Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Χιλιάδες Ινδοί γίνονται πειραματόζωα για τις βιομηχανίες φαρμάκων

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική μια μεγάλη έρευνα της εφημερίδας Independent

Αθήνα
Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Independent», η εισβολή πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ινδία έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι, υπό το βάρος της ανάγκης, γίνονται πειραματόζωα σε δόκιμες νέων φάρμακων, χωρίς τη συναίνεση τους.

Το ρεπορτάζ καταγγέλλει πως μεταξύ 2007-2010 πέθαναν λόγω των πειραμάτων αυτών τουλάχιστον 1.730 ινδοί πολίτες, προαναγγέλλοντας την άφιξη μιας νέας μορφής «αποικιοκρατίας», με ιατρικές και φαρμακευτικές αποχρώσεις και προεκτάσεις. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 150.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας απασχολούνται σε 1.600 κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται απο ινδικές παραγκουπόλεις και χρησιμοποιούνται χωρίς πρώτα να έχουν υπογράψει κάποιο συμφωνητικό συναίνεσής τους σε αυτές τις δοκιμές.

Οι νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έγιναν πριν λίγο καιρό, όταν το ιατρικό Ινστιτούτο στο Νέο Δελχί κατηγορήθηκε πως έχει μετατρέψει μεγάλο αριθμό παιδιών σε πειραματόζωα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια κατά τη διάρκεια κλινικών εξετάσεων για να δοκιμαστούν νέα φάρμακα και θεραπείες, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 49 παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν μικρότερα του ενός έτους...

Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, που χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Ινδίας και το Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας του ινδικού δημοσίου, πραγματοποιεί εξετάσεις για παιδιά που έχουν σπάνιες ομάδες αίματος ή αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία συνδέονται με τις συνθήκες της γέννησής τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε «κλινικές εξετάσεις» με πειραματικά φάρμακα υποβλήθηκαν 4.142 παιδιά, από τα οποία τα 2.278 δεν είχαν συμπληρώσει το πρώτο έτος της γέννησής τους.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι με τη δράση του το ίδρυμα θέλει να εστιάσει την προσοχή της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα ιατρικά προβλήματα, με απώτερο στόχο να διαμορφωθεί μια κυβερνητική πολιτική, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση των 49 αυτών παιδιών, «ο θάνατός τους ήταν κάτι αναμενόμενο».
Η ινδική φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε όγκο παγκοσμίως, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην παροχή φθηνών φαρμάκων για τους Ινδούς και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Από το 2005 η νομοθεσία για την δοκιμή φαρμάκων σε ανθρώπους - πειραματόζωα έχει γίνει πιο χαλαρή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καταγγελίες για εγκληματική και αυθαίρετη πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών στον βωμό του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: