Η απάτη του: Συγχαρητήρια, κερδίσατε στο διαγωνισμό της εταιρείας μας.Όλο και περισσότερα είναι, τον τελευταίο καιρό, τα μηνύματα που απευθύνονται σε όποιον μιλάει… ελληνικά και υπόσχονται χρήματα από μεγάλες εταιρείες ή χιλιάδες ευρώ μέσω κληρονομιών από χώρες της Αφρικής.
«Σε περίοδο κρίσης ίσως βγάλουμε χρήματα» αναφέρει ο τίτλος του μηνύματος που λάμβαναν για καιρό στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο αρκετοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσπάθεια που οργάνωσαν κάποιοι, για να εξαπατήσουν όσον το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να βγάλουν χρήματα υποκλέπτοντας στοιχεία από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το κόλπο φυσικά δεν είναι καινούριο. Είχαν προηγηθεί κληρονομιές και λοτταρίες από χώρες της Αφρικής. Στο τελευταίο μήνυμα, το «project» είναι πιο καλοστημένο καθώς εμπλέκονται ονόματα μεγάλων εταιρειών: Microsoft, Pepsi, AOL και General Electric, μία Γερμανίδα δικηγόρος που υποτίθεται ότι έστειλε το αρχικό email, αλλά και σχόλια προηγούμενων συμμετεχόντων στην έρευνα που αμείβει με χιλιάδες ευρώ όσους συμμετάσχουν.
Στο συγκεκριμένο μήνυμα ζητείται από τους παραλήπτες να το προωθήσουν σε άλλους και ανάλογα με τον αριθμό των νέων παραληπτών θα διαμορφωθεί και η αμοιβή τους (245 ευρώ το… κεφάλι) από την εταιρεία που υποτίθεται πως έχει ξεκινήσει την έρευνα.
Μάλιστα, στο μήνυμα που αφορά στην έρευνα της Microsoft, αναφέρονται και ποσά που έχουν λάβει οι προηγούμενοι «νικητές». Ποσά όπως 24.800 ευρώ, 4.523,23 ευρώ, 6.440 ευρώ είναι κάποια από τα έπαθλα που έλαβαν ήδη κάποιοι, ενώ υπάρχει και κάποιος αρκετά ικανός -σύμφωνα με τη λογική του μηνύματος- που έλαβε δύο επιταγές αξίας 85.521,25 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετα, υπάρχει και ο… άτυχος που έλαβε μόλις 733 ευρώ καθώς το έστειλε μόνο σε δύο άτομα. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που καταλαβαίνουν την κατάληξη που θα έχει η προσπάθειά τους, αλλά αναφέρουν στο μήνυμα «πως χρειάζονται απελπισμένα το χρήμα και δεν ρισκάρουν να μη το στείλουν σε όποιον φίλο και γνωστό μιλάει ελληνικά» και πως απλά δεν θέλουν να σπάσουν την… αλυσίδα.
Η εταιρεία Microsoft -της οποίας γίνεται χρήση του ονόματος στο ηλεκτρονικό μήνυμα- από την πλευρά της, δεν έχει προβεί σε κάποια καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και απλά διευκρινίζει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα πλαστά μηνύματα και καλεί τους παραλήπτες να τα αγνοήσουν.
Αντίθετα, το «μπελά» της βρήκε η κ. Μ.Μ. που προώθησε το μήνυμα σε μερικούς φίλους της για να σχολιάσει την κατάσταση και δέχεται πλέον συνεχή τηλεφωνήματα από πολίτες που ψάχνουν να βρουν γιατί δεν… λειτουργεί η αλυσίδα και δεν έχουν πάρει και αυτοί χρήματα.
Όπως μας εξήγησε η κ. Μ.Μ. κάποιοι χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της αυτόματης ηλεκτρονικής της υπογραφής στο email και έγραψαν ένα κείμενο πριν από αυτά, σύμφωνα με το οποίο η ίδια έχει κερδίσει ήδη 6.440 ευρώ –χωρίς φυσικά να ισχύει κάτι τέτοιο.
Αύξηση του φαινομένου λόγω… κρίσης
Το φαινόμενο του phising παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο καιρό και λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες που τελικά πέφτουν θύματα είναι λιγότεροι αφού πλέον είναι περισσότερο ενημερωμένοι σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τους κινδύνους του Διαδικτύου.
Παράλληλα, επαναλαμβάνουν πως σε απόλυτα οικονομικά νούμερα το phising ανήκει στις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας απάτες.
Το πιο εύκολο και όχι το σίγουρο
Την ανάγκη του κόσμου για εύκολο χρήμα και γρήγορο κέρδος, ειδικά στην εποχή της κρίσης που διανύουμε, υπογραμμίζει ο ψυχολόγος κ. Ιωάννης Βελίκης αναλύοντας την άποψή του για τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε τέτοιου είδους phishing emails.
Όπως αναφέρει, ορισμένοι άνθρωποι παρασύρονται εύκολα από διαφημιστικά μηνύματα καθώς δεν έχουν αναπτύξει τον «εσωτερικό έλεγχο» (internal locus of control) και πιστεύουν πως άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η τύχη, οι διαγωνισμοί ή τα άστρα, μπορούν να καθορίζουν τις ζωές τους. «Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται ψυχολογικά ασθενή και θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια» συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου