Μία συζήτηση με φίλους σχετικά με το κείμενο «Καταστροφή της μεσαίας τάξης»,
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4575207
Γ.Ο.
Με μερικές ενστάσεις, συμφωνώ! Καλημέρα, Γ.Β.!
Βελίκης Γιάννης
Πολύ καλημέρα. Παρακαλώ, να τις δούμε μία - μία...
Γ.Ο.
Στην ώρα τους, τώρα τις τεκμηριώνω!
Ν.Κ.
Γιάννη, κατ’ αρχήν εκφράζω το θαυμασμό μου για την επιτυχία σου να δημοσιευτεί σε μια μεγάλη εφημερίδα το κείμενο σου. Το ν ανοίγει μια συζήτηση στην κοινωνία πάντα είναι χρήσιμο.
"Είναι γνωστή η τάση της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας, όπου η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, με τους πλουσίους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι."
Δεν είμαι σίγουρος...έχεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη ή αναφέρεσαι με βάση την γενική αίσθηση του πολίτη που διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ? Τα τελευταία 50 χρόνια η μεσαία τάξη έχει διευρυνθεί, οι φτωχοί έχουν μειωθεί, και οι πλούσιοι έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα. Το άνοιγμα της ψαλίδας το καταλαβαίνω μόνο στο επίπεδο της τεράστιας αύξησης των κερδών. Μ άλλα λόγια ένας φτωχός πριν 50 χρόνια είχε 10 μονάδες οικονομικής δύναμης και ένας πλούσιος 1.000. Σήμερα ο φτωχός μπορεί πάλι να έχει 10 μονάδες αλλά ο πλούσιος 10.000!!!!!!!!!! Η ψαλίδα άνοιξε αλλά νομίζω θέλει διευκρίνιση...
Η πρόταση της κοινωνίας να πληρώσουν και οι πλούσιοι με βρίσκει σύμφωνο...
Μέχρι λίγους μήνες πριν ζούσαμε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας...μια κοιλιά θα την κάνουμε δε λέω !!!!!!! Αλλά αν θα καταστραφεί η μεσαία τάξη από μερικούς πλούσιους που δε μιλάνε καν μεταξύ τους, άφησε με να μην το πιστεύω...Η κοινωνία και η ιστορία προχωρά και με άλλες δυνάμεις εκτός των οικονομικών κέντρων που αναφέρουν οι "δημοσιογραφικές πληροφορίες"...
Βελίκης Γιάννης
Αγαπητέ Ν. αντί να αλληλοθαυμαζόμαστε ας συνεχίσουμε επί του αντικειμενικού στόχου που είναι ένας διάλογος για μια πιο υγιή κοινωνία. Οι δημοσιεύσεις, όταν γίνονται, είναι θέμα τύχης και συγκυρίας (το κατάλληλο θέμα στο κατάλληλο «κενό» της εφημερίδας).
Ουσιαστικά λες δύο πράγματα: α) οι φτωχοί ΔΕΝ γίνανε φτωχότεροι και β) ΔΕΝ πιστεύεις ότι θα καταστραφεί η μεσαία τάξη.
Απαντώ:
Οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι:
- όπως γνωρίζεις ΔΕΝ έχει αυξηθεί πραγματικά κανένα επίδομα ή χαμηλή σύνταξη… Οι τιμές αντίστοιχα έχουν εκτοξευτεί. Αν ένας ηλικιωμένος χρειάζεται μόνο για τα φάρμακα, ΔΕΗ και ΟΤΕ 300 ευρώ, καταλαβαίνεις ότι φτώχυνε.
- Πριν δύο χρόνια δεν είχα δει άνθρωπο να ψάχνει στα σκουπίδια. Πιθανόν να μην το κάνουν στη Σάμο, στη Θεσσαλονίκη όμως δεν περνάει μέρα που να μην δω τουλάχιστον έναν…
- Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 35 καθημερινά συσσίτια σε εκκλησίες και Δήμους της Θεσ/νίκης και αναφέρουν ότι καλύπτουν το 4% των φτωχών…
- Οι άστεγοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
- Τα 300 ευρώ αντιστοιχούν σε 100.000 δραχμές, ωστόσο με 300 ευρώ μπορείς να αγοράσεις το 1/3 – ¼ αυτών που αγόραζες με 100.000 δρχ.
- Παλαιότερα οι ηλικιωμένοι βοηθούσαν τους νεότερους. Τώρα αυτό τείνει να σταματήσει.
- Στο μέλλον, στην συνταξιοδότηση, και εγώ και εσύ θα παίρνουμε 380 – 450 ευρώ. Πόσο πολύ πιστεύεις ότι θα ζήσουμε αξιοπρεπώς;
Πάω στο β) για να μην κουράσω:
Η καταστροφή της μεσαίας τάξης θα συμβεί σε όλον τον πλανήτη, και στις Η.Π.Α., μέσω της περικοπής μισθών (αυτό το κομμάτι μου το «έκοψε» η εφημερίδα):
Α) Υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου: οι κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα παρέχουν γενικά κακές υπηρεσίες και θα είναι επιρρεπείς στο «λάδωμα», με άμεση συνέπεια την αύξηση των πελατών και των κερδών των ιδιωτικών ομίλων εκπαίδευσης, νοσηλείας, συνταξιοδότησης κ.λπ.
Β) Η καταστροφή της τάξης των ελεύθερων επαγγελματιών: η μείωση μισθών και συντάξεων θα «στραγγαλίσει» την αγορά και θα μετατρέψει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε άνεργους που αναζητούν υπαλληλική σχέση εργασίας, το πιθανότερο σε μία πολυεθνική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα θα φτάσει να είναι το όνειρο των απανταχού αρχόντων της γης: όλοι θα είναι υπάλληλοι των εταιριών τους και με τα χρήματα που θα κερδίζουν θα είναι και οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών των εταιριών.
Έχω κι’ άλλα επιχειρήματα, όπως το ότι υπάρχει αύξηση 20% πανελληνίως για βιβλιάριο απορίας στις Πρόνοιες, αλλά σταματώ εδώ…
Γ.Ο.
Οι δικές μου απορίες - επισημάνσεις είναι οι εξής, Γιάννη: 1"Ομως η αλήθεια είναι ότι τα σχέδια των Αμερικανών ελάχιστα απειλούνται από τους Έλληνες, που εδώ και δεκαετίες ήταν πάντα τα "καλά παιδιά" και έτσι θα συνεχίσουν να είναι"---- Οι Έλληνες πολίτες ή πολιτικοί ήταν και θα είναι τα "καλά παιδιά"; Τότε γιατί πάντα έψαχναν λόγο να μας έχουν "υπο-"; θυμίζω τους Αμερικανούς διπλωμάτες που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις τα χρόνια 1950-52, 1964-67.
2. η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, με τους πλουσίους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι. Από την οικονομική κρίση του 2008, προκύπτει ότι ήρθε πια ο καιρός που και η μεσαία τάξη θα φτωχύνει και θα περάσει ο πλούτος της στην παγκόσμια άρχουσα τάξη (μεγαλομετόχους πολυεθνικών εταιρειών, εμπορικών και πιστωτικών τραπεζών, ανθρώπων της λίστας του "Forbes" κ.λπ.). --- Έχω την άποψη ότι τα χρήματα που οι μεσοαστοί πόνταραν στο Χρηματιστήριο και έχασαν ελπίζοντας ότι θα καλυτέρευαν τη ζωή τους ήταν πάντοτε αέρας και ποτέ δε θα έφταναν στα χέρια τους. Άρα πάντοτε ήταν φτωχή, απλώς τώρα ίσως αρχίσει να το συνειδητοποιεί ενώ πρώτα αεροβατούσε πιστεύοντας ότι πάντα θα έχει κάποιους χειρότερούς της να απομυζά ή καλύτερούς της να τη στηρίζουν ακόμα κι αν αυτή στήριξη είχε ψηφοθηρικά ανταλλάγματα!
Βελίκης Γιάννης
Φίλε Γ. 1) εννοείται ότι ομιλούμε για τους πολιτικούς... Φυσικά οι Αμερικανοί είχαν υπό.. όλο τον κόσμο και όχι μόνο εμάς. Αλλά βεβαίως και επηρέαζαν μέσω CIA, χρημάτων και έλεγχο ΜΜΕ την πολιτική μας σκηνή και φρόντιζαν να εκλέγονται πάντα τα δικά τους "καλά" παιδιά. Προ του '50 τον ίδιο ρόλ ΄πεαιζε η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία με τα αντίστοιχα κόμματα...
2) Συμφωνώ 150%...
Ν.Κ.
Υπάρχει ένας κύκλος ανάπτυξης που οδηγεί στην κρίση... η κρίση χτυπάει όλους και τους φτωχούς και τους μεσαίους, ίσως και κάποιους πλούσιους... αυτοί που αναφέρεις δεν είναι φτωχοί...είναι εξαθλιωμένοι!!!!!! Φτωχή οικογένεια μπορεί να είναι και η οικογένεια δύο δημοσίων υπαλλήλων με 2000 συνολικό εισόδημα το μήνα!!!!!
Οι εξαθλιωμένοι στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν και πριν την κρίση και πριν το ΔΝΤ...
Στην πλούσια Αυστραλία αν κάποιος έχει εισοδήματα δεν παίρνει ούτε μια δραχμή σύνταξη...Στην Ελλάδα ο συνταξιούχος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα είναι στην ίδια κατηγορία με αυτούς που έχουν 10 ενοίκια από διαμερίσματα!!!!!!!!
Χρειάζεται να αλλάξει η κοινωνική πολιτική...αυτό θα γίνει με επώδυνα μέτρα, με αντιδράσεις αυτών που τους κόβει το βόλεμα, με πολύ κουβέντα και άλλα απρόοπτα...
Το γεγονός ότι αυξάνονται τα βιβλιάρια απορίας ίσως να μην είναι δείκτης αύξησης των απόρων, αλλά δείκτης αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρόνοιας!!!!!!! Ο δημοσιογράφος κάνει αλλιώς τη δουλειά του από τον τεχνοκράτη!!!!!!!
Γ.Ο.
Το γεγονός ότι αυξάνονται τα βιβλιάρια απορίας ίσως να μην είναι δείκτης αύξησης των απόρων, αλλά δείκτης αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρόνοιας!!!!!!! --- Ν., μήπως πρέπει να ιδούμε π.χ. πόσα (σε αριθμό κυκλοφορίας και όχι ποικιλίες) υποκατάστατα φαρμάκων κυκλοφορούν για σωματικές νόσους που πλήττουν τις λαϊκές μάζες, οι οποίες δεν μπορούν λόγω ακρίβειας να πλησιάσουν τα κανονικά φάρμακα...;
Ν.Κ.
Γ. σε διαβεβαιώνω ότι η μεγάλη δυσκολία για το Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας είναι πως θα "ακουμπήσει" τα εξαθλιωμένα στρώματα... τα μεσαία στρώματα μπορεί και τα φτάνει εύκολα...
Για τα φάρμακα να καταλάβω τι εννοείς...έχουμε το Α φάρμακο που κάνει 1 Ευρώ και το Β που κάνει 15... αν έχουν ίδια αποτελεσματικότητα δεν θα με πείραζε να πάρω το Α. Εσένα?
Ε.Κ.
Συμφωνώ και επαυξάνω με το τελευταίο επιχείρημα του Ν. από πρώτο επαγγελματικό χέρι!
Γιάννη ενδιαφέρον το άρθρο σου καθώς εκφράζει με διαυγή τρόπο μια στάση που υιοθετούν αρκετοί προκειμένου να ερμηνεύσουν την λαίλαπα που ζούμε. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ, καθώς έχω γενικότερη διαφωνία με τις "ταξικές" αναλύσεις τέτοιων φαινομένων - τουλάχιστον αν δεν συζητιούνται παράλληλα με ορισμένες άλλες παραδοχές που δεν θίγεις.
Ωστόσο, για να μείνω εντός πλαισίου συζήτησης, αν η μεσαία τάξη θεριζει θύελλες είναι επειδή έσπειρε ανέμους. Το 1983, μόλις δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει στην εξουσία, ο Μούτσης έγραφε:
Εμείς η μεσαία τάξη
ήμεθα η μόνη τάξη
με έντιμη συνείδηση, εθνική
παρασυρώμενοι όμως απʼ τις άλλες τάξεις
στα νοήματα και στις πράξεις
δίνουμε χροιά πολιτική
για όλα φταίνε οι γκόμενες
οι πρώην και οι επόμενες
ανώνυμες και επώνυμες και γενικώς κ.λπ.
Προφητικόν!
ΓΟ.
Θα με πείραζε γιατί δεν έχουν την αποτελεσματικότητα Ν. και αναγκάζομαι και παίρνω περισσότερα κουτιά φαρμάκων και δαπανώ περισσότερα σε εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις...
Ν.Κ.
Το κακό είναι ότι πολλά φάρμακα έχουν πιο ακριβή τιμή όχι γιατί είναι πιο αποτελεσματικά αλλά για άλλους λόγους...να γίνουν μελέτες κόστους αποτελέσματος, κόστους οφέλους κλπ και να παίρνουμε τα φάρμακα μας... Φήμες λένε ότι πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί π.χ. γράφουν ακριβά φάρμακα ενώ την ίδια "δουλειά" την κάνουν και τα φτηνά!!!!! Αυτά πρέπει να σταματήσουν προς όφελος της κοινωνίας.
Γ. έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση σου για τις επισκέψεις. Ένα Σύστημα Υγείας που σέβεται τα χρήματα που δαπανώνται δεν είναι δύσκολο να κάνει μια ανάλυση κόστους και να συνυπολογίσει τα κόστη των φαρμάκων και των ιατρικών επισκέψεων. Αν συμφέρει το φτηνό ή το ακριβό φάρμακο θα φανεί από τέτοιες αναλύσεις.
Βελίκης Γιάννης
Πρώτα από όλα συγνώμη που έχασα όλον τον πολύτιμο διάλογο…
Καλά, ότι έχεις κάτι…Ν. με τους δημοσιογράφους είναι ολοφάνερο. Συμφωνώ ότι για να βρουν «θέματα» τραβούν λίγο αποσπασματικά την πραγματικότητα, αλλά εγώ δεν ενημερώνομαι από αυτούς, αλλά συνήθως από κοινωνικούς επιστήμονες, και πολιτικούς αναλυτές.
Ούτε και αναφέρομαι στη λεγόμενη «κρίση» που δεν έχει τίποτε να κάνει με την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά στα λεγόμενα σου περί φαρμάκων κόστους και αποτελεσματικότητας έχεις δίκιο, άλλωστε είσαι πολύ ειδικότερος από εμένα. Επίσης ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν … ορθό.
Ε. καλά τα λέει ό Μούτσης και ισχύει για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (μικρό ποσοστό πλέον) και προνομιούχους δημόσιους υπαλλήλους (εφοριακούς, τελωνειακούς).
Ωστόσο, αναφέρομαι σε μία οικονομική πραγματικότητα που μέρα με τη μέρα «στραγγίζει» τα χρήματα των κάτω και τα μεταφέρει επάνω.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με την υπερτιμολόγηση έργων (1981 – 1998), χρηματιστήριο (1999), Ολυμπιακούς αγώνες (2004) και «κρίση» (2008 – βλέπουμε)…
Η λογική της είναι η εξής:
α) εξαφανίστε τους ανήμπορούς οι οποίοι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από την κοινωνία και θα τους βλέπουμε μόνο τα Χριστούγεννα σαν τους καλικάντζαρους. Θα φροντίσει η αστυνομία γι’ αυτό.
Β) εξαφανίστε μικρομεσαίους και μεσαίους, ώστε όλοι να αναγκαστούν να μην παράγουν αλλά να εργάζονται ως υπάλληλοι σε πολυεθνικές.
Γ) Φροντίστε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα αγοράζουν τα προϊόντα των πολυεθνικών.
Αυτό είναι…θα υπάρχουν άπειροι «δούλοι» που θα εργάζονται νυχθημερόν για να μην κοινωνικά αποκλειστούν…
Λίγες διαπιστώσεις…
- Φτωχοί πάντοτε υπήρχαν, αλλά η επίσημη ανεργία του χρόνου θα φτάσει το 20% (ανεπίσημα μην το ψάχνεις..). Όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν εισοδήματα τι πιστεύεις ότι θα γίνει;
- Τα βιβλιάρια αυξήθηκαν γιατί περισσότεροι άνθρωποι πληρούν τα κριτήρια. Οι υπηρεσίες δεν ψάχνουν τους ανθρώπους (όπως έπρεπε να λειτουργούν οι εφοριακοί), αυτοί έρχονται και ζητάνε…
- Σε μεγάλες περιοχές της Θεσ/νίκης υπάρχουν μαγαζιά προς ενοικίαση και αυξάνονται συνεχώς. Είναι σίγουρο ότι η ζήτηση πέφτει, αρχής γενομένης από τα είδη πολυτελείας.
- Οι τιμές πέρα από τη φορολόγηση ανεβαίνουν. Ο πληθωρισμός είναι ένας κρυφός φόρος που δεν έχει σε τίποτε να κάνει με την καταναλωτική συμπεριφορά, αλλά μόνο με το επίτηδες άχρηστο «τύπωμα» χρημάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
-Σε 4 χρόνια το βιοτικό μας επίπεδο δεν θα αλλάξει αφού τίποτε δεν θα έχει επενδυθεί στην αγορά. Αντίθετα θα χρωστάμε συνολικά ως κράτος 490 δις ευρώ. Αν βάλουμε και το ιδιωτικό χρέος πάμε στα 1,1 τρις. Φαντάζεσαι τι τόκο θα πληρώνουμε ως κράτος. Πιστεύεις ότι θα υπάρχουν χρήματα για κοινωνικό κράτος;
Από ότι κατάλαβα για την κατάσταση μας, δε μιλάμε για επώδυνα μέτρα που θα σταματήσουν κάποτε… Μα, όταν το χρέος αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς κάθε χρόνο, για ποιο κράτος θα μιλάμε σε λίγα χρόνια.
Λύση υπάρχει… αλλά είναι πραγματικά επώδυνη. Είναι το σταμάτημα των εισαγωγών, ακόμη και της οδοντόκρεμας, κατανάλωση μόνο ελληνικών προϊόντων και συνεργασία όλων μας στη σωστή φορολόγηση…. Ξέρω γελάτε…Είναι απλά αδύνατον!!!
EΡΩΤΗΣΗ:
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ DIANNA
ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑΤΙ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΔΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ,
ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ,
ΤΡΑΚΑΡΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΝΕΛ,
ΜΕ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,
ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ,
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΒΕΛΓΟΣ
ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΙΕΙ ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ...
ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ,
ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ.
ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ,
ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!!!
ΤΟ E-MAIL ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ,
ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ BILL GATES,
ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΛΩΝΟ ΤΗΣ IBM,
ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΑΠΟ TAIWAN, ΚΑΙ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ MONITOR
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΙΝΓΚΑΠΟΥΡΗΣ,
ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΙΝΔΟΙ
ΚΑΙ ΞΕΦΟΡΤΩΣΑΝ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!
ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!!!........
Μ.Ν.
!!!!!!!sygcharitiria!!!eftychws pou yparchoun kapoioi pou mas anoigoun ta matia!!!synechiste,saw diavazoun polloi!
G.S.
Είναι πράγματι μια πολύ λογική εξήγηση και μια σοβαρή ανάλυση, που δεν πρόκειται να ακούσουμε σε κανέναν δίαυλο από τους λειτουργούντες.
G.K.
πριν χρόνια είχε γίνει στο Διόρυσσα ένα συνέδριο οικονομολογικό τότε για την παγκοσμιοποίηση ένα βράδυ ήρθε στο μαγαζί μου ένας σύνεδρος έλληνας να ψωνίσει και τον ρώτησα να μου εξηγήσει σαν πιο ειδικός θα σου το πω όσο πιο απλά μπορώ ο φτωχός φτωχότερος κι ο πλούσιος πλουσιότερος αυτό ακριβώς έγινε G. μου
Βελίκης Γιάννης
Καλημέρα σε όλους! Αγαπητή M.N. και G. S... ευχαριστούμε είναι πολύ ενθαρρυντικά αυτά που λέτε!
Τώρα, βέβαια, για να συνεχιστεί η κουβέντα θα πρέπει να υπάρξει κάποια περαιτέρω ερώτηση – παρέμβαση.
Το σενάριο ο φτωχός – φτωχότερος και ο πλούσιος – πλουσιότερος είναι γενικά σωστό. Το προεκτείνω λίγο: ο φτωχός – φτωχότερος και οι πλούσιοι όλο και λιγότεροι αλλά πλουσιότεροι… Εξηγούμαι: όπως φαίνεται η λειτουργία του συστήματος είναι σαν κύπελλο ποδοσφαίρου. Χτυπιούνται δύο και ένας περνάει στον επόμενο γύρο. Έτσι, κάποτε θα μείνει μία εταιρεία αναψυκτικών (το έχει σχεδόν καταφέρει) μία εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων και μία τράπεζα. Είναι η φύση του συστήματος όπου όπως τραγουδούσαν οι Abba THE WINNER TAKES IT ALL! Όσο για τη χώρα μας, όπως λέει ο ειδικός "οι φτωχοί – φτωχότεροι".
Και πάλι καλημέρα και μην ξεχνάμε… αυτός ο τόπος ενίοτε μεγαλούργησε γιατί πάντα βρισκόταν υπό εξωτερικές ασφυκτικές πιέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα το ξανακάνει!
N. G.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ? ΔΕΝ ΠΑΕΙ. ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΩ .ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ....
Βελίκης Γιάννης
Καλησπέρα... Σε κανέναν δεν αρέσει γι' αυτό το συζητάμε, νομίζω...
Ένα σχετικό πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα είναι αυτό
http://www.solon.org.gr/index.php/ergatiko-kinima-oikonomia/120-ergatiko-kinima-oikonomia/1821-hudson.html
Εν ολίγοις μας προτρέπει να πάρουμε (ο λαός) τον έλεγχο της κυβέρνησης μας (αντί των Τραπεζών). Αμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου