Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τι είναι τελικά το μποζόνιο Higgs;

Τα νέα για την ανακάλυψη ενός σωματιδίου που είναι συμβατό με τη θεωρία του Higgs, το επονομαζόμενο και ως “σωματίδιο του Θεού”, έχουν κατακλύσει χθες και σήμερα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναπαράγοντας μαζί με την είδηση και έναν αριθμό όρων που οι περισσότεροι δεν έχουμε – και αλήθεια είναι δεν περιμέναμε και ποτέ- ακούσει. Γιατί είναι λοιπόν τόσο σημαντική αυτή η ανακάλυψη;
Aν τελικά επιβεβαιωθεί και επίσημα η ανακάλυψη του σωματιδίου, θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου, δηλαδή τοy μοντέλο που μέσα από ένα σύνολο εξισώσεων περιγράφει πως λειτουργούν 3 από τις 4 φυσικές δυνάμεις πλην της βαρύτητας·, του ηλεκτρομαγνητισμού, της ισχυρής, και της ασθενής πυρηνικής δύναμης. Το μοντέλο στην πρώτη του μορφή δεν παίρνει ως δεδομένο τον παράγοντα μάζα, κάτι που κάνει η θεωρία του καθηγητή Higgs, κάνοντας ακόμα πιο ολοκληρωμένο το μοντέλο.
Το παρακάτω infographic μας δίνει ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει το μποζόνιο Higgs. Σκεφτείτε ένα πάρτι στο οποίο κάθε καλεσμένος απέχει ίσα από τον άλλο. Αν σ’αυτό το πάρτι εμφανιστεί κάποιος δημοφιλής καλεσμένος, θα προσελκύσει λογικά τους άλλους καλεσμένους γύρω του, δημιουργώντας μια μάζα καλεσμένων, που είναι δύσκολο να σταματηθεί ή να διασπαστεί καθώς αυτή κινείται.Με άλλα λόγια το μποζόνιο του Higgs, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν το τρόπο με τον οποίο η ύλη απόκτα μάζα. 
Πηγή:LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια: