Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο «σκοτεινός» ρόλος του Μάθιου Μπράιζα στην υπόθεση των αγωγών

Τελευταία ανανέωση: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 10:01
Ο εμπνευστής του «ενεργειακού πραξικοπήματος» που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή απειλεί και πάλι…
Ο «σκοτεινός» ρόλος του Μάθιου Μπράιζα στην υπόθεση των αγωγών
Ως την «επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εμφάνιση του πρώην αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, στο διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013» που ολοκληρώθηκε εχθές το μεσημέρι.
Αν και ο κ. Μπράιζα επέστρεψε με νέα ιδιότητα, αυτή του διευθυντή του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών, δεν απεκδύθηκε του ρόλου του ως «πλασιέ» των αμερικανικών αλλά και των τουρκικών συμφερόντων.
Κάτι που έγινε εμφανές στην ομιλία του, όσο και αν τα μηνύματα-έμμεσες απειλές που μετέφερε ήταν κομψά διατυπωμένα. Διπλωμάτης γαρ.
Τι είπε λοιπόν ο κ. Μπράιζα; Καταρχήν, αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά «χέρια», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της ρόλο στη Ευρώπη και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο θα πρέπει όποιος αποκτήσει τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να είναι προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοιχτής αγοράς και όχι στη λογική της μονοπωλιακής αγοράς», «φωτογραφίζοντας» τη Gazprom.
Δεύτερον, υποστήριξε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Ελλάδας, δικαιολογώντας την πρόταση του ως οικονομικά πιο συμφέρουσα σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα.
Τρίτον, «ακύρωσε» ουσιαστικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού TAP, λέγοντας ότι κατά την εκτίμησή του η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν (ήταν πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα) θα επιλέξει τελικά τον αγωγό Nabucco για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερες χώρες.
Εν ολίγοις, ο κ. Μπράιζα, αφενός ως εκφραστής των αμερικανικών συμφερόντων «προειδοποίησε» την κυβέρνηση να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, και αφετέρου, ως υποστηρικτής των Τούρκων (σημειωτέον ότι κατέχει θέση συμβούλου σε διάφορες τουρκικές εταιρείες) προτάσσει την Τουρκία για το ρόλο του διαμετακομιστικού κόμβου μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ, κάτι που εάν τελικά πραγματοποιηθεί θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα ελληνικά συμφέροντα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πρώην διπλωμάτης με την ομιλία του κατέστησε προφανές ότι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και κατ΄ επέκταση εκφράζει θέλουν διακαώς να μείνει η Ελλάδα 100% έξω από το παιχνίδι των αγωγών!
«Πόθος» που εκφράστηκε με λυσσαλέο τρόπο και το 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή «όρθωσε» ανάστημα και συμφώνησε με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού South Stream.
 Η εν λόγω συμφωνία θα ήταν το εφαλτήριο για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης. Ωστόσο, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά αποτέλεσε την αρχή… του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία πλήρωσε πολύ ακριβά την «ανυπακοή» στους Αμερικάνους.
Μάλιστα, εντελώς τυχαία, την περίοδο εκείνη, αρμόδιος για τα ενεργειακά ζητήματα από την πλευρά των ΗΠΑ, ήταν ο βοηθός ΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος εξαρχής δεν έβλεπε με καλό μάτι το «φλερτ» μεταξύ Καραμανλή και Πούτιν. Όταν δε ανακοινώθηκε η  συμφωνία,  το ποτήρι  ξεχείλισε για τον Αμερικανό αξιωματούχο. Νιώθοντας έκθετος στα μάτια των προϊσταμένων του, απέστειλε ένα οργισμένο τηλεγράφημα  στον τότε Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρο Μάλια. «Πρόκειται για μια ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μια προειδοποίηση;» σημείωνε με έντονο ύφος ο Μπράιζα, σε ένα από τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks.
Τα όσα ακολούθησαν  -στα οποία σημειωτέον ο Μπράιζα κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο- πέρασαν πια στην Ιστορία. Οι νέες θρασύτατες αξιώσεις όμως που ήγειρε -για λογαριασμό των αφεντικών του φυσικά- ο Μπράιζα δεν είναι αργά για να απορριφθούν. Αρκεί η κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα το πόσο σοβαρό ζήτημα είναι η υπόθεση των αγωγών και να ορθώσει το  ανάστημά της απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τον ενεργειακό πλούτο αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας…

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΙΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ: Α) ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ



του Γιάννη Βελίκη

Μετά το τέλος του Μεσαίωνα, την ανάδυση της σκέψης του Διαφωτισμού, την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και τη Βιομηχανική Επανάσταση, η επιρροή της θρησκείας στον καθορισμό των ηθικών και αξιακών συστημάτων μειώθηκε σημαντικά.
Τη θέση της άρχισαν να παίρνουν καινούργια συστήματα σκέψης, ηθικής και κοινωνικο – πολιτικής ορθής συμπεριφοράς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν μιμήθηκαν τη θρησκεία ως προς τη ρητορική της «τελικής σωτηρίας» των ανθρώπων και «την εξασφάλιση της θέσης στον παράδεισο», με τον «παράδεισο», ωστόσο, να τοποθετείται σε ανθρώπινους τόπους και χρόνους: στη γη και κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων! Αρκεί φυσικά οι άνθρωποι να ακολουθούσαν πιστά τα νέα αυτά συστήματα πίστης…
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδεολογικο – πολιτισμικών αξιακών συστημάτων που μιμήθηκαν τη θρησκεία, να είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, όπως τουλάχιστον ξεκίνησε ως τρόπος διαχείρισης και επανεπένδυσης των επιχειρηματικών κερδών από τη ανερχόμενη βιομηχανική παραγωγή της μετα – μεσαιωνικής Ευρώπης και της νέο – ανακαλυφθείσας Αμερικής. Το εξαιρετικό έργο του Μαξ Βέμπερ, του πατέρα της κοινωνιολογίας, «Το Πνεύμα του Καπιταλισμού» το αποδεικνύει ξεκάθαρα. Οι πρώτοι καπιταλιστές προσπαθούσαν να είναι έντιμοι, να προκόβουν στο επάγγελμα τους, να αυξάνουν σταθερά τα κεφάλαια τους, να αποφεύγουν τις σπατάλες και την επίδειξη του πλούτου τους και να συμπεριφέρονται σαν ασκητές.
Το «πνεύμα του καπιταλισμού» εκπορευόταν από τις προτεσταντικές ηθικές επιταγές του Λούθηρου και του Κάλβιν και αυτό μπορεί να φανεί σε πολλά σημεία:
Α) Η «σωτηρία» δεν εξαρτάται από τους ιερείς.
Κατά τη Λουθηρανική και αργότερα Καλβινική διδασκαλία, η σωτηρία δεν μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να προέλθει από την εκκλησία και τα ιερά μυστήρια. Όλοι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αμαρτωλοί, ωστόσο καταργείται η όλη πρότερη ρητορική της Καθολικής Εκκλησίας με την Ιερά Εξέταση, τα συγχωροχάρτια και τη εξομολόγηση προκειμένου να συγχωρεθεί για τα αμαρτήματα της ζωής του ο πιστός.
Ο Θεός στην προτεσταντική ηθική είναι παντοδύναμος και υπερβατικός και έχει σχέδιο για τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τη ζωή που κάνει. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν το σχέδιο του Θεού γι’ αυτόν είναι να τον σώσει ή όχι. Μόνο οι επίλεκτοι θα σωθούν, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει αν στο τέλος θα ανήκει στους επίλεκτους, ή στους καταδικασμένους. Η μόνη δυνατότητα που έχουν οι πιστοί είναι «να κάνουν καλές πράξεις όχι για την αγορά της σωτηρίας, αλλά για την απαλλαγή από το φόβο της θείας καταδίκης».
Ο κόσμος πλάστηκε για την εξύμνηση του Δημιουργού και ο άνθρωπος πρέπει να δημιουργήσει το βασίλειο του Θεού στη γη. Για να έχει τη χάρη του Θεού ο Προτεστάντης, θα έπρεπε να ασχολείται με εγκόσμιες δραστηριότητες που δοξάζουν το Θεό, αντί να παρακολουθεί τις Εκκλησιαστικές λατρευτικές εκδηλώσεις, τα κηρύγματα των ιερέων ή να απομονώνεται από την κοινωνία σε κάποιο μοναστήρι. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μιας πρωτόγνωρης ασκητικής στάσης ζωής, που όμοια της δεν είχε ξαναεμφανιστεί στην ανθρωπότητα, και μάλιστα στη συμπεριφορά των εύπορων επιχειρηματιών.
Β) Η «ορθή» συμπεριφορά
Ο Καλβινισμός δίδασκε ως «ύψιστο αγαθό» τον υψηλό βαθμό αυτοπειθαρχίας, δηλαδή ο πιστός θα έπρεπε να δουλεύει σκληρά, αλλά να είναι και λιτοδίαιτος, ώστε το κέρδος που περισσεύει να το επενδύει και πάλι στην εργασία του. Το επάγγελμα του έτσι, μεταμορφώνεται σε μια κοινωνική προσφορά αγάπης, αφού προσφέρει εργασία και πρόοδο σε όλο το κοινωνικό σύνολο, σε αντιδιαστολή με την παραδοσιοκρατία, που οι πλούσιοι αριστοκράτες, γαιοκτήμονες και αστοί ξοδεύουν τα κέρδη τους σε απολαύσεις, επίδειξη και ακολασίες! Ιδιοκτησία σπατάλη και απόλαυση είναι συνώνυμα της μαλθακότητας και της αμαρτίας, ενώ η εγκράτεια ορίζεται ως ορθή και θεοσεβούμενη συμπεριφορά.
Γ) Ο «παράδεισος» επί της γης.
Οι Λουθηρανικές, αλλά κυρίως οι Καλβινιστικές ηθικές αξίες οδήγησες γρήγορα στο κίνημα του «πουριτανισμού». Σύμφωνα με τις πουριτανικές αξίες, η ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο με τη χαρά της αυτοσυγκράτησης και την επίθεση σε οτιδήποτε μπορεί να είναι «σιχαμερή, διαβολική, και ζωώδης απόλαυση». Ο κόπος της εργασίας είναι «τιμημένος», και η εντατική εργασία θεωρείται ως «θεϊκή κλήση και αυτοσκοπός». Ο πιστός πουριτανός παίρνει χαρά και ηθική και κοινωνική αναγνώριση ως ασκητής με μετριοφροσύνη και επιφυλακτικότητα που εκπληρώνει πρωτίστως το επαγγελματικό του καθήκον. Η ασκητική αυτή συμπεριφορά σήμαινε έναν ορθολογικό προγραμματισμό ολόκληρης της ζωής του ατόμου σύμφωνα με τη θέληση του Θεού. Η θρησκευτική ζωή των αγίων, δεν βιωνόταν πια έξω από τον κόσμο σε μοναστικές κοινότητες, αλλά μέσα στον κόσμο και τους θεσμούς του. Αυτή η ορθολογικοποίηση της συμπεριφοράς μέσα σε τούτο τον κόσμο, αλλά για χάρη του άλλου κόσμου, ήταν η συνέπεια της αντίληψης του ασκητικού προτεσταντισμού για το επάγγελμα. Η συνεχόμενη επιχειρηματική δράση εκπληρώνει θεϊκές επιταγές ενώ η άρνηση της εξισώνεται με την άρνηση προς το Θεό. Ο δε πλούτος που παράγεται δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στη σωτηρία της ψυχής, αφού δεν θα χρησιμοποιηθεί για χαλάρωση και απόλαυση, αλλά αντίθετα ως μέσον για την κατάκτηση όλο και μεγαλύτερων κερδών, και επομένως όλο και περισσότερης Θείας χάρης!
Δ) Η εκλεκτική συγγένεια Προτεσταντισμού και Καπιταλισμού.
Η όλη Προτεσταντική ηθική, έγινε αφορμή για τον Μαξ Βέμπερ, να αναπτυχθεί σε πρωτόγνωρα έντονο ρυθμό η συσσώρευση βιομηχανικών κεφαλαίων και η επανεπένδυση τους και πάλι στην παραγωγή. Ο νέος τύπος επιχειρηματία – ασκητή επέτρεψε την ραγδαία αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, και ταυτόχρονα την οργάνωση των μετα - μεσαιωνικών ευρωπαϊκών και νέο – δημιουργηθέντων αμερικανικών πολιτειών σε ορθολογικώς διοικούμενα κοινωνικο – νομικο - πολιτικά συστήματα.
Στα κοινωνικά αυτά συστήματα, η κοινωνική δράση καθίσταται μετρήσιμη, προβλέψιμη και ελέγξιμη. Με αρχικό σκοπό τη σωτηρία της ψυχής τους, οι νέοι καπιταλιστές δημιούργησαν ένα νέο τύπο ανθρώπου, μια πρωτόγνωρη οργάνωση καταμερισμού της εργασίας, ένα νέο «επί της γης» παράδεισο, και μια οικονομικο – κοινωνικο – πολιτική οργάνωση (τον καπιταλισμό), που γρήγορα αυτονομήθηκε από τις προτεσταντικές επιταγές, και επηρέασε και επηρεάζει την εξέλιξη του πλανήτη ως και σήμερα. 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ζητείται τσίπα (κόκκινη)

Πηγή: www.protagon.gr

Φωτογραφία: Α. Κατσής @fosphotos.com Φωτογραφία: Α. Κατσής @fosphotos.com
Η είδηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (ημέρα απεργίας) δεν έγινε ευρέως γνωστή. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν «μεγάλη» είδηση. Και προκαλεί θλίψη. Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):
«Κύριοι, Σας καταγγέλλουμε ότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», που εκδίδεται από την εταιρεία «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ», που εδρεύει στη Νέα Ιωνία, Λεωφόρος Ηρακλείου αρ. 145 και εκπροσωπείται νομίμως, είναι απλήρωτοι από τον μήνα Αύγουστο, και συνεπώς τους οφείλονται οι αποδοχές των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2012και Ιανουαρίου 2013 πλέον.
Επειδή η συμπεριφορά της καταγγελλόμενης εταιρείας αντιβαίνει τις κατά νόμο και κατά τη σύμβαση υποχρεώσεις της, σας ζητούμε να προχωρήσετε στις νόμιμες ενέργειες».

Και άλλα πολιτικά κόμματα έχουν παρόμοια ζητήματα με εργαζομένους τους. Ένα φεγγάρι η ΝΔ δεν τους πλήρωνε, έκτοτε φαίνεται ότι το ρύθμισαν. Το ΠΑΣΟΚ μόλις προχτές ανακοίνωσε ότι θα τους εξοφλήσει, αλλά από εδώ και πέρα θα δουλεύουν εκ περιτροπής (βλέπετε, μετά το 2009 «λεφτά υπήρχαν» και μπούκωσαν το κόμμα με υπαλλήλους και μάλιστα αρκετούς υψηλά αμειβόμενους). Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί τις πληρωμές στην «Αυγή» και έχουν γίνει απεργίες στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Στο Κόκκινο».
Αυτό, όμως, που συμβαίνει στον «Ριζοσπάστη» έχει μια ιδιαιτερότητα. Το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, που καταγγέλλει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, συμπεριφέρεται ως στυγνός εργοδότης. Έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους του από τον περασμένο Αύγουστο(πλήρωσε μόνο το δώρο Χριστουγέννων, για να αποφύγουν οι υπεύθυνοι το Αυτόφωρο).
Εντάξει, έχει οικονομικές δυσκολίες, πραγματικές. Το κατανοούμε, ενώ οι του Περισσού δεν δείχνουν καμιά κατανόηση για τις ανάλογες άλλων εργοδοτών. Όμως, η συμπεριφορά του προς τους απλήρωτους είναι αισχρή. Δεν τους άφησε να κάνουν γενική συνέλευση στα γραφεία τους. Τους εκβίαζε να μην κάνουν καταγγελία. Και όταν ορισμένοι το αποτόλμησαν(στο σωματείο τους την έκαναν, όχι στον …ταξικό εχθρό), δημοσίευσε τα ονόματά τους, έτσι για να ξεχωρίσει τα «μιάσματα» από τους άλλους, τους «νομιμόφρονες»(στο κόμμα, όχι στους «αστικούς» νόμους). Είδα μερικούς από αυτούς τους συναδέλφους στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση(τρόπος του λέγειν). Ήταν σε κακά οικονομικά χάλια. Όχι μόνο δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα, αλλά υποψιάζονται ότι αναζητούν τρόπους να τους απολύσουν χωρίς αποζημίωση.
Κι ένας που έχει περάσει ανάλογη περίσταση( απλήρωτος επί μήνες και με απόλυση χωρίς αποζημίωση)είναι σε θέση να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, ειδικά για όσους δεν έχουν άλλο εισόδημα.
Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη θα έφτανε σε τέτοιο σημείο. Ίσως η κρίση που ζούμε να τα εξηγεί( αλλά όχι και να τα δικαιολογεί)όλα. Και τα παραπάνω δεν τα έγραψα από καμιά « αντικομμουνιστική» διάθεση. Περισσότερη με θλίψη για τη συμπεριφορά ενός κόμματος προς ανθρώπους που , στο κάτω-κάτω, επί χρόνια το υπηρέτησαν. Δεν μπορεί η ηγεσία του να τους φερθεί καθαρά και έντιμα, να τους πληρώσει και οι δρόμοι τους να χωρίσουν;
Τσίπα δεν έχουν οι σημερινοί κλειδοκράτορές του;

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ!!! ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ



      

Σκόρος, www.skoros.espiv.net,
Ο «Σκόρος» είναι το χαριστικό παζάρι του Σπόρου που μετακόμισε στο δικό του αυτόνομο χώρο.
Μην το πετάς, χάρισε το, www.xariseto.gr, τo xariseto.gr είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο , δωρεάν προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων καθώς και ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ
Δίκτυο Freecycle, http://freecycle.wikispaces.com/ /freecycle_gr
Ζωή χωρίς χρήματα, http://zoixorisxrimata.blogspot.com/
Δώσε Πάρε, http://dwsepare.ning.com/

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΔΩΡΕΑΝ Ε-ΒΟΟΚS KAI ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΓΗΤΟ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
Παρασκευή αποθήκευση και συντήρηση τροφών. Βιολογική σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών βοτάνων φυτών δέντρων. Φυσικές θεραπείες βοτανοθεραπεία υγεία και διατροφή
Πώς καλλιεργώ λαχανικά
Πώς καλλιεργώ ντομάτες
Πώς καλλιεργώ πατάτες
Πώς καλλιεργώ σέσκουλα
Πώς καλλιεργώ καρότα
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΤΕ TO ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ανταλλαγή σπιτιών
ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές σε όλο τον κόσμο
ανταλλαγή σπιτιού για διακοπές στην Ελλάδα

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΑ ON LINE

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ FAX
ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΑΘΗΝΑ)
ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΤΑΙΝΙΕΣ, ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΖΩΑΚΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ E-CARDS
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΟΝ LINE NAVIGATOR
ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ INTERNET

ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ

ΔΩΡΕΑΝ ONLINE ΛΕΞΙΚΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΏΝ ΜΕΣΩ INTERNET

ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ON LINE

ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
"Ανταλλακτική Οικονομία", www.antallaktiki.gr Δείτε το χάρτη των Τοπικών Ανταλλακτικών Δικτύων στην Ελλάδα, όπως τα έχει συγκεντρώσει το www.antallaktiki.gr.
Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα του Πελίτι, www.peliti.gr/pages/panelladiko_diktio.htm
Δίκτυο Φασούλι (Αττική), www.fasouli.wordpress.com
Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων Καλαμαριάς, http://koino.com.gr/
Δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης Θερμαϊκού, http://e-thermo.blogspot.com/
Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας, http://antalaktikoveria.blogspot.com/
Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας http://noe.motherearth.gr/index.php?location=el&screen=welcome
Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης (ΕΜΡΟ), www.emro.gr
Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Ευρυτανίας, http://www.diktyo.evrytania.eu/
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας (ΤΕΜ), www.tem-magnisia.gr
ΤΕΜ- Φθιώτιδας, www.tem-fthiotidas.gr
Οβολός (Πάτρα), www.ovolos.gr
LETS NET (Ηράκλειο), www.lets.net.gr
Δίκτυο ανταλλαγών και αντιπραγματισμού Ηρακλείου, http://diktyoantallagisirakleiou.espiv.net/
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, www.diktyoantallagonxanion.gr
Ομάδα Τσουκνίδα (Ρέθυμνο), http://tsouknidarethymno.gr/
Αλληλέγγυο ανταλλακτικό δίκτυο Ρεθύμνου "Ροδιά", www.rodia-reth.gr
Καερέτι - Εναλλακτική οικονομία Ιεράπετρας, www.kaereti.gr
Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων "Σανό", http://sanosyros.wordpress.com/
Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Εύβοιας (ΤΕΜ), http://temevias.gr/
Δίκτυο Ανταλλαγής Εργασίας και Προϊόντων (ΔΑΕΠ) Κέρκυρας, http://diktyodaep.wordpress.com/
Μπουτσούνι ανταλλακτικό δίκτυο Κέρκυρας, http://boutsouni.blogspot.com/
Δίκτυο κοινωνική αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας Νάξου, www.partoalliosnaxos.blogspot.com
Δίκτυο ανταλλαγών Μεσσηνίας "Ελιά", www.diktioelia.gr
Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης ομάδας "Κύκλος" Κως, http://kyklos-kos.gr/
Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Λέσβου "Ήλεκτρον", http://diktyolesvou.wordpress.com/
Ανταλλακτικό δίκτυο Καλύμνου, www.antallagi-kalymnos.blogspot.com
Λόγω τιμής, www.logo-timis.gr

ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων, ΣΠΑΜΕ, http://synparmes.gr/, http://spame.tumblr.com/
Δίκτυο Αγροτών - Καταναλωτών Αγροναύτες, http://agronaftes.blogspot.com/
Ομοτράπεζοι, http://omotrapezoi.blogspot.com/
Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, http://www.bioscoop.gr/
Κίνημα αλληλέγγυας συναλλαγής παραγωγού καταναλωτή, «ΥΝΙ ΠΙΡΟΥΝΙ» (Χανιά), www.inipirouni.gr
Ομοτράπεζοι, http://omotrapezoi.blogspot.com/

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο Σπόρος, www.sporos.org
Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου "Nosotros", http://enallaktiko-emporio.blogspot.gr/
Εμείς και ο Κόσμος, www.nuestromundo.gr
Terra Verde Χανιά, http://terraverdexania.blogspot.com/
La Candona, www.lacandona.gr
Ο Σπόρος, www.sporos.org
Εμείς και ο Κόσμος, www.nuestromundo.gr
Terra Verde Χανιά, http://terraverdexania.blogspot.com/
La Candona, www.lacandona.gr

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΣΠΟΡΕΙΑ, ΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΙ
Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, www.votanikoskipos.blogspot.com
Πάρκο Ναυαρίνου, www.parkingparko.blogspot.com
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού, http://agroselliniko.blogspot.com/
Αστικός αγρός Χαλανδρίου, www.astikosagrosx.blogspot.com
Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.), http://perka.oneirografos.net/
Δίκτυο Οικοκοινότητα, http://oikodiktyo.espivblogs.net/
Σκαλιστήρι, http://skalistiri.wordpress.com/
Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας,, www.naturalfarming.eu
Περμακουλτούρα, www.permaculture.gr/gr/
Καγκουρό, www.kangouro.gr
Permaculture in Greece, http://permaculture-greece.org/
Ταρατσόκηπος, http://taratsokipos.blogspot.com/
Συλλογικοί Λαχανόκηποι, http://agrotespolis.wordpress.com/
Κέντρο εφαρμογών βιωσιμότητας, http://www.kevio.gr/
Αστική οικοκοινότητα, http://www.astoiko.eu/
Συνεργατικός λαχανόκηπος Κομοτηνής, http://laxanokiposkomotinis.blogspot.com/

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΣΠΟΡΩΝ
Το Πελίτι, www.peliti.gr
Σπόρι Λίμνου, www.sporilimnou.blogspot.com
Αιγίλοπας, www.aegilops.gr
Αρχιπέλαγος (τράπεζα σπόρων), www.archipelago.gr
Ηλέσιον, www.helession.gr

ΦΥΣΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ
Φυσική δόμηση cob, www.cob.gr
Σαλίγκαρος, www.saligaroi.blogspot.com
Free and Real, www.freeandreal.org
Ομάδα πηλΟίκο, www.piliko.gr

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Νέα Γουινέα, neaguinea.org
Φτιάχνω μόνος μου, www.ftiaxno.gr
Open source ecology Greece, http://osegreece.wordpress.com/

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Κίνηση 136 (νερό), www.136.gr
Ο Ημιώροφος (υγεία), http://imiorofos.org/
Συνέλευση για την υγεία, http://syneleyshgiathnygeia.blogspot.com/
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, http://mki-ellinikou.blogspot.com/
Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, http://www.ethiatreio.com/
Δίκτυο κοινωνικής υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, http://traino-sos.blogspot.com/
Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, http://sineleusimetafores.wordpress.com/
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, http://prosynat.blogspot.com/
Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων, http://diapor.blogspot.com/

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ηλιόσποροι, www.iliosporoi.net
State of nature, www.state-of-nature.gr
Λοκροί στο δάσος, http://lokroi-dasos.blogspot.com/
Από Κοινού - Κίνηση Αποανάπτυξης Τρικαλινών Πολιτών, http://apokoinou.com/
Δίκτυο Kalamata Freespace, www.kalamatafreespace.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο άλλος άνθρωπος, http://oallosanthropos.blogspot.com/
Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών ELCHEf, www.elchef.gr
Συλλογική Κουζίνα Αυτόνομου Στεκιού, http://autonomosteki.espivblogs.net/
Συλλογική Κουζίνα κατάληψης Σκαραμαγκά, http://pat61.squat.gr/

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας, http://sxoleio12.wordpress.com/
Αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση, http://ekpaideysi.espivblogs.net/
Στο νησί της αλφαβήτου, http://alphabet-island.blogspot.com/
Σεντέφι Κορυδαλλού, http://sentefi.wordpress.com/
Ελευθεριακά σχολεία, http://democraticschoolsgr.blogspot.com/
Ελευθεριακό παιδικό στέκι El Paso, http://el-paso-thessaloniki.blogspot.com/
Παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία», http://pikpa.squat.gr/
Κοινωνικό Ωδείο, http://koinwnikowdeio.blogspot.com/
Εναλλακτικό σχολείο οικολογικής γεωργίας, http://oikosxoleio.wordpress.com/

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Underground Free University, www.ufu.gr
Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση, http://dln.gr/

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Κενό δίκτυο, http://voidnetwork.blogspot.com/
Ορίζοντας γεγονότων, http://orizontasgegonotwn.blogspot.com/
Another world is here- the Caravan project, www.anotherworldishere.com