της Έλενα Σμιθ
Πηγή: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φαίνεται πως από το Νοέμβριο, όταν η χώρα βυθίστηκε στην οικονομική κρίση, έχει διαφύγει από τη χώρα το εκπληκτικό ποσό των 8-10 δις ευρώ.
Πιεζόμενη έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις διεθνείς αγορές ώστε να τιθασεύσει το (ύψους 300 δις ευρώ) χρέος της χώρας, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα προκειμένου να περικόψει δραστικά το έλλειμμα της χώρας. Αλλά τα επερχόμενα μέτρα λιτότητας πανικοβάλουν τους πλούσιους Έλληνες, που επιδιώκουν να εξάγουν τις αποταμιεύσεις τους από τη χώρα.
«Τις τελευταίες τέσσερις με έξι εβδομάδες πολύ χρήμα διέφυγε στο εξωτερικό· έχω ακούσει φοβερά νούμερα», μας λέει ο αναλυτής Κώστας Παναγόπουλος. «Ο κόσμος στέλνει έξω τα λεφτά του, είτε διότι δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό μας σύστημα, είτε διότι φοβάται τη φορολόγηση των καταθέσεων ή απλά διότι αγωνιά για το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας».
Παραδοσιακά οι Κροίσοι της Ελλάδας, συνήθως εφοπλιστές ή μεγαλέμποροι, προτιμούσαν τοις ελβετικές τράπεζες και τις εξωχώριες εταιρείες. Σήμερα όμως φαίνεται πως μεγάλα ποσά κατέληξαν σε τράπεζες της Κύπρου. «Διαπιστώσαμε πελώριες συναλλαγές προς τις κυπριακές τράπεζες», προσθέτει ο Παναγόπουλος. «Οι Έλληνες θεωρούν πως η Κύπρος είναι ταυτόχρονα ασφαλής αλλά και βρίσκεται αρκετά κοντά τους».
Στα 29 χρόνια που μεσολάβησαν από την πλήρη ένταξή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΟΚ), στη χώρα έχει διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων, που διαβιούν με χλιδή αντάξια του Χόλυγουντ στα προάστια της Αθήνας και τους φτωχούς, που υποχρεούνται να διαβιώνουν με 500 ευρώ το μήνα.
Αν και το 1/5 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, εκτιμάται πως υπάρχει άλλο ένα 1/5 των Ελλήνων με ετήσιο εισόδημα άνω των 100,000 ευρώ, έστω κι αν, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, το 90% των Ελλήνων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κατώτερο των 30,000 ευρώ.
«Στην Ελλάδα οι πλούσιοι δε φορολογούνται κανονικά, λόγω της φοροδιαφυγής», δήλωσε στον «ομπσέρβερ» ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Αν δείτε τα ετήσια στοιχεία, θα διαπιστώσετε πως μόλις 15,000 φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100,000 ευρώ... Δε νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας σε αυτή τη χώρα που πιστεύει πως πράγματι μόνο 15,000 Έλληνες κερδίζουν πάνω από 100,000 ευρώ».
Η αυξανόμενη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα έχει ανησυχήσει βαθιά την κοινή γνώμη. «Είναι εξοργιστικό», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μια ραδιοφωνική εκπομπή. «Αφού λεηλάτησαν τη χώρα, τώρα στέλνουν τη λεία τους στους φορολογικούς παραδείσους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου