Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Προτεινόμενο μοντέλο φιλοπατρίας

του Γιάννη Βελίκη

Δεδομένου ότι μία πατρίδα με την κουλτούρα, την παράδοση της, καθώς και με προοπτική για βιώσιμο μέλλον είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, απαιτείται από τον καθένα να φροντίζει την εκάστοτε πατρίδα του με τρόπο που θα μπορούσε να φροντίζει τους γεννήτορες, τους συγγενείς, το σπίτι ή την πόλη του.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι εκδήλωσης ενός υγιούς εθνικισμού, ή αλλιώς εθνισμού, φιλοπατρίας και πατριωτισμού. Οπωσδήποτε θα ήταν αδύνατο να καλυφτούν όλοι οι τομείς όπου θα μπορούσε κάποιος να δείξει αγάπη προς την πατρίδα του. Μερικές σκέψεις ως προς την κατεύθυνση και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τα μέλη μιας ευρύτερης εθνοτικής κοινότητας όπως η Ελλάδα θα ήταν οι εξής:
• Αντίστοιχα με την έννοια του Αληθούς Εαυτού στην ατομική ψυχολογία θα πρέπει να προβληθεί και η Ρεαλιστική Εικόνα για ένα έθνος, ώστε να μην καλλιεργούνται ψευδείς προσδοκίες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του και να αποφευχθούν στο μέλλον εθνικές παλινωδίες και καταστροφές, όπως αυτή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα πρέπει από τους υπεύθυνους (πολιτικούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς) να αναλύεται το σύνολο της ιστορίας του έθνους, οι πραγματικές του προοπτικές, οι δυνατότητες και οι αδυναμίες του, τα λάθη και τα επιτεύγματα, οι κίνδυνοι και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν. Αντίθετα με την υπεραισιόδοξη εικόνα υπερ – ηρώων που συνήθως προβάλλεται θα πρέπει τα μέλη του έθνους να είναι καλά πληροφορημένα για το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον και να γνωρίζουν τους εθνικούς στόχους που επιδιώκουν. Για παράδειγμα, κάθε Έλληνας /ίδα σήμερα θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι χρεωμένος με ένα βαρύ δημόσιο χρέος, πολεμά για χάρη των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, παράγει μόνο αυτά που του επιτρέπει η Ε.Ε., απειλείται από την Τουρκία να χάσει το μισό Αιγαίο Πέλαγος, έχει λίγους συμμάχους διεθνώς, καταναλώνει μερικά από τα πιο ακριβά είδη πολυτελείας του πλανήτη, καταστρέφει καθημερινά το περιβάλλον της χώρας του κ.α. Εάν του τονίζεται μόνο η σχέση του με τους Αρχαίους Έλληνες, την Επανάσταση του ’21 και το Έπος του ’40, προκαλείται τρομακτική απόκρυψη και διαστρέβλωση της σημερινής πραγματικότητας. Δημιουργείται μεγάλη διαφορά σχετικά με το πως μας βλέπουν διεθνώς όλοι οι υπόλοιποι και πως βλέπουμε εμείς το έθνος μας. Εμείς ενδέχεται να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ήρωες και οι άλλοι ως φτωχούς, διεφθαρμένους και καταστροφικούς για το περιβάλλον.
• Το να θέλουν κάποιοι να γίνουν έμμισθοι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ και να πολεμούν για τα συμφέροντα που αυτό υποστηρίζει, δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της χώρας είναι διαφορετικά. Εκεί οι έμμισθοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Όπως και να έχει πάντως, αν στο κάλεσμα της πατρίδας οι μισθοφόροι συντρέξουν έχει καλώς. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει η Ελληνική Εθνική Άμυνα να αποτελείται από πολίτες που κάνουν τη θητεία, την εκπαίδευση και την υποχρέωση τους στην πατρίδα. Δεν είναι τυχαία η κατάταξη του Ισραηλινού στρατού στους κορυφαίους του κόσμου, όπου άντρες και γυναίκες υπηρετούν για πολλά χρόνια τη στρατιωτική τους θητεία. Ένα είναι σίγουρο. Μόνο αυτοί που υπηρετούν την πατρίδα τους και όχι οι μισθοφόροι μπορούν και να την υπερασπιστούν. Σε όσους αρνούνται τα όπλα μπορεί να επιβληθεί ισόχρονη κοινωνική θητεία.
• Η στρατιωτική θητεία και εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίσει με τον τρόπο που σήμερα υφίσταται – ήδη από τις πρώτες ημέρες στα κέντρα εκπαίδευσης οι στρατιώτες παραγγέλνουν φαγητό από τα γειτονικά ταχυφαγεία. Μόλις ανακοινωθεί πορεία αρκετοί παίρνουν αμέσως χαρτί απαλλαγής από το γιατρό. Πολεμικές τέχνες και εκπαίδευση στα όπλα σχεδόν δεν διδάσκεται. Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν ο αμερικάνικος στρατός προσλαμβάνει στρατιώτες από τους νεαρούς που έχουν ήδη στα 18 πολλά χρόνια εμπειρίας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης πολέμου.
• Είναι πολύ χρήσιμο να προβάλλονται, τουλάχιστον στα σχολεία, Έλληνες που ξεχωρίζουν για τη συστηματικότητα της δουλειάς τους, όπως εξαιρετικοί επιστήμονες, μουσικοί που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, αθλητές, τεχνίτες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί κ.α. Χρειάζεται να εμπεδωθεί μηνύματα όπως «τίποτε που αξίζει δεν κατακτιέται εύκολα» και «λίγα από αυτά που αξίζουν πραγματικά αγοράζονται με χρήματα».
• Στα σχολεία η Ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται με ντοκιμαντέρ, βίντεο και ελκυστικές παρουσιάσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αναφορά στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις μέσω αποδελτίωσης του Κυριακάτικου έντυπου τύπου.
• Επίσης, ο πολιτισμός θα πρέπει να διδάσκεται με ελκυστικές μεθόδους τόσο ο Ελληνικός όσο και ο Παγκόσμιος και να τονίζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές, π.χ. όπως το ρεμπέτικο που συχνά αναφέρεται ως το ελληνικό blues.
• Το να υπάρχει στην Ελληνική Βουλή ένα κόμμα που εκφράζει «εθνικιστικές» ή «πατριωτικές» απόψεις δεν είναι πρόβλημα, μιας και αντιπροσωπεύει τμήμα των Ελλήνων πολιτών.
• Τα λογής – λογής «παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που καταδικάζουν τη χώρα μας, μάλλον εξυπηρετούν άλλου είδους συμφέροντα. Ωστόσο, πρέπει να χύνεται άπλετο φως στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της χώρας, και όπου διαπιστώνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει να υπάρχει άμεση επέμβαση για την αποκατάσταση τους.
• Οι Έλληνες θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα παιδιά, τουλάχιστον 3 ανά οικογένεια. Οι δικαιολογίες ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για τις ανάγκες ή τις μελλοντικές σπουδές τους δεν ευσταθούν, αν υιοθετηθεί από τους γονείς ένα στυλ ζωής (lifestyle) προσανατολισμένο όχι στην κατανάλωση αλλά σε άλλου είδους αξίες.
• Το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση είναι τρομακτικό, μιας και ως σύνορο της Ευρώπης η Ελλάδα θα δεχτεί μεγάλο πληθυσμό μεταναστών που δεν θα μπορέσει να αφομοιώσει. Αυτό θα έχει συνέπειες στην αγορά εργασίας, την εγκληματικότητα και την πολιτική. Η λύση πέρα από την καλή αστυνόμευση έχει να κάνει με την τροφοδότηση ή όχι αυτής της κατάστασης από τους ίδιους τους Έλληνες. Όταν, για παράδειγμα, αγοράζουμε προϊόντα από πλανόδιους μετανάστες (Cds, παιχνίδια), τους χρησιμοποιούμε ως εργάτες με χαμηλά μεροκάματα, ή επισκεπτόμαστε οίκους ανοχής με γυναίκες του trafficking, να δίνουμε βοήθημα σε «εισαγόμενους’ ανάπηρους, το πρόβλημα διογκώνεται. Μάλιστα στις Σκανδιναβικές χώρες εφαρμόζεται πρόσφατα μία νέα πολιτική, κατά την οποία υποχρεώνονται οι εργοδότες να ασφαλίζουν και να πληρώνουν κανονικά τους μετανάστες. Αυτό μάλλον θα έχει ως συνέπεια στο μέλλον να μην προσλαμβάνονται πια μετανάστες αντί Σκανδιναβών, αφού το πλεονέκτημα του χαμηλού μεροκάματου δεν θα υπάρχει.
• Δεν νοείται Έλληνας πατριώτης που είναι εμπρηστής, που ρυπαίνει το περιβάλλον, που δυσφημεί τη χώρα μας στους τουρίστες με τη συμπεριφορά του. Το ίδιο και δεν νοείται Έλληνας που φοροδιαφεύγει και διακινεί «μαύρα χρήματα», που χτίζει αυθαίρετα σε αιγιαλό ή δασική έκταση, που εξάγει αρχαιότητες. Σε όλες τις περιπτώσεις πληγώνει σοβαρά τη χώρα του.
• Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να αξιολογούνται σοβαρά για το έργο που παράγουν και να πάψει η «μονιμότητα». Επίσης περιττά έξοδα των δημοσίων Οργανισμών όπως τηλέφωνα, μετακινήσεις κ.α. θα πρέπει να καταργηθούν.
• Θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά το μοντέλο του Λονδίνου, και ιδίως στους Δημοτικούς Συμβούλους που έρχονται σε στενή επαφή με τις ανάγκες των πολιτών. Οι πόροι θα πρέπει να διανέμονται δίκαια σε όλες τις περιοχές τις χώρας.
• Το κράτος θα πρέπει να θέσει έλεγχο στο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα των καιρών μας ώστε να αμβλυνθεί η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών.
• Είναι υποχρέωση όλων το να είναι συχνοί αιμοδότες και να γίνονται δωρητές οργάνων σώματος μετά το θάνατο τους. Η υποχρέωση είναι και προς τους Έλληνες και προς την Ελλάδα.
• Χώρος όπου γίνεται η κατήχηση και το μάθημα των θρησκευτικών δεν είναι το σχολείο αλλά η Εκκλησία, κατά τον Γιανναρά. Η κατήχηση αυτή και ειδικά μέσα από το παράδειγμα των ιερέων μπορεί όντως να εμπνεύσει τους νέους. Έτσι οι νέοι, ακόμη και αν δοθούν τα δέοντα δικαιώματα σε Μουσουλμάνους ή Ιεχωβάδες θα γνωρίζουν ποια επιχειρήματα να αντιπαραβάλλουν.
• Η κοινωνική συνοχή και η υποστήριξη των οικογενειών μέσω κινητών ψυχιατρικών μονάδων είναι η μόνη δυνατότητα για να περιοριστεί η μάστιγα των ναρκωτικών, και η συνεπακόλουθη θανάτωση τόσων νέων. Επίσης θα πρέπει να περιοριστούν με διάφορες μεθόδους τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
• Θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές και η κατανάλωση ξένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου. Αντίθετα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές…

Η λίστα δεν τελειώνει εδώ και είναι ενδεικτική. Πολλά ακόμη θα μπορούσε να προσθέσει ένας πολίτης που σκέφτεται ως πατριώτης. Το βέβαιο σε κάθε περίπτωση είναι, ότι αν οι Έλληνες δεν φροντίσουν την πατρίδα τους, το αίμα των προγόνων που πολέμησαν για την Ελλάδα χύθηκε άδικα, και οι απόγονοι τους δεν θα ζουν στην Ελλάδα, αλλά σε μία κάποιου άλλου είδους πολιτική και πολιτιστική οργάνωση που θα λέγεται αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: