Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δέκα τακτικές για να ενθαρρύνετε τον έφηβο

Από το βιβλίο Γονείς και Έφηβοι – Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία των Δρ. Ντον Ντινκμέγιερ και Δρ. Γκάρυ Μακκαίη, Εκδόσεις Θυμάρι

Δείχνετε συνήθως πίστη και εμπιστοσύνη στον έφηβό σας; Του προσφέρετε στήριξη και εχεμύθεια; Αποφεύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια; Νιώθει ελεύθερος να πάρει ένα ρίσκο και να μάθει από αυτό;

Εάν η απάντησή σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι όχι ή εάν δεν καταλαβαίνετε γιατί είναι σημαντικές, τότε χρειάζεται να μάθετε περισσότερα για την ενθάρρυνση.

Ακολουθούν δέκα τακτικές για να σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε τον έφηβό σας.

1. Δώστε υπευθυνότητα. Η τοποθέτησή σας να είναι ότι ο έφηβος είναι άτομο υπεύθυνο. Να θεωρείτε δεδομένο ότι θα έχει την ευθύνη των πράξεών του.

2. Δείξτε ότι εκτιμάτε την συνεισφορά τους στο σπίτι. Εάν ο έφηβος είναι πρόθυμος να κάνει διάφορες μικροδουλειές, ν ασας βοηθήσει για το δείπνο ή να έιναι χρήσιμος με διάφορους τρόπους στην οικογένεια, αναγνωρίστε το. Δείξτε του ότι εκτιμάτε τις θετικές τους προσπάθειες.

3. Ζητήστε από τον έφηβο τη γνώμη του και τις υποδείξεις του. Ο γιος σας ή η κόρη σας ξέρουν πράγματα που εσείς δε γνωρίζετε, σχετικά με τη μόδα, τα αυτοκίνητα, τη μουσική, την τεχνολογία, τα σπορς. Ανακαλύψτε τι μπορεί να σας προσφέρει ο έφηβός σας.

4. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Δείξτε σεβασμό στη γνώμη του εφήβου σας, με τη συμμετοχή του στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν σχέδια για μετά το σχολείο ή υποθέσεις του σχολείου, τον επαγγελματικό προσανατολισμό,, οικογενειακές διακοπές ή εξόδους, τις καθημερινές δουλειές του νοικοκυριού και τα έξοδα.

5. Να δέχεστε τα λάθη. Χωρίς λάθη δεν μπορούμε να μάθουμε. Λάθη γίνονται στο σπίτι, στο σχολείο, με τους φίλους, στην εργασία, παντού. Μη φέρνετε την καταστροφή με τα λάθη είτε είναι δικά σας, είτε είναι του παιδιού. Χρησιμοποιήστε τα λάθη σας, σαν μια ευκαιρία να αποκαλύψετε στον έφηβό σας πως είστε ανθρώπινος. Σας συμβουλεύουμε να δημιουργήσετε μια τέτοια ατμόσφαρα, στην οποία να υπάρχει ασφάλεια να κάνει ένα λάθος κανείς, να μπορεί ν αοτ συζητήσει και ν αμάθει από αυτό.

6. Αναγνωρίστε την προσπάθεια, όχι μόνο το αποτέλεσμα. Αυτός που θέλει να ενθαρρύνει, δίνει έμφαση στη διαδικασία (προσπάθεια, πρόοδο ή έστω κάποια κίνηση), δε σχολιάζει το τελικό αποτέλεσμα (τον στόχο, το επίτευγμα ή την πραγματοποίηση). Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται χρόνος για την εκπλήρωση μιας αλλαγής ή για την επίτευξη ενός στόχου. ΕΕνθαρρύνονταςσ την προσπάθεια και την πρόοδο, βοηθάτε τον έφηβο να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του.

7. Μετατρέψτε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Γίνετε ειδικός στην αναγνώριση θετικών σημείων. Δώστε έμφαση στα θετικά!

8. Δείξτε εμπιστοσύνη στην κρίση του εφήβου σας. Πώς περιμένετε ο έφηβος να έχει καλή κρίση, εάν εσείς δε δείχνετε κα εμπιστοσύνη στην ικανότητά του αυτή; Οσάκις παραδέχεστε τις αποφάσεις του εφήβου σας σχετικά με το ντύσιμο, τους φίλους του, τα μελλοντικά του σχέδια, τον ελεύθερο χρόνο του και του δείχνετε την εμπιστοσύνη σας; Ζητήστε τη γνώμη του για σημαντικά σχέδια και αγορές που αφορούν όλη την οικογένεια.

9. Να έχετε θετικές προσδοκίες. Εάν περιμένετε κάτι κακό από τα παιδιά σας, οι πιθανότητες είναι ότι θα το έχετε! Το αντίθετο βέβαια δεν είναι ότι πρέπει να περιμένετε το καλύτερο. Οι γονείς επιζητούν την τελειότητα, έχουν μεγάλες πιθανότητες ν’ απογοητευτούν, και οι έφηβοί τους να ζουν με αμφιβολίες και να παραπονιούνται για τις ικανότητές τους. Αντίθετε να έχετε θετικές προσδοκίες για τον έφηβό σας.

10. Αναπτύξτε εναλλακτικούς τρόπους να βλέπετε τις καταστάσεις. Χρησιμοποιήστε όλη σας την δημιουργικότητα για να ανακαλύψετε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της ίδιας κατάστασης. όταν ο έφηβος έρχεται σε σας αποθαρρυμένος από κάποιο πρόβλημα. αναρωτηθείτεε ποιο είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο σε αυτήν την περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: