Η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα διαλέξεων του Εφετείου Αθηνών.
Στην συνέλευση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υποδομών Μιλτ. Παπαϊωάννου και Μάκης Βορίδης, αντίστοιχα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιαν. Ιωαννίδης, η τέως πρόεδρος της Βουλής 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Από την πλευρά των κομμάτων χαιρετισμό απηύθυναν οι Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), Θεοδ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιαν. Καούνης (Δημοκρατική Αριστερά) και Κ. Ζώρας (Δημοκρατική Συμμαχία).
Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Νικ. Βαλεγράκης, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε:
«Θεωρώ τιμητική αλλά και χρήσιμη την πρόσκλησή σας, να παραστώ στη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι χρήσιμη, γιατί ο διάλογος μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της χώρας και του λαού μας με συνέπεια την αναζήτηση και θεσμοθέτηση των καλύτερων λύσεων, για την αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος στο χώρο της Δικαιοσύνης, που είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της και που καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών με τη λέξη αρνησιδικία στο πραγματικό της αλλά και στο σημειολογικό της περιεχόμενο .
Το διάλογο αυτό, τον θεωρώ αναγκαίο και επιβαλλόμενο γιατί το Ελληνικό Δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει οργανώσει τις τρείς λειτουργίες του Πολιτεύματος ως συνεργαζόμενες, στο πλαίσιο φυσικά των διακριτών τους ρόλων».
Αναφερόμενος ο υπουργός Δικαιοσύνης στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, τόνισε:
«Η Δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται, με ευθύνη πολλών, όπως είναι η πολυνομία, η κακονομία αλλά και τους εφαρμοστές του δικαίου. Συνολικά το δικαιικό μας σύστημα νοσεί βαρύτατα. Τριάντα δύο καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους τελευταίους έξι μήνες, τα λέει όλα. Και αυτό γιατί;
Έχουμε επιβαρύνει την απονομή της Δικαιοσύνης με άχρηστη γραφειοκρατία και τύπους. Η δικονομία μας είναι αναχρονιστική. Η ψηφιοποίηση, η εισαγωγή δηλαδή της πληροφορικής στο χώρο της δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Η επιθεώρηση στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται. Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά.»
Ο κ. Παπαϊωάννου εξήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει στην δημοσιότητα πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κάνει παρεμβάσεις σε όλους του τομείς του δικαίου και σε όλων των βαθμών τα δικαστήρια.
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε τους δικαστές και εισαγγελείς, ότι μέσα στο Δεκέμβριο, «στο Πρωτοδικείο Αθηνών η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα είναι γεγονός και ρεαλιστικός είναι ο στόχος μας οι συγκεκριμένες δράσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Στο ίδιο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το μεγάλο έργο της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών για όλα τα δικαστήρια της χώρας».
Ως προς τα οικονομικά των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι γνωρίζει και αναγνωρίζει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους»Τα έχω διαχρονικά υπερασπιστεί δημόσια» είπε και προσέθεσε: « Τα αναδρομικά θα καταβληθούν, όχι όμως τώρα. Μετά από μία περίοδο δύο ετών. Αυτή τη στιγμή, η πατρίδα δεν το μπορεί, και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι αυτή τη ρύθμιση την έχετε αποδεχτεί συνολικά. Σας γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της ασφάλισης των νέων δικαστών από το ΙΚΑ σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. Θυμίζω ότι το σχετικό αίτημά σας, το είχα υποστηρίξει από την θητεία μου ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Απαιτείται η ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα γίνει πολύ σύντομα με πλήρη και αγαστή συνεργασία μαζί σας με τις συλλογικές σας εκφράσεις».
Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστές να εργαστούν περισσότερο. Ειδικότερα, ως προς αυτό τόνισε: «Σε περιόδους κρίσης η Δικαιοσύνη και οι έλληνες δικαστές ανταποκρίνονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο αίτημα του λαού μας για ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος όπως είναι αυτές που αφορούν στελέχη του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος ή αυτές που συνδέονται με «το εθνικό μας έγκλημα» που είναι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Για το λόγο αυτό έχετε χρέος να εργαστείτε περισσότερο με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει για να ανατραπεί το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στο λαό μας για του όποιους «υψηλά ιστάμενος». Η χώρα για να πάει μπροστά πρέπει να κλείσει με τις μεγάλες δικαστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Όχι με ταφόπλακα, αλλά με αντικειμενικό δικαστικό έλεγχο, με δίκαιη δίκη αλλά και σύντομα».
Αθανασίου
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Δικαιοσύνη ασθενεί, καθώς εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής της, λόγω κυρίως της έλλειψης σύγχρονων υποδομών, ενώ οι τροποποιήσεις των Κωδίκων (Ποινικού, Αστικού, κ.λπ.) μόνο επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρετούν.
Ακόμη, ο Αθανασίου ανέφερε ότι οι Κυβερνήσεις παρανομούν και παραβιάζουν το Σύνταγμα αφού δεν συμμορφώνονται με τις δικαστές αποφάσεις για την καταβολή των μισθολογικών διαφορών των δικαστών της τετραετίας 2002 -2006 και με υπουργικές αποφάσεις παρατείνουν συνέχεια τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών τους. Μάλιστα σημείωσε ότι οι δικαστές με τα νέα οικονομικά μέτρα υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (38 %) στις αποδοχές τους από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Επίσης, ο Αθανασίου απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς ανέφερε ότι πρέπει να προβαίνουν στην σύσταση προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών με φειδώ, γιατί «θα έλθει εποχή, αν δεν ήλθε, που οι υπουργοί δεν θα υπογράφουν συμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο» και ανέφερε ως παράδειγμα την εταιρεία Simens που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σταθμοί του Μετρό, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Πικραμμένος
Αίσθηση όμως προκάλεσε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος τόνισε ότι δεν νοούνται οι μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ των τριών εξουσιών και ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη, ο Πικραμμένος πρότεινε να αυτονομηθεί οικονομικά η Δικαιοσύνη καθώς έχει τους αναγκαίους πόρους που μπορούν να καλύψουν τις αποδοχές των δικαστών και τις άλλες αναγκαίες δαπάνες (μετατροπή των ποινών σε χρηματικές, παράβολα, κ.λπ.).
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣτΕ με αφορμή τις στάσεις εργασίας των δικαστών που είχαν γίνει πρόσφατα (κατέβαιναν από την έδρα στις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ.) τόνισε ότι όντως πρέπει να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα και τους νόμους και διερωτήθηκε «μήπως όμως πρέπει το κράτος πρώτα να δώσει το παράδειγμα».
Και προσέθεσε ο Πικραμμένος, ότι δεν μπορεί για παράδειγμα το δικαστήριο να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τα ΧΥΤΑ στην Αττική και μετά η εκτελεστική εξουσία να ανέχεται καταστάσεις σαν αυτές που συνέβησαν στην Κερατέα.
Το κράτος δεν επιτελεί το χρέος του για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, έχοντας προσωπική εμπειρία από τις καταστροφές που έχουν δημιουργηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, ενώ αναφέρθηκε στην κακή λειτουργία του κράτους και της διοίκησης γενικότερα, των οποίων τις ελλείψεις, σημείωσε, δεν μπορεί να υποκαθιστά ο δικαστής.
«Η Δικαιοσύνη καλείται να επιτελέσει ένα ρόλο που δεν της ανήκει», προσέθεσε ενώ στη συνέχεια απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, τόνισε: «Να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα μας».
Ασημακοπούλου
Συγκινησιακό τόνο όμως είχε και ο χαιρετισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας: «Η Δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η προσφορά μας δεν μπορεί να αμειφθεί μόνο με υλικούς όρους. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο».
Λυμπερόπουλος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Χρήστος Λυμπερόπουλος προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και το ειδικό μισθολόγιο δεν θα εισπράττουν χρήματα από μετατροπές ποινών, λέγοντας ότι δεν είμαστε εφοριακοί υπάλληλοι «δεν μπορεί να φεύγουμε από τα δικαστήρια με είκοσι και τριάντα χιλιάδες ευρώ για να κατά καταθέσουμε δύο τρεις μέρες μετά στο δημόσιο ταμείο. Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών».
Επίσης, οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν θα μετέχουν σε συνεδριάσεις πέρας της 3ης μεσημβρινής, ενώ από εδώ και στο εξής οι επιδόσεις θα γίνονται από δύο δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιούν τα δικά τους μεταφορικά μέσα, αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Λυμπερόπουλος υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν φάει μέχρι και ξύλο κατά την επίδοση δικογράφων.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου