Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Προταση βασικων θεσεων για την ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο του Κέντρου

Το πολιτικό κενό

H ευρεία απήχηση της διακήρυξης της 24ης Ιουλίου 2008 «Ώρα ευθύνης για τους Έλληνες πολίτες: Για την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος» αλλά και το γενικότερο πανελλήνιο αίτημα για την ριζική ανανέωση της ελληνικής πολιτικής ζωής οδήγησαν στην σύνταξη του παρόντος κειμένου βασικών αρχών και θέσεων που παραδίδουμε σήμερα στην δημοσιότητα.

Το κείμενο αυτό φιλοδοξούμε να αποτελέσει την βάση για την συγκρότηση υπεύθυνης και ολοκληρωμένης πρότασης διακυβέρνησης της χώρας και γιά την δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος στον χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου, με στόχο την προώθηση γενναίων μεταρρυθμιστικών τομών, που θα πλοηγήσουν την Ελλάδα στην κοινότητα των προηγμένων κρατών της Δύσης.

Το έργο αυτό αδυνατεί να επιτελέσει η σημερινή οικογενειοκρατική, αλαζονική και σε σημαντικό βαθμό διεφθαρμένη πολιτική ολιγαρχία που κυβερνά την χώρα. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις των δύο μεγάλων σημερινών κομμάτων δεν μπορούν ούτε καν, έστω και στοιχειωδώς, να διαχειρισθούν την καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα πρωτοφανή στην νεότερη ελληνική ιστορία πλήγματα στο περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, την παιδεία, την ασφάλεια, ακόμη και την αξιοπρέπεια και την αισθητική μας. Τα δε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν παρουσιάσει μία υπεύθυνη πρόταση διεξόδου από την κρίση και περιορίζονται σε δημαγωγική φιλολογία και στην συλλογή ψήφων διαμαρτυρίας. Στο σύνολό τους, τα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν έχουν να επιδείξουν παρά ερασιτεχνισμό, αυτοσχεδιασμό, ανευθυνότητα, απουσία επεξεργασμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων, έλλειμμα άξιων προσώπων με ικανότητες και όραμα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα εξακολουθεί να εκκρεμεί η επανάσταση του αυτονόητου.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ένα σημαντικό ποσοτικά και ποιοτικά ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει αποστασιοποιηθεί από τα σημερινά κόμματα και, είτε απέχει από τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε σύρεται σ’ αυτές με την λογική της λιγότερο κακής επιλογής. Η επιβίωση του σημερινού σκηνικού αποσύνθεσης οφείλεται έτσι στην απουσία σοβαρής και υπεύθυνης εναλλακτικής λύσης.

Πράγματι, μέχρι σήμερα, απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, εμφανίσθηκαν μόνον κάποια προσωποπαγή κόμματα διαμαρτυρίας, που εκμεταλλεύθηκαν τις συγκυρίες προκειμένου να διεμβολίσουν το υπάρχον σκηνικό. Άλλοτε επέτυχαν μία περιστασιακή είσοδο στο κοινοβούλιο, άλλοτε όχι. Σε καμμία όμως περίπτωση δεν κατόρθωσαν να συγκροτήσουν υπεύθυνη και ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης, με τεκμηριωμένες και επιστημονικά σχεδιασμένες προτάσεις και πρόσωπα κατάλληλα να τις υλοποιήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίσει να νέμεται την εξουσία ο εσμός των κατά κανόνα ανεπάγγελτων παλαιοκομματικών πολιτευτών, που παράγονται στα φυτώρια των κομματικών μηχανισμών.

Προκύπτει από αυτά τα δεδομένα η πιεστική ανάγκη δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών. Όχι όμως σχηματισμών δήθεν νέων, που θα αποτελούν ανακύκλωση των γνωστών «αστέρων» του σημερινού φθαρμένου σκηνικού σε διαφορετικούς συνδυασμούς και με άλλα ονόματα. Ούτε σχημάτων με επικεφαλής νεόκοπους σωτήρες με το κατάλληλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, από τους οποίους έχει πικρή πείρα η ελληνική κοινωνία. Αλλά πολιτικών σχημάτων που θα προέρχονται από τους πολίτες και θα συμπεριλαμβάνουν στις τάξεις τους τα δυναμικά, ηθικά και δημιουργικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Ο τόπος χρειάζεται πρόσωπα που βλέπουν την πολιτική ως προσφορά και όχι ως ευκαιρία ικανοποίησης της ματαιοδοξίας τους, μέσο πλουτισμού ή προβολής, χρειάζεται δυνάμεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σήμερα.

Νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου

Με αυτές τις διαπιστώσεις και με δεδομένο το πολιτικό κενό, όσοι Έλληνες πολίτες υπογράφουμε το παρόν κείμενο βασικών αρχών και θέσεων, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης νέας, σύγχρονης πολιτικής κίνησης στον πολιτικό χώρο του ριζοσπαστικού Κέντρου. Το Κέντρο είναι ο δυναμικός πολιτικός χώρος που μπορεί να προσφέρει αξιόπιστο και υπεύθυνο πρόγραμμα εξουσίας, να επαναφέρει τους πολίτες στην πολιτική και να καταθέσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Η κεντρώα πολιτική φιλοσοφία, που στηρίζεται στο μέτρο και απέχει εξ’ ίσου από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, απορρίπτει δογματισμούς, ιδεοληψίες και μονομέρειες. Εκφράζει την προοδευτική, διαλεκτική και ριζοσπαστική πλευρά της πολιτικής. Επιδιώκει άμεσες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα. Το Κέντρο είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος του προτάγματος για δικαιοσύνη, του κεντρικού σημερινού αιτήματος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο πολιτικός χώρος που μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την ζωή και την εργασία όλων των κοινωνικών ομάδων. Ξεκινώντας από την αρχή ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί η αντιμετώπισή τους να γίνεται με την αντίστοιχη κατάρτιση, εμπειρία και ανιδιοτέλεια.

Στον πυρήνα της ιδεολογικής μας τοποθέτησης βρίσκεται η βαθιά ανάγκη για μια ευρείας κλίμακας και συνολικού χαρακτήρα ριζοσπαστική αλλαγή στην χώρα, με τομές που θα στοχεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην οικονομική δικαιοσύνη, στην πολιτική δικαιοσύνη και στην Ελλάδα της Δικαιοσύνης που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για να υπηρετηθεί ο στόχος της Ελλάδας της Δικαιοσύνης χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και πολιτικοί αγώνες για την πάταξη της διαφθοράς, την ίση εφαρμογή των νόμων απέναντι σε όλους, την αποκατάσταση της αξιοκρατίας σε όλα τα κύτταρα της πολιτειακής οργάνωσης και της δημόσιας σφαίρας που ελέγχεται από το κράτος καθώς και η ενεργοποίηση των πολιτών εκ νέου στο χώρο της πολιτικής, ως ελεγχόντων την εξουσία και επιπλέον ως πραγματικά και όχι εικονικά αποφασιζόντων περί τα κοινά.

Η δικαιοσύνη δεν είναι απλά το ιδεολογικό μας πρόταγμα, ούτε μία ακόμη εκδοχή «πολιτικής ορθότητας». Είναι η βάση εκκίνησης της ιδεολογίας μας και η έννοια που παράγει τις βασικές μας θέσεις.

Όσοι συμμετέχουμε στην νέα πολιτική κίνηση θέτουμε τις ακόλουθες πολιτικές προτεραιότητες:

- Την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και του διεθνούς κύρους της χώρας, στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και την αποφασιστικότητα έναντι των εξωτερικών επιβουλών αλλά και με την ενεργό ελληνική παρουσία στα μεγάλα διεθνή κέντρα αποφάσεων, την δυναμική προβολή των δικαίων μας, την στενή συνεργασία με την ομογένεια και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό στοιχείο του ευρωπαϊκού κόσμου και μέρος του σκληρού πυρήνα του. Επίσης τη συγκρότηση δόγματος εξωτερικής πολιτικής, με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια, την ίδρυση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας καθώς και τη ριζική ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων και την αναπροσαρμογή τους στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις.

- Την προάσπιση κάθε προσπάθειας για υγιή και παραγωγική ελεύθερη οικονομία, με την εγκαθίδρυση κανόνων πραγματικού και δίκαιου ανταγωνισμού, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το δραστικό περιορισμό της τεράστιας δημοσιονομικής σπατάλης, τη δημιουργία μίας σύγχρονης και εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα παράγει προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικά και θα διέπεται από την αρχή της αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγική μας επιλογή είναι η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την παραγωγή βιολογικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης, τον ποιοτικό και πολύμορφο τουρισμό, την αξιοποίηση των αδρανών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, πάντοτε στο πλαίσιο της αειφορίας. Επίσης, η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού του εμπορίου, με στόχο την εισροή συναλλάγματος και την μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

- Την απόλυτη προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και την στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, την αντικατάστασης του πολιτισμού του πετρελαίου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης. Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθενται: η προστασία του δημόσιου χώρου και της κοινής περιουσίας του ελληνικού λαού, η αυστηρή περιφρούρηση και ο αγώνας διαφύλαξης των δασών, των βιότοπων, των υδάτινων πόρων, της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας και η προστασία των σπουδαίων τοπίων της χώρας. Παράλληλα, προέχει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, των αρχιτεκτονικών μνημείων και της παράδοσης από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση,΄τους εμπρησμούς και την εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια.

- Την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και κατά συνέπεια τη θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας, της ασφάλειας της σωματικής ακεραιότητας και του ψυχικού κόσμου των παιδιών, την οδική ασφάλεια, τα δικαιώματα των πεζών, των ποδηλατών και των ατόμων με αναπηρίες.

- Την οργάνωση σύγχρονου κοινωνικού κράτους, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα προστατεύει πραγματικά και όχι εικονικά τις αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες, θα ενισχύει οικονομικά και κοινωνικά και θα στηρίζει ηθικά τις Ελληνίδες, τους Έλληνες γονείς, τους πολίτες με ειδικές ανάγκες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και θα απαλλάσσει από τους φόρους τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

- Την δημιουργία ενός ουσιαστικού συστήματος υγείας που θα δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, που είναι ο μόνος τρόπος ώστε να εξασφαλισθεί κατά το δυνατό η υγεία όλων των πολιτών.

- Την αντιμετώπιση του επικίνδυνου δημογραφικού μαρασμού, με ριζοσπαστικά μέτρα ηθικής στήριξης και οικονομικής επιδότησης της νέας και της εργαζόμενης μητέρας, με την στήριξη της γυναικείας απασχόλησης, ώστε η Ελληνίδα να αντεπεξέρχεται πλήρως στις επαγγελματικές και τις οικογενειακές της υποχρεώσεις, την καταπολέμηση των συνθηκών που οδηγούν στην άμβλωση, τη μείωση του κόστους τοκετού, τη δημιουργία ευρύτατου δικτύου σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών και σχολών γονέων και άλλων μέτρων με κοινό παρονομαστή την αναδιανομή του εισοδήματος και της κοινωνικής εμπειρίας και γνώσης προς τις επόμενες γενιές.

- Την παιδεία και τον πολιτισμό ως τον κυριότερο προορισμό του ελληνικού κράτους και το απόλυτο συγκριτικό του πλεονέκτημα της χώρας στην παγκόσμια κοινωνία. Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού είναι απαραίτητα: η άμεση αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, με την εφαρμογή σύγχρονου και ακριβοδίκαιου συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, η οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, η συνεχής επιμόρφωση και αξιοκρατική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, η δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε νομό της χώρας, ο επαναπροσανατολισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος προς το στόχο της διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, με ανθρωπιστικές αξίες και κλασσική παιδεία και ιδανικά. Επίσης, προτεραιότητα είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων με την διεθνή έρευνα και η συνεχής αξιολόγησή τους από διεθνείς οργανισμούς, η εξάλειψη του κομματισμού και της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους και ο περιορισμός της έννοιας του ασύλου στην πνευματική του διάσταση.

Το όραμά μας είναι μία κοινωνία δίκαιη, δημιουργική, ασφαλής και αισιόδοξη, που θα εξασφαλίζει τη συλλογική ευημερία και θα διαθέτει μηχανισμούς εξισορρόπησης των μεγάλων ανισοτήτων. Μια κοινωνία που θα οικοδομήσει:

} Κράτος ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη, στελεχωμένο με τα καλύτερα στοιχεία της κοινωνίας, χωρίς αυταρχικά, πελατειακά και γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
} Αστυνομία υψηλού επιπέδου, με επαγγελματισμό, δημοκρατική συμπεριφορά, σύγχρονη τεχνογνωσία και εκπαίδευση, που θα εξασφαλίζει με επάρκεια το μέγιστο αγαθό της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών.
} Ένοπλες Δυνάμεις υπερήφανες για την αποστολή τους, με αναβαθμισμένο κοινωνικό κύρος, και αξιοπρεπή στρατιωτική θητεία εφεδρικού χαρακτήρα χωρίς σαδιστικά και γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά, που θα εκπαιδεύει τους κληρωτούς ουσιαστικά και σφαιρικά.
} Μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα έχουν συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου.
} Τέλος, μία πολιτική ζωή απαλλαγμένη από τα άγη της διαφθοράς και της ιδιοτέλειας και της αναξιοκρατίας, ανανεωμένη με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, όπως το δημοψήφισμα, τον πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία, μία πλήρως ανεξάρτητη-αυτοδιοικούμενη δικαιοσύνη, την αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες στα πολιτικά πρόσωπα, την κατάργηση των άδικων βουλευτικών προνομιών.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μία καλύτερη θέση στον κόσμο και οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Είμαστε διατεθειμένοι να εργασθούμε σκληρά για την επιτυχία της προσπάθειας για την Ελλάδα της δικαιοσύνης.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμβάλουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στο κοινό εγχείρημα.
Δεν θα αφήσουμε την χώρα μας στην τύχη της. Θα τιμήσουμε, όπως άλλοτε οι πρόγονοί μας και όπως επιτάσσει η ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος, το χρέος μας προς την Πατρίδα, με προσήλωση στις μεγάλες οικουμενικές αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: