καταπολεμήθηκε ποτέ αποκλειστικά χάρη στις τεχνικές-ιατρικές προσεγγίσεις, όσο τέλεια σχεδιασμένες ήταν αυτές. Εξίσου σημαντικά προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση της γρίπης, οι παρεκτροπές και οι αποκλεισμοί κάθε είδους, είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η έγνοια για τον άλλο.
Όση ένταση κι αν έχει η πανδημία, είναι οπωσδήποτε οι λιγότερο προνομιούχοι, οι πιο απομονωμένοι, οι πιο ευάλωτοι κοινωνικά που βρίσκονται ανυπεράσπιστοί απέναντι στον ιό. Οι πανδημίες πάντοτε αποκάλυπταν τις «μαύρες τρύπες» των κοινωνιών. Η πανδημία μπορεί να εξάρει εθνοτικά ζητήματα, να θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές μας ελευθερίες. Όλα αυτά είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθούν με συγκεκριμένα μέτρα.
Η πανδημία θέτει με ωμότητα ορισμένα ζητήματα της διεθνούς αλληλεγγύης, σε ό,τι αφορά η πρόσβαση στα θεραπευτικά μέσα και φυσικά στο εμβόλιο. Ενώ διακηρύσσουμε την ανάγκη για οικουμενική πρόσβαση στην υγεία, καμία διεθνής πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί ως σήμερα για να εξασφαλίσει έμπρακτα πως αυτό θα γίνει πράξη.
Πέραν του ζητήματος του εμβολιασμού, των αποθεμάτων αντιιικών φαρμάκων, της προσεκτικής συμπεριφοράς, υπάρχει ανάγκη να κινητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία στη βάση των αξιών της. Οι αποφάσεις δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται από ένα κονκλάβιο ειδικών. Χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό διακύβευμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Με μία κυρίως μέριμνα: να διατηρηθούν οι αρχές της δημοκρατίας στη διαχείριση αυτής της κρίσης.
Απέναντι στην -υποθετική προς το παρόν- απειλή του μαζικού πλήγματος από τον ιό, απευθύνουμε έκκληση να υπερβούμε τις προκατασκευασμένες μας απαντήσεις, να σπάσουμε τα στεγανά, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να ενεργοποιήσουμε το πυκνό δίκτυο των κοινωνικών οργανώσεων.
Καλούμε τους πάντες και ιδίως τις δημόσιες αρχές, να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. Και να θέσουμε στην πρώτη γραμμή τη συλλογική μας απάντηση, την αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: