Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας εναντίον Δημιουργιστών του Ευφυούς Σχεδιασμού

Αναρτήθηκε από Άθεος


Πολλοί γνωρίζουν την θρησκεία αυτή, όμως μόνο λίγοι γνωρίζουν ότι πίσω από τη θρησκεία-παρωδία του Ιπτάμενου ΜακαρονοΤέρατος υπάρχει μία σοβαρή και έξυπνη κίνηση που ουσιαστικά απέτρεψε στο Εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πολιτείας του Κάνσας των Η.Π.Α. να αποδεχτεί την πρόταση των υπερσυντηρητικών χριστιανών ρεπουμπλικάνων να εφαρμοστεί με νόμο η διδασκαλία της θεωρίας του «Ευφυούς σχεδιασμού» στο μάθημα της Βιολογίας! Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τον Μάϊο του 2005 το Εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πολιτείας του Κάνσας συνεδρίασε για να αποφασίσει πώς πρέπει να διδάσκεται η Βιολογία στα σχολεία. Παρά τις επικρίσεις της επιστημονικής κοινότητας αποφασίστηκε ότι η θεωρία του «Ευφυούς σχεδιασμού» πρέπει να διδάσκεται στο μάθημα της Βιολογίας με το σκεπτικό ότι αφού ο κόσμος μας είναι τόσο τέλειος και πολύπλοκος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί από κάποιο νοήμονα Δημιουργό. Δηλαδή έγινε μια προσπάθεια από τους «Δημιουργιστές» να προσηλυτίσουν μαθητές στη θρησκεία τους, όχι διδάσκοντας θρησκευτικά αλλά με ύπουλο και πλάγιο τρόπο, υποτίθεται κάνοντας πρόταση επιστημονική, προκειμένου να προσδώσουν στην «θεόπνευστη» θεωρία τους κύρος και αληθοφάνεια!
Όλοι γνωρίζουμε, ότι η «Θεωρία της Εξέλιξης» του Δαρβίνου είναι μια επιστημονική θεωρία που στο μεγαλύτερό της μέρος έχει αποδειχθεί γιατί, όπως κάθε επιστημονική θεωρία υπόκειται στην επιβεβαίωση και την διάψευση. Απόλυτες θεωρίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν, δεν είναι επιστημονικές και γι αυτό δεν πρέπει να διδάσκονται έτσι!
Επειδή αυτό το άρθρο θα το διαβάσουν και πιστοί που δεν έχουν επιστημονική κατάρτιση θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα.
Το σφάλμα στην αντιγραφή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για την εξελικτική διαδικασία. Αυτό το ξήλωμα και το ξαναπλέξιμο είναι ένα από τα ευνοούμενα τεχνάσματα της μεγάλης στρατηγικής της εξελικτικής διεργασίες, όπως θα έλεγε και ο Άρθουρ Καίσλερ.
Σε μια Απόλυτη θεωρία που εκπορεύεται από την παντογνωσία του θεού, πώς θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε το σφάλμα και την διάψευση; Κάτω από την λογική της απολυτότητας αποκλείουμε κάθε έρευνα. Οι αποδείξεις δεν έχουν καμιά ισχύ αφού τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του αφοσιωμένου πιστού αν θιχτεί η παντογνωσία του θεού. Είναι αλήθεια, οι πιστοί, έχουν μια τρομερή ανοσία απέναντι σε κάθε επιστημονική επιχειρηματολογία, όταν μια απόδειξη θίξει την πίστη τους. Δεν αλλάζουν με τίποτα. Συνεπώς, άθεοι και προοδευτικοί, μην αναζητάτε αποδείξεις, γιατί δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν. Άλλωστε, οι πιστοί πρέπει να αναζητούν αποδείξεις προκειμένου να τις παρουσιάσουν σε μας κι όχι εμείς σ’ αυτούς. Αν αυτοί πραγματικά ενδιαφέρονται, ας ανοίξουν ένα επιστημονικό εγχειρίδιο και θα πάρουν ό,τι απόδειξη θέλουν, απ΄ όσα με έπαρση αμφισβητούν. Η συσσωρευμένη γνώση που ο άνθρωπος εναποθέτει σ’ αυτό που ονομάζουμε επιστήμη, δεν αυξάνεται από μέρα σε μέρα, αλλά από λεπτό σε λεπτό.
Όμως, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας γιατί η… νεραϊδοζυμαρική θεολογία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις γελοιότητες των ρεπουμπλικάνων Δημιουργιστών.
Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, που με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις το Εκπαιδευτικό συμβούλιο της Πολιτείας του Κάνσας προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία της επιστημονικής κοινότητας, έκανε την εμφάνισή του ο Bobby Henderson μεταπτυχιακός φοιτητής τότε του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή, ο Henderson, ζητούσε από το Συμβούλιο να συμπεριλάβει στην διδακτέα ύλη των σχολείων της πολιτείας και τη θεωρία του Πασταφαριανισμού που ισχυριζόταν ότι ήταν επίσης επιστημονική όπως και των Δημιουργιστών!
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας που έχει τη μορφή μακαρονιού τυλιγμένα γύρω από δυο ολοστρόγγυλους κεφτέδες!
Όπως και για τους Δημιουργιστές, έτσι και για τη θεωρία του Πασταφαριανισμού ο Henderson είπε ότι βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην πίστη. Είναι σημαντικό, τόνισε, για τους μαθητές να έχουν διαφορετικές απόψεις έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους εκείνη που τους φαίνεται καλύτερη. Διαφορετικά θα ακούν μόνο μία θεωρία, αυτή των Δημιουργιστών και δεν θα μπορούν να διαλέξουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα. Αν και με σατιρικό τρόπο καυτηρίασε τις απόψεις τους, ο Henderson δήλωσε ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν το αίτημά του δεν γίνει δεκτό.
Μην έχετε την εντύπωση ότι αυτό ήταν απλά μια υπερβολή για να τρομάξει η επιτροπή. Η δικαιοσύνη για τέτοια θέματα απασχολήθηκε και στο παρελθόν, κάτω από την καθοδήγηση βέβαια των Ρεμπουμλικάνων, σαν εκείνη του 1925 που έμεινε γνωστή σαν «δίκη του πιθήκου».
Τότε, η διδασκαλία της «θεωρίας της εξέλιξης» απαγορεύτηκε με νόμο στην πολιτεία του Τενεσσί, καταδικάζοντας μάλιστα και έναν καθηγητή γυμνασίου (John Scopes) με το νόμο Butler Act, επειδή αποπειράθηκε να διδάξει τη θεωρία του Δαρβίνου!
Σας φαίνεται τραβηγμένο; Ε, λοιπόν ο νόμος εκείνος στην πολιτεία του Τενεσσί είχε ισχύ μέχρι το 1967, ενώ άλλα σχολεία, όπως εκείνα της κομητείας Cobb της πολιτείας της Τζόρτζια, επέβαλαν στα βιβλία της βιολογίας να κολλιέται στο εξώφυλλο μια ετικέτα που έγραφε «Η εξέλιξη είναι απλά μια θεωρία και όχι γεγονός»!

Τη θρησκεία του την ονόμασε Εκκλησία του Ιπτάμενου ΜακαρονοΤέρατος και το δογματικό του σύστημα Πασταφαριανισμό. Από το pasta (ζυμαρικά), όπως λέμε Rasta (Pastafarianism) δηλαδή Πανφρικανικό Θρησκευτικό και Πολιτικό κίνημα.

Στη συνέχεια περιέγραψε το σύστημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι πεποίθηση τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων πιστών που αυξάνονται μέρα με τη μέρα!

Υπάρχουν στοιχεία ότι το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας δημιούργησε το Σύμπαν. Κανείς από μας δεν το έχει δει, γιατί είναι Αόρατο, όμως υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες. Τα βιβλία μας, περιγράφουν με λεπτομέρειες τις δυνάμεις Του. Είμαστε μυστικοπαθείς και οι πεποιθήσεις μας δεν τεκμηριώνονται από εμπειρικά δεδομένα, γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουν ότι το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας έφτιαξε τον κόσμο.

Επίσης, θεωρούμε ότι είναι ασέβεια απέναντι στο ΜακαρονοΤέρας, να διδάσκεται η θεωρία του, χωρίς οι πιστοί να φορούν την αυθεντική στολή του Πειρατή. Στη συνέχεια ο Henderson περιέγραψε με «επιστημονικό» τρόπο μερικά στατιστικά δεδομένα για την αντίστροφη αναλογία μεταξύ των Πειρατών και της Θερμοκρασίας του πλανήτη!


Οι πειρατές είναι τα «απόλυτα θεία όντα κατά το πρωτότυπο Pastafarian. Ο Henderson υποστήριξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί σεισμούς, τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές. Είναι άμεσο αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του αριθμού των πειρατών από το 1800. Ένα γράφημα που συνόδευε την επιστολή εκείνη έδειχνε πώς προκύπτει ότι ο αριθμός των πειρατών μειώνεται σε σχέση με την παγκόσμια θερμοκρασία που αυξάνεται βαθμιαία. Και ο Χέντερσον έκλεισε την επιστολή του με την ελπίδα ότι μπορεί να οραματίζεται μία εποχή στην οποία να αφιερώνεται ίσος χρόνος και στις τρεις επιστημονικές θεωρίες για τη δημιουργία του κόσμου. Ένα τρίτο του χρόνου για τον «Ευφυή σχεδιασμό», ένα τρίτο για το «Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας» και ένα τρίτο για τα ορθολογικά συμπεράσματα που βασίζονται στα αδιάψευστα εμπειρικά στοιχεία της «Θεωρίας της Εξέλιξης». Δεν ξέχασε βέβαια να τους υπενθυμίσει, ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη!
Το κείμενο του μπορείτε να το βρείτε εδώ
http://www.venganza.org/about/open-letter/
Τώρα βέβαια θέλετε να μάθετε τι απέγινε… Το 2005, που ανάγκασε τον Henderson να επέμβει, από τα δέκα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου 6 ψήφισαν υπέρ και 4 κατά ώστε να τροποποιηθεί ο ορισμός της επιστήμης. Οι τέσσερις που μειοψήφησαν απάντησαν με χιούμορ στον Bobby Henderson.

Το κείμενό τους μπορείτε να το βρείτε εδώ.
http://www.venganza.org/about/open-letter/responses/

Όμως δυο χρόνια μετά, που η σύνθεση του Συμβουλίου είχε αλλάξει, η λογική θριάμβευσε και σ’ αυτό η παρέμβαση του Henderson ίσως έκανε περισσότερη δουλειά απ’ ότι νομίζουν μερικοί, ξυπνώντας από το λήθαργο την Μεσαιωνική απόφαση για την τροποποίηση.
Το Φεβρουάριο του 2007 η προηγούμενη απόφαση καταψηφίστηκε και αποφασίστηκε ώστε «η αναζήτηση φυσικών εξηγήσεων για την δημιουργία του κόσμου να λαμβάνεται μόνο για ό,τι μπορεί να παρατηρηθεί στο σύμπαν εμπειρικά»!
Να γιατί λοιπόν η θεωρία του «Ιπτάμενου ΜακαρονοΤέρατος» πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν ή μάλλον να λαμβάνεται τόσο σοβαρά, όσο λαμβάνονται και οι άλλες θεωρίες που δεν στηρίζονται σε εμπειρικά στοιχεία, όπως είναι ο «Ευφυής Σχεδιασμός»!
Ποιο το συμπέρασμα λοιπόν φίλοι μου σήμερα;
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις να υποβάλλονται στην ίδια κριτική έρευνα, όπως υποβάλλονται και οι απόψεις εκείνες που συλλαμβάνει ο άνθρωπος με το νου του.
Αν πάλι κάποιοι κρετίνοι φονταμενταλιστές θιασώτες του Μεσαίωνα προβάλουν την καραμέλα της προσωπικής πίστης, τότε εμείς δεν πρόκειται να αντιταχτούμε, αρκεί και οι ίδιοι να περιοριστούν προσωπικά σ’ αυτό, αφήνοντας στους επιστήμονες τα επιστημονικά συμπεράσματα για την δημιουργία του κόσμου.
Γι αυτό ποτέ να μην ξεχνάμε ότι: Όσοι θεολογούν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις, γιατί η θεολογία δεν είναι επιστήμη!
Τελεία και Παύλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: