Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αχρηστα «γιατροσόφια»

Πηγή: IN.GR

Η ομοιοπαθητική «δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα»

Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες έχουν παραπλήσια δραστικότητα με τα ψευδοφάρμακα (placebo), τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς για να τους κάνουν να νομίζουν ότι είναι καλύτερα, καταλήγει δημοσίευση σε κορυφαία βρετανική επιθεώρηση.

Μάλιστα, το έγκριτο Lancet αναφέρει σε εντιτόριαλ που συνοδεύει τη σχετική έρευνα ότι ο χρόνος για περαιτέρω μελέτες έχει πια λήξει και οι γιατροί πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους ασθενείς τους όσον αφορά την «έλλειψη ωφέλειας» της ομοιοπαθητικής.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, με επικεφαλής τον Ματίας Έγκερ, συνέκριναν κλινικές δοκιμές ομοιπαθητικών φαρμάκων με συγκρίσιμες μελέτες της κλασσικής ιατρικής. Η ομάδα ανασκόπησε τη διεθνή βιβλιογραφία για το διάστημα 1995-2003 και εντόπισε 110 έρευνες της ομοιοπαθητικής και 110 αντίστοιχες ιατρικές μελέτες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένα στατιστικά εργαλεία για να βαθμολογήσουν τα αποτελέσματα των μελετών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του δοκιμαζόμενου φαρμάκου. Όσες μελέτες έφεραν σκορ κάτω από 1,0 θεωρήθηκαν αποτελεσματικές, συγκρινόμενες με placebo.


Η γενική βαθμολογία υπολογίστηκε στο 0,96 για την ομοιοπαθητική και 0,67 για την κλασσική ιατρική, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Δρ Έγκερ καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν «καμία πειστική ένδειξη ότι η ομοιοπαθητική ήταν ανώτερη από το placebo, ενώ για τη συμβατική ιατρική παρέμενε ένα σημαντικό όφελος».

Ωστόσο, στο ίδιο τεύχος του Lancet επισημαίνεται ότι το προσχέδιο έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των μελετών που διενεργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια έδειξαν ότι η ομοιοπαθητική είναι ανώτερη από το placebo.

Όμως η έκθεση του ΠΟΥ κατηγορείται για μεροληψία, καθώς σχεδόν όλες οι έρευνες που συμπεριλαμβάνονται τυχαίνει να δίνουν θετικά αποτελέσματα.

Ορισμένοι ομοιοπαθητικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι κλινικές μελέτες που εφαρμόζονται στην κλασσική ιατρική είναι ακατάλληλες για τον έλεγχο της ομοιοπαθητικής ούτως ή άλλως

Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην αρχή ότι το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης παραμένει άγνωστος. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιέχουν σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ουσίες που σε μεγαλύτερες δόσεις θα προκαλούσαν οι ίδιες τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

Στις υψηλότερες από τις αραιώσεις που εφαρμόζονται, υπάρχει πιθανότητα έως και 50% το ομοιοπαθητικό σκεύασμα να μην περιέχει ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας.


Στο φαινόμενο placebo οφείλεται η ευεργετική δράση της αρωματοθεραπείας

Το καθαρό νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αιθέρια έλαια, αρκεί ο ασθενής να πιστέψει ότι θα βοηθηθεί
Οι ευεργετικές επιδράσεις της αρωματοθεραπείας είναι υπαρκτές, αλλά οφείλονται στο φαινόμενο placebo, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ακριβά έλαια που χρησιμοποιούνται ως διεγερτικά είναι εξίσου αποτελεσματικά με το... καθαρό νερό.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μονάχου εξέτασαν σε μία ομάδα εθελοντών την αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων γιασεμιού, μέντας και κανάκας, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για να αυξήσουν την εγρήγορση.
Στους εθελοντές δόθηκαν χειρουργικές μάσκες, ορισμένες από τις οποίες είχαν ψεκαστεί είτε με τα αιθέρια έλαια είτε με νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρόνοι αντίδρασης δεν διέφεραν σημαντικά στα άτομα που είχαν όντως εισπνεύσει αιθέρια έλαια.

Όταν όμως οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο διεγερτικό, έντονο και ευχάριστο έβρισκαν το κάθε δείγμα, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που έδωσαν υψηλές βαθμολογίες ανταποκρίνονταν πράγματι με μικρότερους χρόνους αντίδρασης, ανεξάρτητα από το εάν τους είχαν δοθεί τα γνήσια έλαια ή όχι.

Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία λειτουργεί ως placebo, δηλαδή υποβάλλει τους ασθενείς στην ιδέα ότι νιώθουν πιο υγιείς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πραγματική βελτίωση.

«Η δύναμη της υποβολής έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική» αναφέρει ο δρ. Ρίτσαρντ Τόνκιν του βρετανικού Συμβουλίου για την Έρευνα Συμπληρωματικής Ιατρικής.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το φαινόμενο placebo ενοχλητικό ή πλασματικό. Δεν είναι όμως. Είναι μία πρακτική και αποτελεσματική μεθοδολογία που δρα ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του ασθενή» συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: