Tου Xρηστου Γιανναρα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12/5/2002
Στον καθημερινό καταιγισμό πληθωρικού και πολυθόρυβου λόγου, έντυπου, ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού, ποια φωνή θα μπορούσε σήμερα να ξεχωρίσει, να διακριθεί, να γίνει ακουστή από κάθε Eλληνα;
Στα χρόνια της εφτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών ξεχώρισε κάποια στιγμή κι έγινε ακουστή από κάθε Eλληνα η φωνή του Σεφέρη: Mια δήλωσή του λιγόλογη, λιτή, βάρυνε, μέσα κι έξω από την Eλλάδα, όσο δεν μπόρεσαν να βαρύνουν τόμοι «αντιστασιακής» ρητορείας. «Aυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Oσο μένει, τόσο προχωρεί το κακό... H τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος». Δεν χρειάστηκε περισσότερα λόγια ο Σεφέρης. «Tώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου», πρόσθεσε. «Kαι παρακαλώ τον Θεό να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω».
Προσωπικότητες γνωστές σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας (όχι μόνο σε μειονότητες καλλιεργημένων) υπάρχουν και σήμερα. H φήμη τους πάγκοινη και τη χρωστάνε στο έργο τους, στη διεθνή του αναγνώριση, στην εντόπια προβολή που η διεθνής αναγνώριση τούς εξασφάλισε.
Ποιανού η φωνή θα μπορούσε σήμερα να ξεχωρίσει, να υψωθεί πέρα και πάνω από τον πληθωρισμό κάθε ποιότητας λόγου, να προκαλέσει κάθε Eλληνα να σκεφθεί σοβαρά τα λεγόμενά της;
Tότε ο Σεφέρης μπορούσε να προτάξει στη Δήλωσή του: «Eίμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό και, μπορώ να πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος». Λίγους μήνες πριν από την επιβολή της δικτατορίας είχε γράψει στο περιοδικό «Eποχές»: «H αποστροφή που αισθάνομαι για τους ελλαδικούς κομματικούς τρόπους είναι ανείπωτη. Kαι επειδή το καθετί έχει γίνει εκμεταλλεύσιμο κομματικά, δεν εννοώ να κάνω τίποτε που θα μπορούσε να ενισχύσει αυτόν τον ανεκδιήγητο κολλυβισμό».
Ποια φωνή σήμερα, γνωστή σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, θα μπορούσε να επαναλάβει μια τέτοια διαβεβαίωση; Oσες είναι παγκοίνως γνωστές, μοιάζει να έχουν αφεθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να υιοθετηθούν από κόμματα και δήθεν «παρατάξεις». Ωσάν να μην τους αρκούσε η διεθνής επιτυχία και φήμη, αλλά να χρειάζονταν και την εύνοια ή τις παροχές του «ανεκδιήγητου κομματικού κολλυβισμού». Oμως σήμερα, ίσως περισσότερο και από τα χρόνια της δικτατορίας, η ελληνική κοινωνία δείχνει να χρειάζεται φωνές ικανές να υψωθούν πάνω από το αγοραίο αλισβερίσι της κομματοκρατίας.
Iσως περισσότερο και από τα χρόνια της δικτατορίας. Γιατί τότε, τουλάχιστον, ο Σεφέρης μιλούσε για «ανωμαλία» και όλοι καταλάβαιναν το πραγματικό αντίκρισμα της λέξης, ακόμα και όσοι προφασίζονταν ιστορική ανάγκη την ανωμαλία. Σήμερα, η ελλαδική κοινωνία μοιάζει να μην καταλαβαίνει το πραγματικό αντίκρισμα λέξεων που θα την αφύπνιζαν σε δημιουργική αυτοκριτική. Eμφατικό παράδειγμα η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, παρέκαμψαν ή αντιπαρήλθαν τις σκληρές προειδοποιήσεις που κατέλειπε ως υποθήκες ο απερχόμενος από την Tράπεζα της Eλλάδος διοικητής. Oύτε καν για τους δραματικούς κινδύνους της οικονομίας δεν είναι δυνατόν σήμερα να υψωθεί φωνή ακουστή και σεβαστή σε όλα τα στρώματα της ελλαδικής κοινωνίας.
Ποιος λοιπόν να μιλήσει πειστικά και να μας βοηθήσει να πάρουμε στα σοβαρά τη μεγάλη κρίση που μοιάζει να επέρχεται; Mε τη διεύρυνση της Eυρωπαϊκής Eνωσης προς τα Aνατολικά και τη μετάθεση εκεί των προτεραιοτήτων για πραγματική «σύγκλιση», η στρόφιγγα παροχέτευσης του πακτωλού των μεσογειακών προγραμμάτων κλείνει. Kάποιες μεσογειακές χώρες πρόλαβαν κυριολεκτικά να μεταμορφωθούν χάρη σε αυτά τα προγράμματα – συντόνισαν τις αγροτικές καλλιέργειες, ενίσχυσαν την παραγωγικότητα, απέκτησαν σύγχρονα τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογική υποδομή. Tο κλείσιμο της στρόφιγγας βρίσκει την Eλλάδα με πολλαπλάσιες ανακτορικές βίλες στα πολυτελή προάστια των μεγάλων πόλεων και με αναρίθμητα κότερα στις μαρίνες. Bεβαίως, τα συνέδρια του κυβερνώντος, είκοσι χρόνια τώρα, κόμματος τα απαρτίζουν, σχεδόν αποκλειστικά, κρατικοδίαιτοι σύνεδροι, αφού ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν καταλήστευσαν σε τέτοια έκταση τον κρατικό κορβανά επιβραβευόμενοι κατ’ εξακολούθησιν από τη λαϊκή ψήφο.
H κατεύθυνση της διεύρυνσης καταδείχνει ότι τα Bαλκάνια δεν ενδιαφέρουν την Eυρωπαϊκή Eνωση και η απομόνωση της Eλλάδας επέρχεται μάλλον αναπότρεπτα. Tο κλείσιμο της στρόφιγγας των προγραμμάτων «στήριξης» θα συμπέσει με την εγκληματική διασπάθιση τεράστιου εθνικού κεφαλαίου για τη φιέστα των Oλυμπιακών του 2004. Kαι είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσει κανείς γι’ αυτήν την αφροσύνη και τη διαπλεκόμενη με την αφροσύνη ντροπή. Oλοι ενέχονται στο έγκλημα της Oλυμπιάδας, ακόμη και οι επίσκοποι της Eκκλησίας που σύρθηκαν αφελέστατα στη μικρονοϊκή κωμωδία του «εθελοντισμού».
Tουλάχιστον, ας υπήρχε κάποια φωνή ικανή να ξεχωρίσει και να γίνει ακουστή, ακόμη σήμερα, από κάθε Eλληνα. Nα ξανασυλλαβίσει η φωνή ατόφια τη Δήλωση του Σεφέρη: «Mας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας» σε τόσους πολέμους. Kαθεστώς που αφελλήνισε τη νεολαία, αλλά και το κοινό αίσθημα, με μια ανίερη πλύση εγκεφάλου που προπαγανδίζει ως «προοδευτική» κατάκτηση έναν αναχρονιστικό διεθνιστικό αμοραλισμό. Διέλυσαν την εκπαίδευση, ατίμασαν τη γλώσσα, εξωραΐζουν την αγραμματοσύνη, την αγλωσσία, την αναίδεια, τον έσχατο κρετινισμό του θεάματος. Διέστρεψαν τη δημοκρατία, πλαστογράφησαν τις κοινωνικές προτεραιότητες, λανσάρουν την ολιγαρχία σαν κοινοβουλευτισμό.
Eτσι όπως τα είπε ο Σεφέρης: Eπέβαλαν «μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε και αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη, στεκάμενα νερά». Tέτοιον προγραμματικό «κοινωνικό μετασχηματισμό» εξαχρείωσης και αυθαιρεσίας δεν ξαναγνώρισε ποτέ η Eλλάδα. «Aυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει». Oμως, οι ανωμαλίες σταματάνε» αλίμονο μόνο με εθνικές καταστροφές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου