Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ : ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ. Συζήτηση με φίλους

Μία συζήτηση με φίλους σχετικά με το Βίντεο ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ : ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ (http://www.youtube.com/watch?v=lNkXetI4Skc)


V. A.
πολυ αποκαλυπτικο!

Βελίκης Γιάννης
Δυστυχώς τεκμηριώνει αυτά που αποτελούν τους κυριότερους εφιάλτες της δουλειάς μας... Τη βία και τον έλεγχο των ανθρώπων μέσω της επιστήμης των Ψ (ψυχιάτρων, ψυχολόγων, ψυχοφαρμάκων, ψυχοθεραπειών)

N.K.
Έχω δει αρκετά από τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο youtube...είμαι επιφυλακτικός!!!!!!! Αν είναι να αξιολογήσουμε επιστημονικές προσεγγίσεις καλό είναι να το κάνουμε στα συνέδρια. Αν αυτό γίνεται στα ΜΜΕ στις εφημερίδες στο ίντερνετ τότε το πράγμα πάει αλλού... Φανταστείτε κάποιον που έχει ψύχωση και θα δει ένα από αυτά τα βιντεάκια ...τι φαντάζεστε ότι θα γίνει????? Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι δεν υπάρχει ψύχωση!!!!!!!!!!!!!!!!!!

M.N.
SYMFONO ME TO N..AS MHN TA VAZOUME OLA STO IDIO SAKOULI....

Γ.Κ.
ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΩΛΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ,ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ! ΑΣ ΜΗΝ ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ!

Βελίκης Γιάννης
Είχα την τύχη (αν και με κούρασε) να ασχοληθώ 2,5 χρόνια σε Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής. Μπορώ να πώ με βεβαιότητα, ότι όταν οι προθέσεις των θεραπευτών είναι καλές, η εκπαίδευση άρτια, οι μισθοί τους ικανοποιητικοί, η κοινωνία τους συντρέχει και αυτοί κινούνται στο πνέυμα της Κοινωνικής (και όχι της Βιολογικής) Ψυχιατρικής, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Και λίγο φαρμακάκι, όταν δίνεται με γνώμονα το καλό του ασθενή και όχι το κέρδος, μαζί με την κοινωνική θεραπεία επανένταξης δεν πειράζει... Σε πόσες όμως περιπτώσεις, πλην των ομάδων που δουλεύει ο Νίκος και μερικών άλλων που είναι προγράμματα που θα κλείσουν, οι θεραπευτές νοιάζονται για το καλό των ασθενών;
Και αν θεωρήσουμε ότι η νοοτροπία της Αμερικής, όπου μόνο το κέρδος μετράει, "έρχεται" σιγά σιγά και εδώ, τί θα αντιπροσωπεύουν οι ασθενείς πέρα από ευρώ...
Ο κλάδος των ψυχιάτρων έχει επεκταθεί σε κλάδους που παραδοσιακά δεν μπορούσαν να εισβάλλουν. Έτσι σήμερα «θεραπεύουν» τοξικομανείς, εγκληματίες, σωματικούς ασθενείς στα νοσοκομεία μέσω «διασυνδετικής ψυχιατρικής», στρατιώτες που επιστρέφουν από πολεμικές επιχειρήσεις, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αυτισμό, ομοφυλοφιλία, χαρτοπαιξία, εθισμό στο ίντερνετ και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μανία κατανάλωσης κ.α.
Στην ταινία Apocalypto του Μελ Γκίμπσον, οι ιερείς των Μάγιας, βγάζοντας την καρδιά τους, θυσιάζουν φτωχούς χωρικούς που συλλαμβάνουν επαγγελματίες στρατιώτες, προκειμένου να εξευμενίσουν τον ήλιο και να σταματήσει ο λιμός που τους αποδεκατίζει. Δεν γνωρίζουν όμως ότι όσο πιο πολλούς σκοτώνουν τόσο αυξάνονται τα πτώματα, που από την αποσύνθεση τους προέρχεται ο λιμός.
Κατά τον ίδιο τρόπο οι ψυχίατροι, «προσπαθούν» να θεραπεύσουν τις ψυχικές ασθένειες, αλλά με ένα τρόπο που όχι μόνο δεν τις περιορίζουν, αλλά συνεχώς ανακαλύπτουν κι’ άλλους που είναι ασθενείς. Με τις «θεραπευτικές» τους ενέργειες κάνουν κακό και στην υγεία των ασθενών και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί, όμως, σαν τους ιερείς του Apocalypto, απτόητοι συνεχίζουν, απολαμβάνοντας κοινωνικό κύρος και συνεχή έσοδα!

Γ.Κ.
ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ JOHNY ΠΕΣ ΤΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!

Βελίκης Γιάννης
Ε, μα... Δεν τους βλέπω στα Πανελλήνια και τα Παγκόσμια Ψυχιατρικά Συνέδρια όπου οι προθάλαμοι είναι γεμάτοι φαρμακευτικές εταιρίες και στις 3 ημέρες συνεδρίου δεν υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση ψυχο κοινωνικής θεραπείας παρά μόνο φάρμακα!!! Ε, μη τρελαθούμε κιόλας!

Γ.Κ.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΛΙΓΟΙ

Ν.Κ.
Ψάχνουμε τίτλο για το θέμα...Έχουμε δύο επιλογές
α) Οι ψυχίατροι φταίνε για όλα.
β) Κάτι έχω με τους ψυχιάτρους.
ΑΝ διαλέξουμε το β) θα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο...Αν διαλέξω το α) όλα είναι πιο εύκολα. Ποιο είναι καλύτερο?????!!!!!!!!!

Γ.Κ.
ΤΟ Γ! ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ

Ν.Κ.
Αγαπητέ Γ. Κ. συμφωνώ και εγώ ότι υπάρχει το κέρδος πίσω από πολλά κόλπα... Γιάννη Βελίκη ότι στη δεκαετία του 60 και του 70 γεννιόντουσαν ψυχοθεραπείες ενώ σήμερα παράγονται μόνο φάρμακα επίσης συμφωνούμε... Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα βίντεο με θέμα την ψυχιατρική είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική νόσο... Είχα ανθρώπους στο γραφείο μου που είδαν παρόμοια βίντεο, σταμάτησαν τα φάρμακα τους και αποδιοργανώθηκαν!!!!!!!! Ας είμαστε προσεκτικοί για την υγεία των ανθρώπων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τέτοια βίντεο στην Ελλάδα δεν εξυπηρετούν τίποτα...Στην Αμερική έχουν νόημα ύπαρξης γιατί είναι άλλο σύστημα υγείας...υπάρχουν νομικοί που κυνηγάνε τους γιατρούς για αποζημίωση!!!!!!! ΑΝ πάρεις 20 περιπτώσεις και τις προβάλεις στο τέλος θα περάσει το μήνυμα ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια κινδυνεύουν από το σύστημα υγείας. Αυτό είναι το επικίνδυνο του βίντεο!!!!!!!!!!

Γ.Κ.
EXEIS DIKIO ALLA FILE MOY DEN KANEI ZHMIA MONO TO VIDEO ALLA KAI APO AYTOYS POU PANE KAI DEN GYRNANE POTE . ENO OI CYXOLOGOI GIRNOYN KOSMO SPITI TOYS. DEN EIMAI EIDIKOS SAN APLOS POLITIS LEV THN APOPHI ,ELPIZV NA BOHUAEI STO ERGO SAS POY EINAI KATA THN GNVMH MOY TO PIO DYSKOLO POY YPARXEI


Βελίκης Γιάννης
Ναι Νίκο, πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονατι τα φάρμακα τους... Το παραδέχτηκα, όταν δίνονται με τις προϋποθέσεις που βάλαμε...
Τί γίνεται όμως με το παγκόσμιο κίνημα των θυμάτων της ψυχιατρικής, μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες. Μήπως αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τί λένε, όταν από τα πολλά φάρμακα τους έχουν μείνει ακαθησία, τικ, και κατουριούνται επάνω τους;
Ή όλους τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα σήμερα που τα Valium, Nozinan, Hypnosenton, Stedon κ.α. βρίσκονται στα σακουλάκια με τα φάρμακα τους;
Ή τους δημοσιογράφους, και τους επαγγελματίες με στρεσογόνα επαγγέλματα που έχουν όλοι αγχολυτικά καθημερινά μαζί τους, ή αυτούς που θέλουν να αδυνατίσουν που τους δίνουν αντικαταθλιπτικά...
Ουσιαστικά το βίντεο δεν απευθύνεται τόσο στους ψυχιατρικούς ασθενείς, όσο στην επέκταση της ψυχιατρικής στις ζωές όλων μας, αφού στο μέλλον θα μπουν (τουλάχιστον στην Αμερική) στα σχολεία (για να βρουν νέους πελάτες).
Όσο για το σύστημα υγείας, πολύ φοβάμαι φίλε Ν., ότι στο μέλλον θα μετατραπεί 100% σε σύστημα κερδοφορίας.
Και κάτι άλλο. Στην Ιταλία, δε θυμάμαι το μέρος, εδώ και 30 χρόνια διατηρούν ασθενείς με ελάχιστη ως καθόλου φαρμακευτική αγωγή! Αλήθεια, τί πειράζουν οι οπτικές ψευδαισθήσεις όταν ζεις σε ένα χωριό που σε αγαπάνε όλοι;

Ν.Κ.
Γ. και Γιάννη δεν μπορώ να διαφωνήσω με τις απόψεις σας...και χαίρομαι που έχουμε μια κοινή βάση. Θα ήταν πραγματικά συναρπαστικό να προχωρούσαν ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις!!!!!!! Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγω της υποχρηματοδότησης του Συστήματος Ψυχικής Υγείας... Άρα να ένας στόχος για κοινό αγώνα ειδικών,... Δείτε περισσότερα Ληπτών Υπηρεσιών ΨΥ, οικογενειών, πολιτών και πολιτικών!!!!!!!!
Σχετικά με τα συστήματα υγείας η κουβέντα είναι μεγάλη...βλέπω ότι η Αμερικάνικη τάση είναι να ξεκινήσει η δημόσια παρέμβαση (βλέπε νομοσχέδιο Ομπάμα για την υγεία) ενώ στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Δε με πειράζει το δεύτερο φτάνει να ικανοποιούνται καλύτερα οι κοινωνικές ανάγκες!!!!!!!


Βελίκης Γιάννης
Πάρα πολύ σωστά, και αμήν! Εξ άλλου το '96 όταν Στεφανής και Σακελλαρόπουλος κονταροχτυπήθηκαν για το βιολογική ή κοινωνική ψυχιατρική, νίκησε ο Πρόεδρος του DSM IV βιολόγικός κ. Στεφανής, δυστυχώς. Είναι ώρα να πάρουμε το αίμα μας πίσω!

Κ.Λ.
Αναπάντεχη και αναπάντεχα ενδιαφέρουσα συζήτηση μπροστά στα μάτια μου σήμερα... Να κάτι δυσεύρετο στο ίντερνετ χαίρομαι που δεν το παράτησα εντελώς, λοιπόν.. Γιάννη Βελίκη, με βρίσκεις σύμφωνη στα περισσότερα σημεία, πλην του ότι εξακολουθώ - συνειδητά και πεισματικά - να πιστεύω στην ύπαρξη και δύναμη της ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, ακόμα και κάτω από ελλιπείς προϋποθέσεις (όχι συνήθως, ή απαραίτητα, εκπορευόμενης από ψυχιάτρους, βεβαίως... Αν και γνωρίζω τουλάχιστον δύο-τρεις που επιβεβαιώνουν την εξαίρεση!!). Α, και πλην του τελευταίου περί 'αίματος πίσω΄: νομίζω ότι η αγωνιστική προοπτική δεν περιορίζεται σε στρατόπεδα..
Ν. Κ., ως γενικό σχόλιο, συμπεριλαμβανομένων και των ληπτών υπηρεσιών Ψ, δεν ξέρω αν προκαλεί περισσότερη ανησυχία η ελευθερία του λόγου, της εικόνας και της πληροφόρησης, ή η καταστολή της...
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη συζήτηση, ελπίζω να μην εισέβαλα ανεπιθύμητα!

Βελίκης Γιάννης
Αγαπητή Κ., χαίρομαι πάρα πολύ που διάβασα το σύντομο και μεστό μήνυμα σου... η εισβολή σου προσέφερε άποψη και εμπλούτισε την κουβέντα!
Ναι, πράγματι υπάρχουν και εξαιρέσεις στους ψυχιάτρους όπως και σε κάθε κλάδο! Αυτό όμως που είδα στα Παγκόσμια συνέδρια τους μόνο σε επιστημονική και ανθρώπινη προσφορά δεν θα μπορούσα να το κατατάξω...
Αγαπητή Κ. και Ν. είμαι πάρα πολύ ανήσυχος για την φτωχοποίηση, όχι της χώρας μας, αλλά όλης της οικουμένης από μερικά εκατομμύρια γεράκια (τραπεζίτες και μετόχους πολυεθνικών που κατέχουν ήδη τεράστιο πλούτο) που θα μας φτάσουν να πίνουμε ο ένας το αίμα του άλλου. Και είμαι πολύ απαισιόδοξος. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε περνά από το χέρι μου, όπως η δημοσιοποίηση κάποιων βίντεο ή ειδήσεων, η έκφραση των ανησυχιών μου και το κάλεσμα σε δράση!

ΣνΣ
Πραγματικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: