Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Έφηβοι με υγεία... ηλικιωμένων

του Μπάμπη Πετρόχειλου

Προβληματισμό δημιουργούν τα αποτελέσματα ερευνών της «μονάδας εφηβικής υγείας» (ΜΕΥ) του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», που δείχνουν ότι και στη χώρα μας πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις σοβαρά θέματα που αφορούν την υγεία των εφήβων, όπως: η παχυσαρκία, ο εθισμός στο διαδίκτυο και η νευρική ανορεξία.

Οι συνέπειες των περιττών κιλών
Όπως λοιπόν προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η ΜΕΥ σε 431 εφήβους 10-18 ετών (213 αγόρια και 218 κορίτσια) με αυξημένο βάρος σώματος, που προσήλθαν στη ΜΕΥ σε χρονικό διάστημα 19 μηνών (Νοέμβριος 2006-Μάιος 2008), ένας στους τέσσερις υπέρβαρους εφήβους έχει αυξημένη πίεση, ένας στους πέντε έχει πρόβλημα χοληστερίνης και ένας στους έξι κινδυνεύει από διαβήτη!

Πιο συγκεκριμένα:
Το 23.4% των υπέρβαρων εφήβων εμφάνιζε αύξηση αρτηριακής πίεσης σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και το ύψος.
Το 19.7% των παιδιών είχαν διαταραχή των λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ.).
Το 14% είχαν διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, δηλαδή, αύξηση της ινσουλίνης και τάση για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Σχεδόν ένας στους δέκα (ποσοστό 9,5%) είχαν υπερουριχαιμία, δηλαδή αύξηση του ουρικού οξέος. Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.
Το 5.5% των κοριτσιών είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που πρόσφατα έχει αναγνωριστεί ότι συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες όχι μόνο για διαταραχές της γονιμότητας, αλλά και για μεταβολικές επιπλοκές και άρα αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, νωρίς στη ζωή των γυναικών που το εμφανίζουν.

Ηλεκτρονικό παράθυρο στο σεξ και τον τζόγο
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο, έρευνες της ΜΕΥ έχουν δείξει ότι το 19.5% των έφηβων χρηστών του διαδικτύου αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες! Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τις πορνογραφικές σελίδες έχουν προβλήματα διαγωγής και κοινωνικότητας. Ακόμη, βρέθηκε ότι 6.4% των εφήβων χρηστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια. Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους, προπληρωμένες κάρτες ή παίζουν-με αντικαταβολή. Οι μύριοι λόγοι που οδηγούν τον έφηβο στην εξάρτηση, όπως έδειξαν οι έρευνες της ΜΕΥ, είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυρίως και τα τσατ ρουμς.
Από την άλλη, οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ωφέλιμα (πληροφορίες, υπηρεσίες, εκπαίδευση κ.τ.λ.) δεν εθίζονται εύκολα.
Η ενασχόληση με το διαδίκτυο στο πλαίσιο του σχολείου αποδεικνύεται επίσης προστατευτικός παράγοντας. Η απουσία μαθήματος πληροφορικής και ασφάλειας στο διαδίκτυο στα δημόσια δημοτικά σχολεία σίγουρα είναι έλλειμμα στην εκπαίδευση της χώρας μας. Δυστυχώς τον ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών στο διαδίκτυο αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι συμμαθητές τους, κυρίως στα ίντερνετ καφέ, με ολέθρια αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: