Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Πόσο ασφαλής είναι ο βελονισμός τελικά;

Πηγή: zougla.gr

Οι μολύνσεις, η ηπατίτιδα Β και C και πιθανόν ακόμη και ο ιός του AIDS, HIV, μπορούν να μεταδοθούν μέσω του βελονισμού με τη χρήση μολυσμένης βελόνας, απορροφητικού βαμβακιού και καυτών επιθεμάτων, προειδοποίησαν σήμερα ειδικοί. Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, μικροβιολόγοι του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μολύνσεων που συνδέονται με το βελονισμό παγκοσμίως είναι η κορυφή του παγόβουνου και απηύθυναν έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ελέγχου.

Ο βελονισμός είναι μία από τις πιο διαδεδομένες εναλλακτικές μορφές ιατρικής και βασίζεται στη θεωρία ότι, εισάγοντας και καθοδηγώντας λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος του ασθενούς, ο βελονιστής συμβάλλει στην τόνωση της ροής του σώματος της ενέργειας ζωής, που είναι γνωστή ως Qi. Οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαία Κίνα και είναι μία πρακτική ευρέως διαδεδομένη στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου.

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των εντερικών διαταραχών και της αρθρίτιδας, παρ'ότι οι τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις είναι αντιφατικές. Ο Γου και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος, καθώς οι βελόνες εισέρχονται σε βάθος πολλών εκατοστών κάτω από το δέρμα και προειδοποιούν για την εμφάνιση ενός νέου συνδρόμου για τον 21ο αιώνα, που ονομάζεται «μυκοβακτηριδιακή νόσος από βελονισμό».

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από αυτές τις βακτηριδιακές μολύνσεις με την κατάλληλη θεραπεία, ένα ποσοστό 5 με 10% των καταγεγραμμένων μολύνσεων καταλήγουν σε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων καταστροφή των συνδέσμων, πολυοργανική κατάρρευση, νόσος που προκαλεί νέκρωση του δέρματος και παράλυση.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε επιδημίες ηπατίτιδας B που συνδέονται με τον βελονισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιδημίες προήλθαν από επιμολυσμένους ασθενείς και ο ιός μεταδόθηκε μέσω βρώμικων βελονών, παρ'ότι σε μία περίπτωση, ο βελονιστής ήταν η πηγή της μόλυνσης, ανέφεραν οι επιστήμονες. Στο άρθρο τους αναφέρεται ακόμη και η πιθανότητα μετάδοσης ηπατίτιδας C και HIV μέσω του βελονισμού. «Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός συνδέεται με τη μόλυνση με τον ιό HIV, υπάρχουν αναφορές για ασθενείς επιμολυσμένους με τον ιό που δεν κινδύνευαν να μολυνθούν από τον ιό, παρά μόνο λόγω βελονισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: