Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ένα μικρό εργαστήριο Παραψυχολογίας

Αναρτήθηκε από Άθεος

Αυτή τη φορά η ανάρτηση θα είναι πιο ευκολοχώνευτη αφού έχει video και πολλές προσωπικές φωτογραφίες.
Όμως μία εισαγωγή τη χρειαζόμαστε.
Ανάμεσα στα φαινόμενα της φύσης και το νου του ανθρώπου υπάρχει μία διαλεκτική σύνδεση, ανάλογη με εκείνη της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Η πρώτη προσπαθεί να εξηγήσει επιστημονικά την πραγματικότητα, τον υλικό κόσμο δηλαδή μαζί με τα φαινόμενα που γεννά και η δεύτερη, με τον φιλοσοφικό στοχασμό, προσπαθεί να αναλύσει σε βάθος τις έννοιες που η πρώτη χρησιμοποιεί. Τότε μόνο η φιλοσοφία είναι επιστημονική όταν καταφέρνει να συνδυάσει τα φαινόμενα της πραγματικότητας με τις φιλοσοφικές έννοιες που χρησιμοποιεί η επιστήμη.
Το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας όμως την δίχασε σε δυο στρατόπεδα: του Υλισμού και του Ιδεαλισμού που κι αυτά χωρίζονται σε άλλα στρατόπεδα αντίληψης (μηχανιστικός και διαλεκτικός υλισμός το πρώτο και αντικειμενικός ή υποκειμενικός ιδεαλισμός το δεύτερο, μαζί με μερικές άλλες παρεμφερείς αντιλήψεις που πολλές φορές ανακατεύει αντιλήψεις από δω κι από κει, δημιουργώντας έναν φιλοσοφικό αχταρμά). Καλό είναι όμως να ξέρουμε ότι το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας προϋποθέτει μία προτεραιότητα. Ο Υλισμός προϋποθέτει σαν πρώτη αρχή την «ύλη» και ο ιδεαλισμός την «ιδέα». Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά, όμως στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τον κόσμο μας, αν δεν σκεφτόμαστε υλιστικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Τέτοιες λανθασμένες ερμηνείες εκμεταλλεύονται επιτήδειοι αμπελόσοφοι για να στηρίξουν δεισιδαιμονίες χιλιετών. Συχνά εγκαινιάζουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Οι αδαείς αναγνώστες, συχνά πέφτουν θύματα αυτών των αγυρτών. Μ’ αυτούς τους τελευταίους τα έχουμε σήμερα!

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε σοβαρούς επιστήμονες επιπέδου να διατυπώνουν ιδεαλιστικές δοξασίες ανακατεύοντας τη φυσική με το θρησκευτικό τους κοσμοείδωλο. Άλλοι, λιγότερο επιφανείς επιστήμονες να δαπανούν υπέρογκα ποσά για την έρευνα της E.S.P.
Μεταξύ αυτών η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση μονοπωλεί, ενώ θεωρίες όπως η «βιολογική ακτινοβολία», «αστρικά ταξίδια», ταξίδια στο χρόνο, φωτογραφίσεις ψυχής (αύρα) και προγνώσεις του μέλλοντος σαγηνεύουν τον αδαή και τον διαστρεβλώνουν οδηγώντας τον σε κόσμους ουτοπικούς αποξενώνοντάς τους από την πραγματικότητα. Ο αφιλοσόφητος μελετητής του «ανεξήγητου» αρχίζει να έχει άποψη για οτιδήποτε βρίσκεται στη σφαίρα του μυστήριου και του υπερβατικού. Νομίζει ότι όλα μπορεί να τα εξηγήσει. Είναι όλα απλά, ρομαντικά και ολοφάνερα. Η θρησκευτική πίστη και οι δεισιδαιμονίες βρίσκουν εξήγηση «επιστημονική» και οι φιλοσοφικές φανφάρες διανθίζουν την αμάθεια και την αγραμματοσύνη τους. Όμως πιο επικίνδυνη απ’ όλες είναι η ημιμάθεια εκείνων των πολύξερων που με επιστημονικοφανείς ή φιλοσοφικούς όρους και εξωτικά πειράματα, που δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα, καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τα θύματά τους, σαν τους Μενταλιστές που εξαπατούν τους θεατές. Εκλαϊκευτές συγγραφείς, κατακλύζουν με βιβλία τις προσθήκες των μεγάλων βιβλιοπωλείων και με βαρύγδουπους τίτλους σε περιοδικά και εφημερίδες διαστρεβλώνουν έννοιες και θεωρίες. Βιβλία, διαφημίσεις, άρθρα, συνεντεύξεις και εκπομπές, σε όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, ευθέως στοχεύουν στις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων ενισχύοντας ακριβώς αυτό που έπρεπε από το σχολείο να καταπολεμηθεί. Ο ιδεολογικός πόλεμος στις μέρες μας έχει ενταθεί. Η επιστήμη και γενικά η τεχνολογία άλλαξε τα ζωή μας ανοίγοντας νέες δυνατότητες για το μέλλον και ο ιδεαλισμός, προβλέποντας την ήττα, απεγνωσμένα αναζητεί στήριγμα επιστημονικό. Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε κι άλλες εκφάνσεις αυτού του ιδεολογικού πολέμου που σαλεύει και τα μυαλά των λογικών. Με μια λανθασμένα διατυπωμένη κβαντική θεωρία μπορούμε να πείσουμε και για το πιο παράλογο. Αναλογιστείτε μόνο αυτό: το ηλεκτρόνιο έχει… ελεύθερη βούληση ή ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από… νοητικό υλικό!
Η ημιμάθεια μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις εύκολα το σφάλμα και να αντιδράς με δριμύτητα στο αληθές!
Πιστέψτε με, αλήθεια σας λέω!

Σήμερα, στην αυγή του 21ου αιώνα, πρέπει να αντιληφθούμε την αγυρτεία που συσκευάζεται με επιστημονικό μανδύα και βρίσκεται πάνω στο γραφείο ή στο μπάγκο των πειραματιστών όπου με σοβαρότητα αναζητείται το ανεξήγητο λες και οι αλχημιστές του Μεσαίωνα επέστρεψαν αναζητώντας τον θεμελιώδη φιλοσοφικό λίθο της αφέλειας.
Πριν αντιδράσετε όμως σκεφτείτε πρώτα: αυτό που σας ξεχωρίζει από τα ζώα είναι ακριβώς η ιδιότητα εκείνη που σας κάνει να σκέφτεστε και να κάνετε συλλογισμούς.
Κάποιοι θα αντιδράσουν προφανώς, κυρίως νέοι, που διαβάζοντας ένα δυο βιβλία, συχνότερα κανένα, νομίζουν ότι όλα μπορούν να τα εξηγήσουν. Το παράξενο όμως δεν είναι αυτό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: αυτά που μπορούν να εξηγηθούν τα θεωρούν μυστήρια και ανεξήγητα, μεγεθύνοντας τον αγνωστικισμό και την αδυναμία τους να γνωρίσουν τον κόσμο και αυτά που θεωρούνται «ανεξήγητα» βρίσκουν τον τρόπο να… εξηγηθούν! Τότε ο κατεργάρης εύκολα τρυπώνει στο μυαλό και τον διαφεντεύει. Φτάνει να πιστέψεις σε μια βλακεία και η μια θα φέρει και την άλλη. Μετά η απάτη γίνεται ανεξέλεγκτη. Θεοί, Διάβολοι, Πνεύματα και Δυνάμεις βρίσκονται παντού και μεις, στη μέση του Πουθενά!

Όχι, μην νομίσετε ότι εγώ ποτέ δεν εξαπατήθηκα, ότι ποτέ δεν βρέθηκα στην θέση αυτή που τώρα επικρίνω. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια όταν δημιουργούσαμε «εταιρίες έρευνας ανεξήγητων φαινομένων» δεν αφήναμε βουνό για βουνό, ψάχνοντας σε σπηλιές, δάση, νεκροταφεία, λαγκάδια και γκρεμούς, ίχνη από εξωγήινους, φαντάσματα πνεύματα και νεράιδες! Δημιουργούσαμε συνεδρίες καλώντας πνεύματα, με πιατάκι ή εκκρεμές, αναζητώντας επικοινωνία από το υπερπέραν!
Συζητήσεις επί συζητήσεων για μυστήρια, φαντάσματα, ταραχοποιά πνεύματα, εξορκισμούς και άλλες ανοησίες μας έπαιρναν τα μυαλά ξενυχτώντας μέχρι το πρωί και με σηκωμένη την τρίχα από το φόβο γυρνάγαμε στο σπίτι αλλοπαρμένοι. Βιβλία, ταινίες και αφηγήσεις «αυτόπτων μαρτύρων» μας ξεσήκωναν και η συνείδηση ταξίδευε εκεί που έσπρωχνε η αμάθεια και η κατεργαριά των αγυρτών.

Δεν ντρέπομαι να αφηγούμαι πόσο διαστρεβλωμένος ήμουν, όμως με υπερηφάνεια μπορώ να καυχηθώ ότι όλες αυτές τις ανοησίες τις ξεπέρασα και σήμερα μπορώ να πω ότι έχω απεξαρτηθεί από το όπιο του ιδεαλισμού που δίχαζε την αλήθεια και αλλοτρίωνε τη συνείδησή μου.
Αγνοώντας την Ελληνική Γραμματεία αναζητούσα τη σοφία της γνώσης στον Βουδισμό, τη Γιόγκα, το Ζεν και μετά σε ότι μυστικιστικό σαγήνευε το αμαθή νου μου.
Καθημερινά ενημέρωνα την εξέλιξη των βιορυθμών μου και αναζητούσα τις αστρολογικές μου επιρροές.







Κατάστρωσα το πρώτο προσωπικό Ωροσκόπιο. Οίκοι, Ωροσκόποι, και Ζενίθ, σύνοδοι, αντιθέσεις, τρίγωνα, τετράγωνα και ευνοϊκές υποτίθεται γραμμές απαιτούσαν καθημερινά επαλήθευση. Σύντροφοι οι ροπές των γραμμών καθημερινά.
Όμως, η παραψυχολογία ήταν αυτή που μου πήρε τα μυαλά. Βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, Ταινίες και αφηγήσεις σάλευαν το μυαλό.
Όμως, το μυαλό σιγά σιγά άρχιζε να πήζει. Η φυσική και η φιλοσοφία μου άνοιξαν το μυαλό.
Σπούδασα ηλεκτρονικός. Το μυαλό μου έκοβε και δεν αρκέστηκα σε ό,τι διάβαζα. Όταν αποπειράθηκα να επαληθεύσω τα πειράματα κατάλαβα ότι έπρεπε να εξοπλιστώ και με τη δύναμη της αμφισβήτησης. Αλλιώς έπρεπε να συνεχίσω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου!
Έκανα ένα μικρό εργαστήριο, χωρίς… επιχορηγήσεις. Η θέληση ήταν αρκετή. Πολλά μηχανήματα δόθηκαν, κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα για να μου θυμίζουν ότι όλοι μας από ένα ενθουσιασμό αρχίζουμε, σαν να κάνουμε ταξίδι στο Υπερπέραν. Όμως, λίγοι επιστρέφουν στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι χάνονται στο απέραντο κενό και την αφέλεια. Ελάτε να σας ξεναγήσω σε ό,τι απέμεινε από τότε, αν και πέρασαν ήδη τριάντα χρόνια.
…σαν χθες μου φαίνεται!

Αυτή είναι μια φωτογραφική μηχανή Kirlian. Δεν έχει φακούς. Μέσα σε ένα ισχυρό ηλεκτροστατικό πεδίο τοποθετείται το film και αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, σε «απόλυτο» σκοτάδι. Εμφανίζουμε το film…. Και ώ του θαύματος…! Οι φωτογραφίες είναι θαυμάσιες. Φλόγες εκτινάσσονται και πηδούν σαν πύρινες γλώσσες από το σώμα μας, από τα φύλλα και από κάθε τι που έχει ζωή (λέμε τώρα). Μα τι άλλο είναι, παρά μια φωτογραφία ψυχής. Είναι η αύρα που οι μυημένοι βουδιστές την βλέπουν με το τρίτο μάτι (ξαναλέμε πάλι)!
Ας δούμε μερικές:

Ας αφήσουμε τις σαχλαμάρες: Όχι ό,τι έχει ζωή, αλλά ό,τι έχει αγωγιμότητα και υγρασία. Οι γλώσσες δεν είναι… ενεργειακό πνεύμα, δεν είναι η ψυχή μας, δεν είναι το πνεύμα, που κάποιοι το συνδύασαν με τις γλώσσες των… μαθητών εκείνου του μυθικού Ιησού ντε… που υποτίθεται έδωσε την Θεία Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κι εκείνοι άρχισαν να γράφουν αντιφάσκοντας ο ένας με τον άλλο!

Να και μια φορητή συσκευή Kirlian
Στην ηλεκτρονική η λάμψη αυτή λέγεται arc και είναι σπινθήρας που επηρέασε το αρνητικό του film. Τόσο απλά καταρρίπτεται ο μύθος!
Νομίζω δεν χρειάζονται να πούμε τίποτα άλλο. Ή μάλλον, περισσότερα στα σχόλια, εκτός κι αν κάποιος ακόμα δυσπιστεί, οπότε, ας έρθει να του το δείξω από κοντά, να δει με τα ίδια τα μάτια του… το αιθερικό του σώμα.









Αυτός είναι ένας ανιχνευτής Backster. Ανιχνεύει τις αντιδράσεις των φυτών. Τα φυτά σκέφτονται και επικοινωνούν μαζί μας! Αντιδρούν όταν νιώθουν την αγάπη μας και επικοινωνούν τηλεπαθητικά από πολύ μεγάλη απόσταση. Επίσης, ηρεμούν με καλή μουσική και αντιδρούν με την έξαλλη! Κι άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε, αλλά αρκούν αυτά. Επιγραμματικά αναφέρομαι σε κάθε πείραμα. Αν θέλετε περισσότερα, το συζητάμε στα σχόλια.
Την… επικοινωνία μας αυτή με τα φυτά την επιτυγχάνουμε με μια απλή γέφυρα Winston. Αυτή αποτελείται από τέσσερις αντιστάσεις. Τα ρεύματα είναι ανάλογα των ωμικών αντιστάσεων της γέφυρας. Όταν, αντί μιας των τεσσάρων την αντικαθιστώ μια με το φύλλο ενός φυτού που έχει ωμική αντίσταση, τότε μπορώ να ισορροπήσω τα ρεύματα της γέφυρας με ένα ποτενσιόμετρο (μεταβλητή αντίσταση). Κάθε φορά όμως που συμβαίνει μια αλλαγή στο φύλλο η γέφυρα θα χάνει την ισορροπία και ένας διαφορικός ενισχυτής ή ένα γαλβανόμετρο θα με ειδοποιεί.
Αυτή η ειδοποίηση είναι ανάλογη της ωμικής διαφοράς στην επιφάνεια του φύλλου!
Εσείς τι λέτε; Το φυτό άλλαξε την αντίστασή του επειδή ένιωσε όμορφα από τη μουσική που του έβαλα ή ένιωσε την αγάπη μου…

Κολοκύθια τούμπανα!
Χίλιοι δυο λόγοι μπορεί να συνέβαλλαν στην ανισορροπία της γέφυρας: Η υγρασία του περιβάλλοντος, η θερμότητα από μένα, από τα μηχανήματα, από την πίεση των αγώγιμων επαφών, από την κίνηση του αέρα… σκεφτείτε κι άλλους λόγους μόνοι σας και μην τρώτε κουτόχορτο. Πολλές παραμέτρους πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας. Όμως ακόμα κι όταν λάβετε πολλές πάλι μην είστε τόσο σίγουροι ότι τις βρήκατε όλες, γιατί κάποια ίσως να σας ξεφεύγει.
Τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο και δεν μπορούν να σκεφτούν. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να επεξεργαστούν πληροφορίες και να αντιδράσουν κατάλληλα.
Είναι ρομαντικό να λέμε ότι η αγάπη μας τα τρέφει, όμως αυτό γίνεται μέσα από τη φροντίδα μας κι όχι μέσα από τα συναισθήματα που εμείς νιώθουμε.

Ο ανιχνευτής ψεύδους λειτουργεί περίπου όπως και ο ανιχνευτής backster, αφού μια γέφυρα winston κάνει την ίδια δουλειά με την δερματική μας αντίσταση. Όμως εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το σύστημα δουλεύει, επειδή οι ερωτήσεις τρομάζουν το υποκείμενο κάνοντάς το να εκλύει ιδρώτα κι έτσι κάνοντας το δέρμα του πιο αγώγιμο και τη γέφυρα να χάνει εύκολα την ισορροπία της.
Η κατασκευή εδώ ήταν πρόχειρη. Κατασκευάστηκε απλά για να μου λύσει μια απορία.

Οι κάρτες zener είναι ή μάλλον ήταν το αγαπημένο μηχάνημα των πρώτων παραψυχολόγων (Rhine). Αρχικά αποτελούνταν από πέντε κάρτες με τα σχήματα που βλέπετε. Το υποκείμενο εδώ καλείται να προβλέψει την κάρτα που ο παραψυχολόγος πρώτα ανακατεύει. Επειδή όμως με τη χρήση σημαδεύονταν τα χαρτιά, επινοήθηκαν ψηφιακά κυκλώματα που ανάβουν 5 ή και περισσότερες λυχνίες τυχαία. Το υποκείμενο πρέπει να μαντέψει σωστά για να υποθέσει ο παραψυχολόγος τις μαντικές του ικανότητές!

Εδώ τα μαθηματικά στατιστικής και πιθανοτήτων είναι καθοριστικά. Χρειάζονται χιλιάδες πειράματα για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Όσο περισσότερα, τόσο ακριβέστερο το συμπέρασμά μας.
Πόσες φορές πρέπει να μαντέψουμε σωστά;
Και εδώ υπάρχουν πιθανότητες και τα αποτελέσματα είναι πάντα σχετικά και κυρίως πιθανοκρατικά. Δεν νομίζω ότι καταφέραμε κι εδώ τίποτα πέρα απ’ το «νόμο των σειρών» του μαθηματικού Paul Kammerer τον περασμένο αιώνα.

Οι φωνές Raudive ή φωνές των νεκρών είναι άλλη μια απάτη που ο Dr. Konstantin Raudive βάλθηκε να μας αποδείξει με μια ηλεκτρονική κατασκευή ότι θα μπορούσε να καταγράψει φωνές… πεθαμένων!
Μια απλή εκδοχή της επινόησής του μπορεί να επιτευχθεί, λέει, με ένα τηλέφωνο ή ακούγοντας το φύσημα του ραδιοφώνου (Μακρά, Μεσαία και Βραχέα κύματα) και περιμένοντας με τις ώρες…. Όλο και κάποια φωνή θα πιάσει από το… υπερπέραν!
Διαβάστε εδώ να πάρετε μια γεύση: Οι νεκροί τηλεφωνούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Η επινόησή του ίσως φαινόταν «κάτι» στην εποχή του, όμως σήμερα όχι μόνο είναι ένα ξεπερασμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, μα γελοίο, αφού πρόκειται για ένα απλό κύκλωμα φώρασης, όπου απορρίπτει την ραδιοσυχνότητα από το ερτζιανό κύμα και το ακουστικό κύμα οδηγείται σε ένα ενισχυτή για να ακουστεί. Με λίγα λόγια αναφερόμαστε στο απλούστερο κύκλωμα φώρασης που οδηγούμε σήμα χωρίς συγκεκριμένη επιλογή ραδιοσυχνότητας, όπου κάθε λαμβανόμενο σήμα των ερτζιανών, γίνεται υποψήφια φωνή από το υπερπέραν… συγνώμη από τον ανυποψίαστο εκφωνητή κάποιου πομπού! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηλεκτρονικός για να αντιληφθεί την απάτη.
Στο τηλέφωνο απλούστατα έχουμε ή μάλλον είχαμε αναπήδηση δι επαγωγής από τα καλώδια όταν η τηλεφωνία ήταν αναλογική ή δούλευε με υψίσυχνα ρεύματα!
Λίγο αν σου κόβει, καταλαβαίνεις… και πολλά είπαμε γι αυτήν τη χαζομάρα!

Λυπάμαι που δεν έχω κι άλλα μηχανήματα. Την εποχή εκείνη που τα κατασκεύαζα, γίνονταν ανάρπαστα! Κάποια κυκλοφορούν ακόμα και αφήνουν άναυδους αφελείς και πονηρεμένους. Οι τελευταίοι δεν βρήκαν το αντίδοτο για να θεραπευτούν και η ασθένειά τους έγινε χρόνια και ανίατη.
Κάποια κυκλώματα ριγμένα στο συρτάρι μου απλά χρησιμεύουν για τα υλικά τους. Ίσως κάπου αλλού να φανούν χρήσιμα.
Όσο για μια από τις δυο μηχανές Kirlian που περίσσεψαν ευχαρίστως να την «έδινα» σε όποιον θέλει να κάνει φωτογραφικά τρικ. Όλα κι όλα… οι φωτογραφίες είναι τέλειες, εντυπωσιακές και κάνουν εφέ! Όμως, μέχρι εκεί!
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Νομίζω, έκανα ακόμα μια ανάρτηση που έλλειπε από το διαδίκτυο. Εύχομαι να φάνηκα χρήσιμος σε κάποιους, αν και φοβάμαι πολύ ότι, άλλη μια αντιπάθεια δημιούργησα!

Και το κερασάκι στην τούρτα:
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δεισιδαιμονίες και γενικά ο ιδεαλισμός είναι μια άκρως επιβλαβής γνώση που ενισχύει το παράλογο και τις αυταπάτες. Κοινώς δηλαδή μας αλλοτριώνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: