Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Κάθε Αύγουστο


Του Γ. Η. Ορφανού
Πηγή: aixmi-news.gr
Κάθε Αύγουστο, θυμάμαι τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Κάθε μέρα, ζω και κάτι από όσα συναπαρτίζουν την «πολιτισμένη βαρβαρότητα» της εποχής μας.
Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα δεν είναι ο ίδιος με του 20ου. Δεν έχει μείνει στάσιμος, σίγουρα. Σε πολλά σημεία της ζωής τους, σημαντικός ανά τη γη αριθμός ανθρώπων έχει προκόψει υλικά και πνευματικά.
Σήμερα, όμως, η ανθρωπότητα, παρά την εξέλιξη και την πρόοδο, κιντυνεύει από τριών ειδών πολέμους. Πρώτα, τον παραδοσιακό με τα όπλα, αφού, όπως όλοι ξέρουμε, διάφορα μέρη του πλανήτη μας μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις με σκοπό άλλοτε την αντίσταση στους κρατούντες ή την κατάληψη της εξουσίας και άλλες φορές τη διατήρηση σε αυτήν. Δεύτερον, τους οικονομικούς πολέμους, που λαμβάνουν τη μορφή της οικονομικής διείσδυσης των πιο δυνατών στους ασθενέστερους, με οφθαλμοφανέστατα αποτελέσματα την εξάρτηση των τελευταίων σε αυτούς ή τη διαιώνιση των ταξικών ανισοτήτων στα πλαίσια της ίδιας κοινωνίας με όσα αυτή επιφέρει. Και τρίτον, την εξάπλωση των ανθρωποκτονιών και της εγκληματικότητας παγκοσμίως.
Το 2010 – σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) – διαπράχθηκαν 468.000 ανθρωποκτονίες παγκοσμίως με «πρωταθλητές» την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το 36% των ανθρωποκτονιών έγιναν στην Αφρική, το 31% στην Αμερική, το 27% στην Ασία, το 5% στην Ευρώπη και το 1% στην Ωκεανία.
Όπως διαβάζουμε σε μιαν Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, το 2008 ο καπνός σκοτώνει 5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και το αλκοόλ περίπου 2.5 εκατομμύρια, ενώ τα ναρκωτικά σκοτώνουν παγκοσμίως περίπου 200000 άτομα το χρόνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αρχές του 2012, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή ένας στους 20 ανθρώπους ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι χρήστης, σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Προς τα τέλη του 2012 (07/10), στις ηλεκτρονικές της σελίδες η εφημερίδα «Αυγή» αναδημοσίευσε τα ακόλουθα στοιχεία για την Ευρώπη: Ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της, ζει σήμερα με λιγότερο από το 60% του μέσου όρου ατομικού εισοδήματος για τη χώρα του, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Συνολικά 115 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή το 23% των πολιτών, βιώνουν συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το 19% των παιδιών στην Ε.Ε. ζουν στη φτώχεια ή απειλούνται απ' αυτή. Το 17% των Ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις κάποιας μορφής λόγω έλλειψης εισοδήματος.
Οι πολεμικές συγκρούσεις με τα όπλα είναι πασίδηλες και ίσως να έπαυαν εάν οι εμπλεκόμενοι λαοί σε αυτούς, γνωρίζοντας τις ολέθριες για άτομα και κοινωνίες συνέπειες των πολέμων και παύοντας να είναι υποχείρια συμφεροντολόγων και καιροσκόπων πολιτικών και στρατιωτικών ταγών, κατάφερναν να τα βρουν και να συνθηκολογήσουν.
Εάν οι άνθρωποι αφήσουν έξω από την καρδιά τους κάθε εγωισμό, την φιλοχρηματία, την αρχομανία και κάθε αρρωστημένο πάθος αλλά φωλιάσουν μέσα τους την αγάπη, την αλήθεια, την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και το Θεό, όλα τα υλικά και πνευματικά αγαθά και εφόδια θα μοιράζονταν σε όλους εξίσου, δεν θα υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί, δεν θα υπήρχαν αρρώστιες και απαιδευσιά να πλήττουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και να τα καθιστούν έρμαια των πιο «εύρωστων». Ο νέος δε θα γύρευε «παράδεισο» στα ναρκωτικά και το αλκοόλ για να αντικρούσει την «άδικη κοινωνία»…
Τότε μονάχα θα μιλάμε για αληθινή προκοπή των ανθρώπων και των κοινωνιών τους. Εσείς τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: