Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ο ρόλος της Κομισιόν στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο ρόλος της Κομισιόν στην ιδιωτικοποίηση του νερού

  tvxs.gr/node/134444

Το «Monitor» της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ερευνά τον ρόλο της Κομισιόν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.


Η εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Monitor» έκανε πρόσφατα μια έρευνα για τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης.


Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400% και συνεχίζουν με αύξηση 6% κάθε χρόνο. «Δεν μπορούμε πια να πιούμε νερό, όπως πίναμε στο παρελθόν, δεν είναι καλό» λένε οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν από την αρχή αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση.

Το 8λεπτο βίντεο στη συνέχεια πηγαίνει στο κέντρο του προβλήματος στις Βρυξέλλες. Εκεί ερευνά σε βάθος την κατάσταση και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις.

Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου.

«Το γκρουπ δεν το επέλεξα εγώ» δηλώνει ο Barnier. «Αν με ρωτάτε αν θα έπρεπε να είναι αυτό το γκρουπ πιο ισορροπημένο, απαντάω ναι» λέει όταν ο δημοσιογράφος του διαβάζει τη λίστα των συμμετεχόντων...

«Νερό ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων; Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν. Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς» καταλήγει το ρεπορτάζ.

www.savegreekwater.org

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η σχέση του Συκωτιού, των Τοξινών του και της Ψυχικής σας διάθεσης

  • euro2day.gr
Το ήπαρ, τό ογκωδέστερον αλλά και σπουδαιότατον αυτό όργανον, παραλαμβάνει τις θεραπευτικές ουσίες πού φέρνει τό αίμα άπό τό έντερον, τις επεξεργάζεται, τις διαχωρίζει, τις μετασχηματίζει καί τότε, καταλλήλους πλέον, τις μεταφέρει τό αίμα στά διάφορα όργανα του σώματος.
Επίσης όμως τό ήπαρ κατορθώνει καί εξουδετερώνει, ή μέ τήν καταστροφή των ή μέ τήν άπομάκρυνσί των μέ τήν χολή* διάφορα δηλητήρια πού ήμποροΰσαν νά εύρεθοΰν στίς τροφές ώς λ.χ. μόλυβδον, αρσενικόν, υδράργυρον, στρυχνίνην καί ετσι τό αίμα πριν διαχυθή στο σώμα έχει καθαριστή.

Μέ τήν χολήν πού παράγεται στο ήπαρ σέ ποσότητα περίπου 800 γραμ. ήμερησίως διασπώνται εις τό δωδεκαδάκτυλον τά λίπη.
(Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνεται την ημέρα για να μπορέσετε να παράγετε την αναγκαία ποσότητα…)

Ένα υγιές ήπαρ έχει μεγάλη σημασίαν γιά τήν καλή σωματική καί πνευματική υγεία.
Στη χολολιθίασι, μέσα στη χοληδόχο κΰστιν όπου μαζώνεται καί αποθηκεύεται ή χολή, (που βγαίνει από το συκώτι όχιι από τη χολή, εκεί απλώς αποθηκεύεται) καθώς και στά χοληφόρα αγγεία, ύστερα από μία φλεγμονή, γίνεται καθίζησι των χολοχρωστικών ουσιών καί αλάτων τής χολής, ιδία χοληστερίνης, και σχηματίζονται λίθοι.

Στην λειτουργία του ήπατος επιδρά πολύ και κατά περίεργον τρόπον ή ψυχική διάθεσις.
Ή παραγωγή τής χολής αυξάνει πολύ κατά την θλίψιν, μετρίως κατά την εύχαρίστησιν και σταματά κατά την οργήν.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με την οργή δεν μπορείτε να χωνέψετε τα φαγητά αφού δεν βγαίνει χολή, με αποτέλεσμα οι τροφές να μένουν αχώνευτες, να σαπίζουν και να δημιουργούν μικρόβια, ακόμα, δεν βγαίνουν οι διάφορες τοξίνες που αποβάλλονταν με την χολή.
Εξ αυτού και όταν είμαστε στεναχωρημένοι μας ανοίγει η όρεξη, σωστή δε και η λαϊκή ρήση μου έπρηξες το συκώτι…

Έρευνα: Οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι κλείνουν το διακόπτη της συμπάθειας


Ψυχρός, απρόσιτος, στυγνός, άκαρδος. Το κλασικό "προφίλ" των ψυχοπαθών δολοφόνων και εν γένει εγκληματιών. Και όχι μόνον στο σινεμά. Ήταν ευρέως αποδεκτή επιστημονική πεποίθηση ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες δεν μπορούν να νιώσουν καμία συμπάθεια γι' αυτό προχωρούν σε τόσο βίαια εγκλήματα. Και μάλιστα μετά δεν έχουν τύψεις. Ενώ, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά, έχουν το υψηλότερο ποσοστό υποτροπής στο έγκλημα αφότου αφεθούν ελεύθεροι από τις φυλακές.

Όμως μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, αποδεικνύει ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν ένα διακόπτη, τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν κατά βούληση κι έτσι μπορούν να νιώθουν ή να μη νιώθουν συμπάθεια για τον άλλο και συνεπώς για τα θύματα τους.
Οι μελετητές έβαλαν ψυχοπαθείς εγκληματίες που είναι φυλακισμένοι να βλέπουν βίντεο ανθρώπων που χτυπούν και τραυματίζουν άλλους. Οι ερευνώμενοι δεν έδειξαν να ταράσσονται από τις εικόνες ούτε να νιώθουν κάποια συμπάθεια για το θύμα.
Όταν όμως οι επιστήμονες τους ζήτησαν να φανταστούν πώς μπορεί να ένιωθε αυτός που βίωνε τον πόνο, η περιοχή του εγκεφάλου που εδράζεται το αίσθημα του πόνου και της συμπάθειας ενεργοποιήθηκε (όπως έδειξε το εγκεφαλογράφημα).
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν την ικανότητα να νιώθουν συμπάθεια. Απλά – εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ανθρώπους- μπορούν να τη νιώθουν ή να μην τη νιώθουν κατά βούληση.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ανεκτίμητης αξίας. Ενώ ενισχύονται οι ελπίδες ότι θα μπορεί να υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν στο να συμπάσχουν με τους άλλους και άρα να αποτραπούν από τις εγκληματικές ενέργειες.
Η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή προσωπικότητας. Οι ψυχοπαθείς είναι συνήθως αφύσικα γοητευτικές προσωπικότητες, παθολογικοί ψεύτες ενώ έχουν ελάχιστη ικανότητα να νιώσουν τύψεις.
Οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στους κατοπτρικούς νευρώνες. Τους νευρώνες εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε αλλά και να μιμούμαστε τη διάθεση και τις πράξεις των άλλων. Οι κατοπτρικοί νευρώνες παίζουν καταλυτικό στην ανάπτυξη της κοινωνικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Και όμως οι τραπεζίτες δεν έχουν αλλάξει μυαλά

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το πόσο λίγο έχει αλλάξει η Wall Street από το 2008, κοιτάξτε το πρωτοσέλιδο της New York Times για το πώς τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley επωφελήθηκαν ​​από την επιβράδυνση της προσφοράς διαφόρων μετάλλων όπως το αλουμίνιο, οδηγώντας τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. Ήταν μια πραγματικά έξυπνη κερδοσκοπική κίνηση, με τη συμμετοχή εξελιγμένων πολύπλοκων παγκόσμιων κανονισμών, που μεταφράστηκε σε πολλά χρήματα για τις τράπεζες, και υψηλότερες τιμές για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι πολλά από τα καλύτερα μυαλά στην Wall Street εξακολουθούν να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους εφευρίσκοντας νέους και πιο έξυπνους τρόπους για να χειραγωγήσουν τη δομή του συστήματος, και όχι πώς να βοηθήσουν στους τροχούς της πραγματικής οικονομίας. Αρκεί να δει κανείς τα κέρδη-ρεκόρ που δημοσιεύτηκαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου την περασμένη εβδομάδα. Οι έξι μεγαλύτερες σημείωσαν σχεδόν 20% αύξηση κερδών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρημάτων δεν προήλθε από τον δανεισμό, αλλά από τη διαπραγμάτευση. Ενώ τα χρήματα για τις μικρές και νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι μειωμένα, τα κέρδη των συναλλαγών έχουν ανέβει.
Προφανώς, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματική οικονομία, ο λόγος για τον οποίο μαίνεται η μάχη σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο. Μια νέα πρόταση από κοινού από την Federal Deposit Insurance Corporation, το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve, και το Γραφείο του Νομισματικού Ελεγκτή θα απαιτήσει από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να διατηρούν πλέον το διπλάσιο του ποσού του αποθεματικού κεφαλαίου από ότι αυτή τη στιγμή. Αυτό οδήγησε στα συνήθη παράπονα από την πλευρά των τραπεζιτών που τόνισαν ότι το νέο πλαίσιο θα καταστήσει το δανεισμό πιο δύσκολο.
Πέρα από το γεγονός ότι ο δανεισμός σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει αυξηθεί, αξίζει να θυμηθούμε ότι ακόμη και πριν τους νέους κανόνες, πολλές τράπεζες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούσαν να δανείζουν, επειδή η φερεγγυότητα των περισσότερων πελάτων είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα», λέει η Susan Ochs, πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών και ανώτερος συνεργάτης στο Aspen Institute που έχει κάνει έρευνα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τραπεζικό τομέα. «Τα επιχειρήματα των τραπεζών έχουν ένα ορισμένο επίπεδο ανειλικρίνειας.»
Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα αν ο κανονισμός μπορεί από μόνος του να αλλάξει τη νοοτροπία των τραπεζών.
Πέντε χρόνια μετά από την κρίση, με ένα νέο τραπεζικό νόμο στις ΗΠΑ που απαιτεί μεγαλύτερες κεφαλαιακές τοποθετήσεις, και ακόμη και μια προτεινόμενη επιστροφή στην εποχής του διαχωρισμού μεταξύ επενδυτικών εμπορικών τραπεζών (μέτρο στο οποίο, φυσικά, οι τράπεζες αντιστέκονται με νύχια και με δόντια), υπάρχει ακόμα μια κουλτούρα χρηματοδότησης που δεν έχει αλλάξει καθόλου.
Όπως η Ochs επεσήμανε πρόσφατα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αλλαγή, όταν η κουλτούρα των τραπεζών εξακολουθεί να υποστηρίζει κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρακτικές..
Σύμφωνα με μια ανάλυση, ένας βασικός λόγο που οι τράπεζες έχουν χάσει την ουσία της πραγματικήοικονομίας είναι διότι έχουν μετακινηθεί από τις ρίζες τους δηλαδή τη σχέση με τον πελάτη και επικεντρώνονται σε υψηλής ταχύτητας χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Σε αυτόν τον κόσμο, οι μαθηματικοί που κατασκευάζουν τα κερδοσκοπικά μοντέλα συναλλαγών για τις τράπεζες είναι εντελώς αποκομμένοι από τους πελάτες. Και τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχονται από συναλλαγές σε βάρος των πελατών.
Το θέμα έγινε πασιφανές σε μια νέα έρευνα για την ηθική της οικονομικής βιομηχανίας που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την δικηγορική εταιρεία Labaton Sucharow. Σύμφωνα με την έρευνα σε 250 ερωτηθέντες από τον χρηματοδοτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων traders, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, επενδυτικών τραπεζιτών και διαχειριστών hedge funds, η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι διαδεδομένη.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν οι εργαζόμενοι στη δική τους εταιρεία είχαν εμπλακεί σε παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών, ή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα των δικών τους πελατών. Είκοσι-τρία τοις εκατό ανέφεραν ότι είχαν παρατηρήσει ή είχαν από πρώτο χέρι γνώση των αδικιών στο χώρο εργασίας. Και το 29% πίστευε ότι οι επαγγελματίες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα πρέπει πραγματικά να συμμετάσχουν σε παράνομες ή ανήθικες συμπεριφορές για να είναι επιτυχείς. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι τα αφεντικά τους θα κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιες συμπεριφορές, εφ 'όσον φέρουν κέρδη στην επιχείρηση. Είναι να απορεί κανείς, ότι το 24% παραδέχθηκε ότι θα συμμετείχε στην εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, αν δεν το μάθαινε κανείς; Και το πρόβλημα αυτό μάλλον δε θα λυθεί σύντομα, αφού οι νεότεροι επαγγελματίες της Wall Street είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να γνωρίζουν, να αποδέχονται και να συμμετάσχουν σε παράνομες ή ανήθικες συμπεριφορές από ότι ανώτερα επιτελικά στελέχη.
Έτσι, πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα; Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε σε βασικές τραπεζικές έννοιες, όπως η 'πελατειακή σχέση' ή πρέπει να προσφύγουμε σε δραστικά μέτρα όπως τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, μαζικά καλύτερη χρηματοδότηση για ρυθμιστικές αρχές και εισαγγελείς, ή σε οποιοδήποτε άλλο μίγμα απίθανων νομοθετικών σχεδίων για να αλλάξουμε την κατάσταση στη Wall Street και αλλού;  «Οι μεγάλες τράπεζες απλά δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένο δανεισμό, ακόμη και αν αυτό θα τονώσει την οικονομία», λέει ο Ochs. «Αποτελεί απλά μια πολύ χαμηλή περιοχή κέρδους γι 'αυτούς» Πράγματι, η ίδια και πολλοί άλλοι στον κλάδο πιστεύουν ότι θα έρθουν εντελώς νέα μοντέλα δανείων και θα κυριαρχήσουν στην αγορά – ας παρατηρήσει κανείς την αύξηση της ανάπτυξης των πιστωτικών ενώσεων, το crowd financing. Στο μέλλον, μπορείτε να λαμβάνουμε μικρά δάνεια για την επιχείρησή μας από την Apple ή την Google και όχι από μια συμβατική τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για αλλαγή στον τρόπο σκέψης των τραπεζιτών μέσα από μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αμοίβονται. Μια σειρά από μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche, για παράδειγμα, έχουν επεκτείνει τις περιόδους μπόνους σε πέντε έτη αντί για ένα μόνο έτος για να δοθούν κίνητρα για μακροπρόθεσμη σκέψη. Άλλοι εξετάζουν μίγμα μέτρων μεταβλητότητας των συναλλαγών σε τύπους επιδομάτων, έτσι ώστε όσοι αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους - ακόμα και αν μερικές φορές τα καταφέρνουν - θα πρέπει να πληρώνονυ ένα τίμημα. «Τα χρήματα δεν θα πρέπει να έρχονται με οποιοδήποτε τρόπο», λέει ο Ochs, που θα ήθελε ένα αντίστοιχο του όρκου του Ιπποκράτη για τον κλάδο των επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε εποικοδομητική κερδοφορία και όχι βιασμούς και λεηλασίες του συστήματος.»

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γιατί οι τράπεζες της ΕΕ συνεχίζουν να αποτελούν συστημική απειλή

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να συρρικνωθούν δραματικά ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ήπειρος μπορεί να αντέξει άλλη μια οικονομική κρίση, σύμφωνα με νέα ανάλυση από την Royal Bank of Scotland.
Το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης πρέπει να αποποιηθούν τουλάχιστον € 2.7 τρις σε στοιχεία ενεργητικού μέχρι το 2016 ώστε οι ισολογισμοί τους να είναι «βιώσιμοι», απεφάνθηκαν οι οικονομολόγοι της RBS σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία του τομέα ανέρχονται σε περίπου € 33 τρις σήμερα, ή σχεδόν τρεισήμισι φορές το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
«Αν έχετε μια τραπεζική κρίση και οι τράπεζες είναι τρεις φορές το μέγεθος της πραγματικής οικονομίας τους, τότε οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να τιε υποστηρίξουν,» δήλωσε ο Alberto Gallo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας πιστώσεων στη RBS.
«Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο. . . στην Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία οι τομείς των τραπεζών είναι περίπου διπλάσιοι από το μέγεθος της οικονομίας, ενώ στις ΗΠΑ είναι περίπου το ίδιο μέγεθος  με την οικονομία.»
Από τα μέσα του 2012 οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν μειώσει τους ισολογισμούς τους κατά € 2.4 τρισ σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Ωστόσο, πρέπει «τουλάχιστον € 2.7 τρις να κοπούν ακόμα,» σύμφωνα με την RBS - μια μείωση που θα έφερνε τον συνδυασμό των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε περίπου τρεις φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
«Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να υπάρχει μια περίοδος συρρίκνωσης», δήλωσε ο Vinod Vasan, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Deutsche Bank. «Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μικρότερες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - αλλά αν μπορούν να το διαχειριστούν αυτό μπορούν επίσης να είναι πιο κερδοφόρες.»
Αλλά η ευρωπαϊκή απομόχλευση των τραπεζών, όπως μέσα από την πώληση βιβλίων δανείου, επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
«Είναι ριψοκίνδυνη κατάσταση – αν η απομόχλευση  ξεπεράσει τα όριοα, πολύ γρήγορα μπορεί να φέρει σε νέα πιστωτική κρίση. Αλλά αν δεν γίνει καθόλου, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε με ένα σύστημα το οποίο είναι προβληματικό σε μακροπρόθεσμη βάση », είπε ο κ. Gallo. «Σήμερα, η απομόχλευση συμβαίνει άνισα στην Ευρώπη: πάρα πολύ γρήγορα στην περιφέρεια, πολύ αργά στον πυρήνα - δημιουργώντας αυτό που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi αποκαλεί δημοσιονομικό κατακερματισμό.»
Η απομόχλευση των τραπεζών έχει οδηγήσει στα χαμηλότερα επίπεδα την έκδοση ομολόγων από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πτώση κατά την τελευταία δεκαετία.
Η πτώση αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους ότι οι πιστωτές θα εμπλακούν βίαια, αν μια τράπεζα καταρρεύσει, μετά την αναμόρφωση των τρόπων με τους οποίους οι τράπεζες της Ευρώπης μπορεί να σωθούν σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής.
Ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή φθηνής χρηματοδότησης που λαμβάνουν στο πλαίσιο της κρίσης προς την ΕΚΤ (για καταπολέμηση της μακροχρόνιας έλλειψης χρηματοδότησης), οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ισπανία, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση, οι κριτικοί προτείνουν οι τράπεζες να είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην απομόχλευση παρά στην αύξηση του ποσού που δανείζουν, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την επανεκκίνηση μιας οικονομικής ανάκαμψης.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα τρομερά οφέλη των κατοικιδίων στην υγεία μας: Ρίχνουν πίεση και χοληστερίνη, μειώνουν στρες και κατάθλιψη

  • Πηγή: imerisia.gr
Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί επί του ζητήματος είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες: γνωρίζατε ότι τα κατοικίδια έχουν πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας; Όσοι συμβιώνουν με ένα τετράποδο πλάσμα ενδεχομένως να το έχουν ήδη αντιληφθεί...
Πολλοί όμως εξακολουθούν να θεωρούν αυτή τη συμβίωση αιτία μυρίων κακών, ευθυνών, νεύρων. Δικαίως, θα πουν κάποιοι. Αδίκως, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυριότερη αιτία λόγω της οποίας το κατοικίδιό μας έχει μετατραπεί σε κινούμενο πρόβλημα και τετράποδο «εωσφόρο» που έχει βαλθεί να μας ξαποστείλει στην κόλαση, είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες, η ολιγωρία μας και η ανευθυνότητά μας.
Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση και αρκετά πολύπλοκο που δεν είναι της παρούσης...
Διαβάστε στις γραμμές που ακολουθούν μερικές μονάχα από τις ευεργετικές επιπτώσεις της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο πάνω στην υγεία μας, όπως τις συνέταξε ο Γιάννης Δεβετζόγλου σε σχετικό δημοσίευμά του στην εφημερίδα Τα Νέα:
1 Μειώνουν το στρες
Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη και ένα ψάρι στο ενυδρείο να κολυμπά, για να αισθανθεί κάποιος λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνει.
2 Ρυθμίζουν την πίεση
Ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίζει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Σε μελέτη που έγινε σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, οι ιδιοκτήτες τους είχαν χαμηλότερη πίεση και μικρότερο καρδιακό ρυθμό, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν κατοικίδιο. Σε έτερη μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά με υπέρταση που είχαν ζώα που τα φρόντιζαν είχαν χαμηλότερη πίεση, ειδικότερα όταν τα χάιδευαν.
3 Κατεβάζουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι μειωμένα σε ιδιοκτήτες σκύλων. Σε μελέτη που έγινε η παρατήρηση αυτή ίσχυε για όλες τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι τους βοηθά ο τρόπος ζωής του σκύλου, δηλαδή η βόλτα του έχει οφέλη και για το αφεντικό (φυσικά) και η προσοχή στη διατροφή του κάνει το αφεντικό να σκέπτεται περισσότερο και τον εαυτό του.
4 Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία
«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, η πιθανότητες επιβίωσή τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Συμπερασματικά οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν από καρδιολογικό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.
5 Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη
Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ «συνταγογραφούν» σκύλους σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Δηλαδή προτείνουν ως σημαντικό μέρος μιας θεραπείας. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και εάν αυτοί τα χτυπούν, δεν τα βγάζουν βόλτα, ή γενικότερα τα βασανίζουν. Επίσης, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν τους κάνεις, δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ.
6 «Φτιάχνουν» το σώμα
Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερα υπέρβαρα. Βγάζοντας τον σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, θέτεις και τον εαυτό σου στην υποχρεωτική ημερήσια κίνηση που θέτουν οι ειδικοί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν 30 λεπτά την ημέρα.
7 Βοηθούν τον εγκέφαλο
Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους, το βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης δηλαδή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, κι αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο, ειδικά για όσους απασχολούνται πολύ με τη δουλειά τους και οι καθημερινές συζητήσεις τους είναι διεκπαιρεωτικές.
8 Κατά των αλλεργιών στα παιδιά
Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν και αναπτυχθούν σε σπίτι όπου υπάρχει σκυλί ή γάτα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.