Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: πρώτη παρουσίαση!

Αναρτήθηκε από Άθεος

Το πρώτο μου βιβλίο «Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ» ήταν ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που διαδραματιζόταν τον 17ο αιώνα, λίγο μετά τη δύση του Μεσαίωνα. Η ιστορία εκείνη χάραξε στη συνείδησή μου σκληρές εικόνες. Κι αυτό γιατί εκείνη την εποχή ο άνθρωπος έφτασε πολύ χαμηλά. Φλεγόμουν από την επιθυμία να εξιστορήσω τους λόγους που οδήγησαν τον άνθρωπο σε εκείνη την καταβαράθρωση.
Ήθελα τους προβληματισμούς μου να τους μοιραστώ με άλλους, με όλο τον κόσμο αν ήταν δυνατόν. Ένα δοκίμιο, σκέφτηκα, ίσως ήταν μια καλή ιδέα. Όμως η ευθύνη μου φαινόταν πολύ μεγάλη γιατί ο στόχος, έτσι όπως αρχικά συνέλαβα την ιδέα, μεγαλεπήβολος. Χρειαζόταν πολύ μελέτη. Κοντά δυόμισι χιλιετίες ιστορίας. Στην διάρκεια αυτή, κυρίως έπρεπε να στηριχτώ σε πηγές. Κοντολογίς, σχεδόν όλη τη φιλοσοφία και ό,τι έχει σχέση με τις θρησκείες εκείνες που τότε εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο. Η πρόσβαση σ’ αυτές, απαγορευτική. Αυτό ήταν το δίλημμα.
Τελικά, το 2001, το αποφάσισα.
Ολόκληρη η πρώτη δεκαετία, του 21ου αιώνα, αφιερώθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός.
Και να, το έργο αυτό σήμερα εκδόθηκε!
Αρχικά προέβλεπε να καταγραφούν όλες οι αρχαίες ελληνικές φιλοσοφικές σχολές και να περιγραφούν οι βασικότερες θρησκείες πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού. Όμως το έργο έφτασε τις 1000 σχεδόν σελίδες, όγκος απαγορευτικός για ένα έργο που έπρεπε ευρέως να διακινηθεί. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο (ΕΝΑΛΙΟΣ) αποφάσισα να αφαιρέσω τις φιλοσοφικές σχολές, που μέχρι τον επόμενο χρόνο, θα αποτελέσουν ειδική ξεχωριστή έκδοση. Απ’ τις αρχαίες θρησκείες κράτησα ό,τι αυστηρά απαιτούσε το υπόλοιπο έργο, που πήρε τον τίτλο ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ακριβώς αυτό το έργο σήμερα έχω την τιμή να σας παρουσιάσω.

Στο έργο αυτό προσπάθησα να εξιστορήσω τους λόγους που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο έλεος εκείνου του παράλογου ψυχόκοσμου. Η Ευρώπη, στην διάρκεια του Μεσαίωνα, κατάντησε μια απέραντη κοιλάδα δακρύων και εξαθλίωσης, απομακρύνοντας μέρα με τη μέρα την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου. Διακόπτοντας κάθε επιστημονική πρόοδο και μηδενίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία, η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στο σκοτάδι. Μακριά από την αγάπη για τη ζωή, τον έρωτα, την αισθητική δημιουργία και την πνευματική καλλιέργεια. Ό,τι δηλαδή αργότερα αποκατέστησε το Ουμανιστικό κίνημα του 15ου και 16ου αιώνα.
Γνωρίζοντας εκ των υστέρων τι θα επακολουθούσε, μετά την θριαμβευτική επικράτηση του χριστιανισμού, σήμερα μπορούμε να ονομάσουμε την περίοδο εκείνη «θλιβερή πανήγυρη υποκρισίας», γνώση για την οποία, η αδρεναλίνη κάθε συνετού και πολιτισμένου ανθρώπου εξαναγκάζεται να ξεχειλίσει μέσα του σαν βιολογική παλίρροια!

Η ιστορία χαλκεύτηκε σύμφωνα με τις επιταγές των νικητών και ο αναγνώστης, μέσα από τις 608 σελίδες του έργου, μπορεί να παρακολουθήσει βήμα βήμα το ρου της ιστορίας, με οδηγό πάντα τις πηγές της εποχής. Μπορεί αντικειμενικά να ερμηνεύσει κάθε πλευρά της νεοεμφανιζόμενης θρησκείας όταν, έχοντας τα εφόδια της φιλοσοφίας, της ιστορίας και των θρησκευτικών δοξασιών, όλων των λαών της μεσογειακής λεκάνης, μετά από μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας των εβραίων, κατανοεί πώς αυτή επηρεάστηκε όταν, με τη διασπορά των εβραίων το 70 και το 135, ήρθε σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο.
Μετά την εμφάνιση των αράβων και του ισλαμικού στοιχείου, στη Δύση εμφανίστηκε η σχολαστική φιλοσοφία που μονοπώλησε τη σκέψη των πιστών. Το κράτος θεοποιήθηκε και η Ιερή Εξέταση κατάφορα καταπίεσε συνειδήσεις. Η Ευρώπη βούλιαξε στη δεισιδαιμονία και την πνευματική ένδεια.
Πράγματι, όταν γιγαντώνεται η εξουσία και θεοποιείται το κράτος, η καταπίεση, η δυστυχία και η εκμηδένιση του ανθρώπου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Μετά από μια εκτενή αναφορά στον ουμανισμό, την αναγέννηση, τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και τέλος τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση ωριμάζουν οι συνθήκες μέσα από τις οποίες κατοχυρώνονται τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παγκόσμια. Ο άνεμος της αλλαγής που ξεσήκωσε ο Διαφωτισμός ξύπνησε από το λήθαργο και τον σκλαβωμένο ελληνικό λαό, που επαναστατώντας γκρέμισε τα τείχη του ραγιαδισμού. Οι λαμπρές ιδέες της Ελληνικής Νομαρχίας, όμως, τόσο επίκαιρες και στις μέρες μας, φαίνεται να ξεχάστηκαν, όπως και εκείνες του Διαφωτισμού για ολόκληρο τον κόσμο!
Το βιβλίο αυτό, ευελπιστώ, να αποτελέσει έναυσμα σε κάθε αναγνώστη, ώστε να τον ξυπνήσει από τον αιώνιο λήθαργο και με οδηγό τις αρετές των προγόνων του, να βρει τη χαμένη του ταυτότητα!


Πρόκειται, με λίγα λόγια, για ένα ιστορικό δοκίμιο που εξετάζει μεταξύ άλλων την εμφάνιση και την εξέλιξη του χριστιανισμού και πώς αυτή διαμόρφωσε τα ήθη, το χαρακτήρα και γενικά το προφίλ της κοινωνίας μας. Κυρίως όμως καταδεικνύεται πώς με πρόσχημα την ιερή πίστη του, ο άνθρωπος, σκόπιμα χαλκεύει την αλήθεια.
Ο «σύγχρονος» άνθρωπος και σήμερα βρίσκεται δέσμιος των δεισιδαιμονιών του παρελθόντος, γεμάτος ακατανόητες φοβίες για το θάνατο και διαποτισμένος με ψεύτικες ελπίδες που διαστρεβλώνουν τη λογική, αδυνατεί να ερμηνεύσει σωστά τον κόσμο και τα φαινόμενα του.

Πνιγμένος στο ψέμα και την υποκρισία ζει σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων, αποξενωμένος από την πραγματικότητα και υποταγμένος ολοκληρωτικά στην ιδιοτέλεια και την υποτακτικότητα του συστήματος.
Γίνεται, ο ίδιος, πρωταγωνιστής σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, παράγοντας μια ανεξάρτητη δύναμη που τον απομονώνει από την πραγματικότητα, ωθώντας τον όλο και με μεγαλύτερη δύναμη σε ένα κόσμο αδυσώπητης υπνωτικής συμπεριφοράς, εξυπηρετώντας εκείνους που έχουν συμφέρον να είναι μόνιμα υποταγμένος σε αυτούς.
Τούτο είναι το συμπέρασμα του έργου, τόσο επίκαιρο στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: