Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

45 δις ευρώ εξοικονομεί η Γερμανία λόγω ...κρίσης

www.sofokleous10.gr

Δισεκατομμύρια ευρώ έχει εξοικονομήσει η Γερμανία κατά την έκδοση των κρατικών ομολόγων της τα τελευταία χρόνια λόγω χαμηλών επιτοκίων, καθώς προβάλλει ως ελκυστική εναλλακτική λύση για τους επενδυτές. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία με συντονιστή τον οικονομολόγο Μάρκους Μιλ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου διαπιστώνουν ότι, ενώ στην περίοδο 2000-2008 η μέση απόδοση για τα γερμανικά ομόλογα ήταν 3,42% για το διετές και 4,27% για το δεκαετές, από το 2009 μέχρι σήμερα η απόδοση αυτή μειώνεται σε 1,11% για τα έντοκα γραμμάτια διετίας και 2,91% για τα δεκαετή ομόλογα. Από αυτή τη μείωση η Γερμανία εξοικονομεί συνολικά 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αρνητικά επιτόκια αρχίζουν να προσελκύουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Μόλις χθες το γερμανικό κράτος εξέδωσε ομόλογο τριακονταετίας με επιτόκιο 2,62%. Ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ζητηθεί μέχρι σήμερα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η απαίτηση των ιδιωτών ομολογιούχων για αντίστοιχους τίτλους ήταν 2,82%. Προ ημερών μάλιστα σε άλλη έκδοση εντόκων γραμματίων οι ομολογιούχοι είχαν συμφωνήσει ακόμη και σε αρνητικά επιτόκια. Με άλλα λόγια, ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν τη Γερμανία για να δεχθεί να δανειστεί τα χρήματά τους, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine.

Αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και οι επενδυτές αναζητούν σίγουρο καταφύγιο για τα χρήματά τους. Λόγω της υψηλής ζήτησης η Γερμανία θα εκδώσει τον Απρίλιο νέο ομόλογο τριακονταετούς διάρκειας, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές μακράς πνοής, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αντίστοιχα ομόλογα εξέδωσε την Τρίτη και η Ολλανδία, ενώ η Αυστρία εξέπληξε τους επίδοξους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογα πεντηκονταετίας, τα οποία είχαν επίσης υψηλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: