Της Μαρίας Γκέκα
Νιώθετε κούραση και αδυναμία; Δεν αντέχετε το θόρυβο και αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε; Πότε κοιμάστε βαθιά και πότε καταπονείστε από αϋπνίες;
Μήπως πάλι αισθάνεστε το δέρμα σας άτονο και χαλαρό και τα μαλλιά σας αδύναμα; Τότε καταφύγετε σε τροφές πλούσιες σε πυρίτιο. Το πυρίτιο χαρίζει δύναμη, νιάτα και τονώνει τα νεύρα και τον εγκέφαλο.
Πυρίτιο, στοιχείο απολύτως βασικό για τη βιολογική ανάπτυξη και για τη διατήρηση της υγείας των οστών, του συνδετικού ιστού του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πυρίτιο όμως θέλει κίνηση. Χωρίς κάποια σωματική δραστηριότητα και άσκηση δεν απορροφάται ούτε αφομοιώνεται από τον οργανισμό.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πυρίτιο είναι απολύτως απαραίτητο στην παραγωγή της αναπνοής, δηλαδή στην παραγωγή του οξυγόνου που χρειαζόμαστε σε κάθε δευτερόλεπτο για να είμαστε στη ζωή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πυρίτιο υπήρξε το βασικό στοιχείο που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας. Υπό τη μορφή της ενώσεως του οξειδίου του πυριτίου, το πυρίτιο ανήκει στην οικογένεια των πυριτικών ορυκτών. Όλα τα πυριτικά είναι ορυκτά που αποτελούνται από στοιχεία ενώσεων πυριτίου και οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής οι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει και ταξινομήσει περισσότερα από χίλια είδη πυριτικών ορυκτών στη γη. Αυτό σημαίνει ότι στον πλανήτη μας η παρουσία του πυριτίου είναι κυρίαρχη. Πράγματι το 87% του φλοιού και περίπου το 26% του χερσαίου μανδύα αποτελείται από πυριτικά άλατα. Κατά συνέπεια, το πυρίτιο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο διαδεδομένων στοιχείων στη γη, μετά το οξυγόνο.
Επίδραση στον οργανισμό
Το πυρίτιο διεγείρει τον μεταβολισμό του ασβεστίου, προάγει το σχηματισμό κολλαγόνου και ενισχύει τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς. Προλαμβάνει τη γήρανση των κυττάρων και βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης, εξουδετερώνει επίσης την εγκεφαλική ατονία, την απώλεια συγκέντρωσης και μνήμη. Το πυρίτιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το κρυολόγημα. Ενισχύει τη δραστηριότητα των λεμφαδένων και των πνευμόνων και μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η έλλειψη πυριτίου προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη των οστών, ατροφία πολλών οργάνων, πρόωρη γήρανση του δέρματος, νυχιών και μαλλιών και απώλεια της ελαστικότητας των ιστών.Στοιχείο νεότητας και ομορφιάς
Το πυρίτιο έχει τον πρώτο λόγο και στην ομορφιά μας, αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά της γήρανσης. Αυτό το καταφέρνει διατηρώντας το κολλαγόνο (βασικό δομικό στοιχείο των κυττάρων μας), του οποίου αποτελεί σημαντικό συστατικό, σε υψηλά επίπεδα. Καθώς τα χρόνια περνούν, το κολλαγόνο φθείρεται και χάνει τη φυσιολογική ελαστικότητά του, οδηγώντας σε χαλάρωση της επιδερμίδας, εξασθενημένα μαλλιά και εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη πυριτίου όμως αποτρέπει τα παραπάνω συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, την ανάπτυξη πυκνών και λαμπερών μαλλιών και τη διατήρηση δυνατών νυχιών. Επίσης, το πυρίτιο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.Με την πάροδο του χρόνου το πυρίτιο μειώνεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους παράγοντες γήρανσης, αφού συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας και τελικά σε οστεοπόρωση. Επίσης, εκτός από τα εύθραυστα οστά, η μείωσή του επιφέρει εξασθένηση των ούλων και των δοντιών μας αλλά και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό και η ανάγκη επαρκούς πρόσληψης πυριτίου ξεκινάει από την παιδική ηλικία και αυξάνεται με την είσοδο στην τρίτη ηλικία.
Τονώνει την ψυχή και το πνεύμα
Το πυρίτιο προωθεί την εσωτερική ευεξία και ανακουφίζει το αίσθημα της ανασφάλειας, και της κόπωσης. Κάνει το άτομο πιο σταθερό και ανοιχτό σε νέες εμπειρίες, ενώ το βοηθά να εναρμονιστεί με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Μια σύγχρονη διατροφή με βάση το λευκό ψωμί, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται χωρίς φλούδα , είναι φτωχή σε πυρίτιο. Η συνολική ποσότητα πυριτίου μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Η απορρόφηση του πυριτίου είναι μεγαλύτερη με την παρουσία ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου και βόριου. Στην κρυσταλλοθεραπεία χρησιμοποιείται σε άμεση επαφή με το σώμα, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.Πυρίτιο στο τραπέζι
Το πυρίτιο είναι ένα συστατικό που υπάρχει στο έδαφος και κατά συνέπεια σε αρκετά από τα τρόφιμα που παράγονται από αυτό, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά κ.λπ. Καλές πηγές πυριτίου είναι οι σπόροι δημητριακών, όπως η βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι κ.λπ., τα φρούτα και τα γογγύλια. Όμως η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδά του έως και 98%, ενώ συχνά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.Εάν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε τα επίπεδα πυριτίου στο σώμα σας, ξεχάστε τα λίπη, το άμυλο και τα σάκχαρα. Προτιμήστε τη βρώμη και το χυλό βρώμης. Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο είναι τα φασόλια, τα αγγούρια (με τη φλούδα), τα παντζάρια, οι πιπεριές, οι πατάτες, ο αρακάς, το alfalfa (τριφύλλι), το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού καθώς και η μπύρα.
Θυμηθείτε να καταναλώνετε τις τροφές αυτές ωμές, ώστε να επωφελείστε άμεσα από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου