Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Aνωριμοτητα και διαφθορα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΑΡΙΔΗΣ

Με την γέννηση μας κουβαλαμε και τα ελλατώματα που συνεπάγεται αυτή και τα οποία γίνονται εμφανή στις σχέσεις μας με τους γονεις και τα αδελφια μας.
Για παραδειγμα,καθε παιδι θελει να ειναι το νουμερο ενα στην οικογενεια,θελει να ειναι το πιο αγαπημενο και το πιο ευνοημενο παιδι των γονιων του. Καθε πρωτοτοκο παιδι εχει μια αισθηση ανωτεροτητας σε σχεση με τα αλλα αδελφια του,αλλωστε προηγειται σε ολα τα επιπεδα,ειναι πιο μεγαλοσωμο,εχει περισσοτερες προσλαμβανουσες παραστασεις κατα συνεπεια διαχειριζεται καλυτερα τις καταστασεις και το περιβαλλον μεσα στο οποιο ζει. Τα μικροτερα αδελφια,εχουν ως προτυπο το πρωτοτοκο παιδι της οικογενειας και προσπαθουν να το μοιασουν με καθε τροπο. Λενε για παραδειγμα:"θελω αν γινω σαν τον αδελφο μου-σαν την αδελφη μου". Σε αυτο ακριβως το σημειο γεννιεται ο ανταγωνισμος.Μεχρι τωρα εχουμε επισημανει 2 ελλατωματα,την συγκριση και τον ανταγωνισμο. Τομους ολοκληρους θα μπορουσε να γραψει καποιος προκειμενου να διηγηθει ιστοριες αλληλοσπαραγμου αδελφων. Τα ελλατωματα αυτα εαν δεν διορθωθουν προκειται να γινουν η μεγγενη που θα σκοτωσει ψυχολογικα τον ανθρωπο κατα την ενηλικη ζωη του. Το προβλημα ομως ειναι οτι οι περισσοτεροι γονεις θεωρουν προνομιο το παιδι τους να ειναι ανταγωνιστικο,ομως ο ανταγωνισμος προκαλειται απο την συγκριση,αρα το παιδι μαθαινει απο τα γενοφασκια του να συγκρινει τον εαυτο του με τους αλλους και κατα συνεπεια να τους ανταγωνιζεται. Ομως τι σημαινει επι της ουσιας να ειναι καποιος ανταγωνιστικος ? Σημαινει οτι βλεπει δεξια και αριστερα ανθρωπους που τους θεωρει σπουδαιοτερους,καλυτερους και κατα συνεπεια θελει να τους ξεπερασει. Αυτο συνεπαγεται οτι ο ανταγωνιστικος ανθρωπος θεωρει τον εαυτο του πολιτη βητα κατηγοριας που περιστοιχιζεται απο πολιτες αλφα κατηγοριας
Αρα λοιπον οταν καποιος γονεας θελει το παιδι του να ειναι ανταγωνιστικο,στην ουσια θεωρει προνομιο το παιδι του να αισθανεται πολιτης βητα κατηγοριας και να αγωνιζεται μια ζωη να ξεπερασει τους αλλους ! Αλλα μηπως και ο ιδιος θεωρει τον εαυτο του πολιτη βητα κατηγοριας και κατα συνεπεια θεωρει και το παιδι του ? (το μηλο κατω απο την μηλια θα πεσει) !. Η διαδικασια της συγκρισης που προκαλει τον ανταγωνισμο ειναι η αιτια της διαφθορας του ενηλικα.Τα αισθηματα κατωτεροτητας ειναι τοσο διασπαστικα και διαλυτικα που εξοντωνουν τον ανθρωπο ! Ειναι αφορητος ο πονος που προερχεται απο τα αισθηματα κατωτεροτητας ! Στην προσπαθεια του να λυτρωθει ο ανθρωπος απο τον πονο που τον βασανιζει βαζει σε εφαρμογη καθε ειδους πρακτικη που οριζουμε ως "διαφθορα".
Το συμπερασμα που εξαγεται ειναι οτι η διαφθορα φυτρωνει στις ριζες μιας σαπισμενης αυτοπεποιθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: