Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τα αντιοξειδωτικά, η υπογονιμότητα και η στυτική δυσλειτουργία

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σημαντική αξία των αντιοξειδωτικών στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών. Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στην επίδραση των ουσιών αυτών σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές μάλιστα παρατήρησαν πως τα προβλήματα αυτά αποτελούν συχνά ένα προγνωστικό παράγοντα για νοσήματα και καταστάσεις όπως είναι η υπέρταση, η αθηρωματική νόσος και η καρδιακή ανακοπή. Έχει βρεθεί μάλιστα πως η ίδια θεραπευτική προσέγγιση που απευθύνεται στην υπογονιμότητα και τη στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι εάν το οξειδωτικό στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί υπογονιμότητα, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο την προαγωγή της σεξουαλικής και της αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και την πρόληψη κρισίμων προβλημάτων της γενικής υγείας.

Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών δεν καταλήγουν σε ένα σαφές συμπέρασμα, ίσως γιατί ήταν πολύ μικρές και δεν επικεντρωνόντουσαν στα αντιοξειδωτικά. Κάποιες εργαστηριακές μελέτες όμως, αναφέρουν πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα, κυρίως αναφορικά με νεότερα αντιοξειδωτικά στα οποία δεν έχει δοθεί ακόμα η δέουσα σημασία. Μια πολλά υποσχόμενη αντιοξειδωτική ουσία για παράδειγμα φαίνεται να είναι το λιποϊκό οξύ. Αν η θεραπευτική προσέγγιση με τα αντιοξειδωτικά όντως λειτουργήσει, το δυνητικό όφελος είναι πραγματικά τεράστιο.

Δύο ερευνητικές ομάδες αναφέρονται συγκεκριμένα στην ανεπαρκή παραγωγή του οξειδίου του αζώτου ως αίτιο της υπογονιμότητας και των σεξουαλικών διαταραχών. Το οξείδιο του αζώτου είναι ένας παράγοντας που χαλαρώνει τα τοιχώματα των αγγείων και τα διαστέλλει. Κάποιες θεραπείες μάλιστα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, λειτουργούν αυξάνοντας την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου. Η ανεπάρκειά του συχνά οφείλεται στην επίδραση των ελευθέρων ριζών, η οποία μπορεί να ελεγχθεί με την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση πολυπαραγοντική και ως τέτοια πρέπει να διερευνάται και να αντιμετωπίζεται. Η ηλικία για παράδειγμα είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται τόσο με τη στυτική δυσλειτουργία, όσο και με την υπογονιμότητα. Παράλληλα όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μειώνεται η παραγωγή του οξειδίου του αζώτου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν οι προσεγγίσεις αυτές είναι αποτελεσματικές, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και της ενδομητρίωσης στις γυναίκες, καθώς επίσης θα μειώσουν τον κίνδυνο της προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη. Παράλληλα θα βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων.

Τα δυνητικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά αν σκεφτεί κανείς πως το 50% των συλλήψεων αποτυγχάνει, ενώ το 20% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή. Το ζήτημα είναι πως ακόμα και αν κάποιοι ειδικοί χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δεν υπάρχουν ακόμα τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Κάποιες κοινές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες C και Ε θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά κάποιες άλλες όπως το λιποϊκό οξύ ενεργοποιούν μηχανισμούς που έχουν μια πιο εκτεταμένη επίδραση στην αγγειοκινητική λειτουργία και την υγεία.

Οι πολυφαινόλες, τα φυτικά χημικά που δίνουν συχνά στα λαχανικά το έντονο χρώμα και που επίσης βρίσκονται στη σοκολάτα και το τσάι, έχουν επίσης αρκετό ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως η αγορά φυτικών αντιοξειδωτικών σκευασμάτων είναι μεγάλη και η ερευνητική διαδικασία είναι μόλις στην αρχή της. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος ώστε οι μελέτες να αποδώσουν καρπούς και να αποδείξουν την ευεργετική επίδραση των αντιοξειδωτικών στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: