Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ: ΕΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φύκι μπλε-πράσινο (φυτοπλαγκτόν) με σχήμα σπιράλ (εξ ου και το όνομά της) το οποίο ζει σε γλυκά νερά, και συγκεκριμένα στις λίμνες της Αφρικής και της Αμερικής, και το οποίο εμφανίστηκε στην γη πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπήρξε από τις πρώτες μορφές φυτικής ζωής με δυνατότητα ανάπτυξης της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης η οποία, με την παραγωγή και αποδέσμευση οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα, βοήθησε στην εξέλιξη της ανώτερης μορφής ζωής.

Η σπιρουλίνα μετατρέπει την ανόργανη ύλη με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας σε μια πληθώρα βιοδιαθέσιμων θρεπτικών ουσιών (οργανική ύλη) και είναι το φυσικό προϊόν, γνωστό σήμερα, το οποίο μας εφοδιάζει με τέτοιες ουσίες όχι μόνο σε μεγάλο αριθμό αλλά και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Αυτό το φύκι χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους ιθαγενείς αυτών των περιοχών, και συγκεκριμένα στο Μεξικό από τους Ατζέκους που το θεωρούσαν άγια τροφή και με αυτό διατρέφονταν πριν από τις μάχες.
Ακόμα και σήμερα είναι βασική διατροφή των αφρικανικών πληθυσμών που ζουν στην περιοχή Rift Valley, βορειοανατολικά της Αντις Αμπέμπα της Αιθιοπίας,
ο θρύλος δε, θέλει τον αφρικανό νεάντερνταλ να τρέφεται με σπιρουλίνα ,ελλείψει κυνηγιού, ενώ ήταν έτοιμος να εξαφανισθεί.
Η σπιρουλίνα των λιμνών και τα όστρακα της θάλασσας (πρωτεΐνη και πολύτιμο λίπος) έσωσαν τον αφρικανό νεάντερνταλ και ήταν πλέον ζήτημα μερικών χιλιετιών για να εμφανισθεί :
Ο Homo Sapiens , στον οποίο βλέπουμε σαφή ανάπτυξη του εμπρόσθιου εγκεφαλικού λοβού, δείγμα της αλματώδους προόδου που επέτυχε εξ αιτίας των πρωτεϊνών των φυκών της σπιρουλινας και του λίπους, όπως είπαμε ,των οστράκων.
Ας μη ξεχνάμε, ο εγκέφαλός μας είναι κατά 70-80% λίπος!
Αποθηκεύεται με μια διαδικασία στιγμιαίας αφυδάτωσης, έτσι ώστε να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Διατίθεται στο εμπόριο σε χάπια, ταμπλέτες και σκόνη.
Παλαιότερα η σπιρουλίνα προστατευόταν από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, με την λήξη της όμως έγινε διαθέσιμη και με κόστος αποδεκτό, και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στην ζωική διατροφή, και συγκεκριμένα στην ιχθυοκαλλιέργεια, την ορνιθοτροφία και στην εκτροφή εξωτικών πουλιών και ιδιαίτερα παπαγάλων.
Σύνθεση και ιδιότητες
Η σπιρουλίνα περιέχει πάνω από 100 θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και της πλήρους σειράς των βιταμινών και των μεταλλικών αλάτων.
Οι θρεπτικές ουσίες είναι εύπεπτες και αφομοιώνονται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, διότι οι πολυσακχαρίτες οι οποίοι είναι από τα κύρια συστατικά των τοιχωμάτων του κυττάρου διαλύονται αυτομάτως με την επαφή με την υγρασία και τα πεπτικά ένζυμα.
Η σπιρουλίνα είναι το μοναδικό φυτικό διατροφικό στοιχείο το οποίο περιέχει την πλήρη σειρά των πρωτεϊνών:
περιέχει και τα οκτώ βασικά αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες- τα οποία ο οργανισμός δε μπορεί να παράγει αυτόνομα και τα δέκα μη ουσιαστικά αμινοξέα.
Συγκεκριμένα περιέχει:
Πρωτεΐνες: Στην μεγαλύτερη συγκέντρωση από οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν. Περιέχει 55% έως 70% φυτικές πρωτεΐνες -χωρίς λίπος και χοληστερόλη, τα οποία υπάρχουν στις ζωικές πρωτεΐνες ? και οι οποίες είναι κατά 95% εύπεπτες σε σύγκριση με τις ζωικές που είναι μόνο 18-20%.
Βιταμίνες: Η σπιρουλίνα περιέχει μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών: Α, Β1, Β2, Β6, Β12, D, E, H, και K.
Είναι επίσης η μεγαλύτερη φυσική πηγή βητα-καροτίνης (προβιταμίνης Α), βιταμίνης Ε και Β12.
Μεταλλικά άλατα: Περιέχει σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο τα οποία έχουν ήδη υποστεί την διαδικασία της πέψης από το ίδιο το φύκι και επομένως είναι άμεσα έτοιμα προς αφομοίωση.
GLA (Γάμμα λινολενικό οξύ): είναι ένα ουσιαστικό και σπάνιο λιπαρό οξύ της σειράς Ωμέγα-6.
Θεωρείται ένα από τα κλειδιά της υγείας γιατί έχει άμεση επιρροή σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την διέγερση της ορμονικής ισορροπίας, την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.


ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΑ


Η σπιρουλίνα είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χλωροφύλλη (χρωστική πράσινη), καροτίνη (χρωστική πορτοκαλί), φυτοκυανίνη (χρωστική μπλε σπάνια η οποία περιέχεται μόνο στα μπλε-πράσινα φύκια) και ξανθοφύλλη (χρωστική κίτρινη).
Αυτές οι χρωστικές εκτός του ότι έχουν ιδιότητες αποτοξινωτικές, είναι και μια πλουσιότατη πηγή ενζύμων τα οποία ευνοούν τον μεταβολισμό και την καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος.
Η σπιρουλίνα περιέχει:
Βητακαροτίνη (προβιταμίνη Α) 25 φορές περισσότερη από τα καρότα.
Ασβέστιο 5 φορές περισσότερο από το πλήρες γάλα
Οργανικό σίδηρο 58 φορές περισσότερο από το σπανάκι και 28 από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Πρωτεΐνες 2 φορές περισσότερο από τη σόγια, 3 φορές περισσότερο από το ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινα κρέατα και 9 φορές περισσότερο από το ρύζι.
Βιταμίνη Β12 4 φορές περισσότερο από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Βιταμίνη Ε 3 φορές περισσότερο από τους σπόρους σιταριού.
1Kg. σπιρουλίνας αποδίδει διατροφικό επίπεδο μεγαλύτερο από 1000Kg ανάμεικτα χορταρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: