Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Η ΤΡΙΠΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

Πηγή: ΣΟΛΩΝ

Η πρώτη απαξίωση συνίσταται στο ότι δυστυχώς η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να κινείται στην λογική της στρατηγικής των συμφερόντων και των συμμαχιών χωρίς καθαρό λόγο, αρχές, αξίες και κανόνες. Ο Λόγος χρησιμοποιείται ως πανουργία συμφέροντος και η επίκληση της νομιμότητας, υπάρχει ως επίφαση της νομιμότητας και τελικά ως μια οργανική διαστολή διεθνών κανόνων και φορέων, μια πολιτική αδιακρισία στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό επιμαρτυρείται από αλλεπάλληλα γεγονότα και συμπεριφορές κρατικών αρχών σε διεθνείς οργανισμούς.

Η δεύτερη απαξίωση συνίσταται στην ενδοτική ασάφεια απέναντι στα ισχυρά οικονομικά μπλοκ, κεφάλαια και συμφέροντα και στην αδιακρισία πρόνοιας πολιτικών και θεσμών απέναντί τους, που ενώ λειτουργούν κυρίαρχα και στρεβλωτικά εντούτοις δεν αντιμετωπίζουν απέναντί τους αποτελεσματική και ουσιαστική - ερμηνευτική και θεσμική δικαιϊκή στάση.

Η τρίτη απαξίωση συνίσταται στην εκδοτικότητα απέναντι στον φονταμενταλισμό και στον εριστικό κύκλο της αντιδικίας, στην καθήλωση, στο καθ’ ημάς πεδίο, την εσωτερική προτιμησιακότητα που εκδηλώνεται με βάση την εσωτερική προοπτική μεροληψίας για τα ζητήματα.
Είναι μια πολιτισμική, θεσμική και πολιτική αδιακρισία απέναντι σε όλων των ειδών τους φονταμενταλισμούς που αφορούν τις συλλογικότητες μας και δω ακριβώς ακυρώνονται ατομικές όψεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτονόητα του ανθρωπισμού ολοκληρώνοντας έτσι τον φαύλο κύκλο που ξεκινάει από τις στρατηγικές της ισχύος και των μπλοκ που συνδέονται με την υπερεκμετάλλευση και την υπεραξία στον οικονομικό τομέα.
Οι εσωτερικοί θεσμικοί και πολιτισμικοί φονταμενταλισμοί διασυνδέονται με διεθνοποιημένες πλέον στρεβλώσεις στρατηγικών και ολοκληρώνουν την απαξία του ανθρώπου, του ανθρωπισμού και της ανθρωπότητας στην διεθνή κοινότητα και στις διεθνείς σχέσεις.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ένα έλλειμμα αλληλέγγυας υπευθυνότητας και απελευθερωτικού μερισμού και την ανάγκη ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται ολοκλήρωση - αμερόληπτη, πολιτισμική, δικαιϊκή και πρωτοβουλιακή - σε νέα βάση, σε σχέση με την αξία του ανθρώπου, τον πολιτισμό και τον μερισμό των πόρων.


Γιάννης Ζήσης, συγγραφέας
Μέλος της γραμματείας της ΜΚΟ Σόλων
ioanniszisis@solon.org.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

2 Ιουλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: